HÍRHATÁR ONLINE - Több száz őrzővédő masírozott Dunaújvárosban – választ kaptunk a rendőrségtől

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.12.02.
 Szombat
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,17 Ft
   CHF árfolyam
   399,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 24. 19:29     


Több száz őrzővédő masírozott Dunaújvárosban – választ kaptunk a rendőrségtől
Április 16-án Dunaújvárosban félezer biztonsági őr vonult fel, hogy erőszakkal elfoglalja a DUNAFER telephelyét. Az illetékes rendőrkapitányságot kérdeztük az esettel kapcsolatban.

Félezer ember önmagában sem kevés, a becslések szerint ennyien gyűltek össze Dunaújváros közterületein, hogy elfoglalják a DUNAFER telephelyét. A rendőrség most arra büszke, hogy megakadályozta, ennek megtörténtét. Erre mondják, azt, hogy ez a minimum. Egyáltalán miként fordulhat az elő Magyarországon, hogy biztonsági őrökből ekkora verbuvált sereg összejöjjön és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a járvány miatt a gyülekezés is erősen korlátozva van. Természetesen megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy az esettel kapcsolatban tisztán láthassunk.

 

Előbb nézzük a főszabályokat! A közterületi fegyverbirtoklás az alapból nem jogszerű.  Magyarországon elég szigorúak a szabályok, lőfegyverrel (nem tokban, szétszedett állapotban) kizárólag a fegyveres erők, rendőrség és hivatalos állami szervek képviselői (vámosok, titkosszolgák, stb.) tartózkodhatnak lőfegyverrel az utcán. Egy ötszáz fős „sereget” megszervezni és valamely célpont ellen felvonultatni még járvány mentes időben sem lehetne jogszerű, nem hogy a mostani szabályok szerint.

 

Az eset rendkívüli veszélyessége miatt megkérdeztük a területileg illetékes Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot. Portálunk az alábbi kérdésekre várt választ:

 

Dunaújvárosban 2021 04 16-án - hírforrások szerint 500 fős biztonsági emberekből toborzott társaság próbált bejutni a DUNAFER telephelyére, amelyet a rendőrség megakadályozott.

 

-A járványügyi korlátozások alatt bárkinek is joga van ekkora csapatot mozgatni a városban?

 

-Mit tesz a rendőrség, hogy a beígért, még nagyobb létszámú csapat ismét megpróbáljon betörni a gyár területére, illetve bűncselekmény-e fegyverrel felszerelt emberek közterületen tartózkodása, amennyiben igen, milyen szankciókkal lép(ett) fel ezzel szemben a rendőrség?

 

-A rendőrség egy ipari létesítménnyel kapcsolatos vitában miért nem élt az állam által a testületre felruházott erőszak-monopóliumával a törvények betartatásának oldalára?

 

-Történt-e bármilyen intézkedés, szabálysértési eljárás stb. a felvonult biztonsági „hadsereg” bármely tagjával szemben?

 

-Jogszerű volt-e a jelenlétük és a fellépésük?

 

A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság válasza szerint:

 

Elektronikus úton hozzánk érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy 2021. április 16-án este információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre - személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött. Ezek alapján egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

 

Bár a rendőr-főkapitányság elegánsan megkerülte a tényleges válaszokat, de ebből az látszik, hogy nem volt lőfegyver, csak szabálysértési eljárást indítottak, ami késnél, viperánál, baseballütőnél szokás. Ráadásul összegyűlt annyi ember, amely a jelenlegi szabályok szerint nem gyülekezhetett volna, ezt mégsem értékelték bűncselekményként. Persze ezt lehetett volna bűncselekmény előkészületi vagy kísérleti szakaszának is tekinteni, azt azonban nem lehet tudni, hogy miért nem indítottak emiatt is eljárást, de tény, hogy a válasz szerint nem tették. A kérdésekre pedig ténylegesen nem is válaszoltak.

 

Az más kérdés, hogy a Dunaferrnél jelenleg senki meg nem mondja, kinek van jogos, képviselhető, az állam által is elismerhető helyzete. Továbbá a veszekedő felek is ilyen és hasonló megoldásokban gazdag (Oroszország, Ukrajna) országokból érkeztek, csak éppen Dunaújvárosban csaptak össze. Azt meg végképp nem lehet tudni, hogy a hatalmi játszmákban hol van ennek a történeknek a helye, merthogy ezt a küzdelmet azért nem Dunaújvárosban, hanem Budapesten, Kijevben és Moszkvában írják.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  A POS terminál bérlés előnyei összefoglalva
2023. 12. 01. 19:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Trapézlemez tető építése: már ezért megéri
2023. 12. 01. 19:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Önindítók robogókhoz, hogy gyorsabb legyen a start!
2023. 11. 29. 10:03 pestmegyei-hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport