HÍRHATÁR ONLINE - Új polgármestere lehet Újbudának

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.17.
 Péntek
Ma Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 09. 04. 10:33     


Új polgármestere lehet Újbudának
Budapest XI. kerületében, vagyis Újbudán arról beszélgettünk Dr. László Imrével, hat ellenzéki párt közös polgármester-jelöltjével, ha a helyi lakosság őt bízná meg az önkormányzati választások alkalmával, miben lenne változás.

Nyilván Ön is tudja, hogy hiába vannak jelentős eszközei egy polgármesternek, az országos politikától nem tudja függetleníteni magát. Tudna-e ennek ellenére lényeges változást hozni az itt lakók életében?

 

Valóban egy sereg szabályt és megkötést csak a regnáló kormánypárt tud megváltoztatni, de ha az itt élők is látják, hogy a jobbítás szándéka mennyire függ a központi politikai akarattól, akkor annak megváltoztatására is nagyobb esélyt látok. Például, ha a választások után Budapest sok másik kerületét is ellenzéki polgármester vezetheti, akkor egyúttal a fővárosi közgyűlésben is jelentősen felerősödhetnek a regnáló hatalom által gördített akadályok felszámolására való törekvések. Az sem mindegy, hogy ki lesz a főpolgármester személye – ami nagyon szorosan összefügg Újbuda jövőbeni fejlődésével. Én bízom abban, hogy az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely kerül Budapest élére. Ha ez megvalósul és én is bizalmat kapnék a helyi lakosságtól, sokkal gördülékenyebben fejleszthetnénk a főváros XI. kerületét is.

 

Miért – eddig nem fejlődött?

 

Vannak dolgok, amik az idők folyamán jobbá váltak, de a fejlődés iránya egyáltalán nem a lakosság többségének az érdekében történik. Például itt a Feneketlen tó szomszédságában is, hatalmas beépítést tervez egy ingatlanos cég. Ezzel megbontaná a környék szinte évszázados zöldövezeti, kertvárosias jellegét. Ez az itt élőknek biztos, hogy nem lenne jó, tehát nem azt nevezném fejlődésnek, hogy minél több épület nőjön ki a földből és minél sűrűbb legyen a beépítettség. Már így is sok lakópark létesült a kerületben és egyáltalán nem tart lépést ezzel a szolgáltatások és közszolgáltatások bővülése. Nem beszélve arról, hogy ezekből több, törvényileg is önkormányzati kötelezettség, amit a helyi büdzséből kell finanszírozni.

 

Konkrét példa?

 

Példának nagyon jó a Kopaszigát környékének túlzott beépítése. Nem csak arról van szó, hogy hatalmas ingatlan beruházás folyik máris a területen, hanem nem látszik a majdan itt élők és dolgozók közlekedési és infrastrukturális kiszolgálása. Eredetileg a budai Duna parti villamos meghosszabbítása is szerepelt a tervekben, mint a tömegközlekedés fejlesztése, de seregnyien fognak majd autóval is közlekedni és én nem látom, hogy a belső utcákból, hogyan fognak kijutni a már most is túlterhelt főútvonalakra. Persze itt az is felmerül, hogy az Orbán Viktor barátja, Garancsi István érdekeltségében épülő 120 méteres, Budapest Világ Örökségének látképét is veszélyeztető Mol-torony eléggé agresszív beavatkozás a kerület életébe is. Érdekes, hogy Garancsi István miközben felhőkarcolót épít egyben a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is, a két tevékenység mintha összeférhetetlen lenne. Persze ha polgármesternek választanak, az itteni beruházókkal is leülnék tárgyalni.

 

 

Lehet, hogy azzal kellett volna kezdeni, hogy Ön a Szent Imre kórház korábbi főigazgatójaként nem csak nagy ismertséget szerzett a kerületben, de vezetői gyakorlatot is. Elég lesz-e ez egy olyan nagy és dinamikus városrész vezetéséhez, mint Újbuda?

 

Remélem! Engem mindig is az embereknek való segítés motivált, már gyermekkoromban megtapasztaltam azt, hogy milyen, ha segítenek nekem – így én is ezt tartottam és tartom most is a fő vezérfonalamnak. Katonaorvosként hat évig voltam a Honvéd kórház főigazgatója, utána tíz évig vezettem a Szent Imre kórházat – 2011-ig. Amikor a „Honvédban” a vezetői értekezleten első alkalommal helyetteseim a kórház gazdasági helyzetéről beszéltek egyszerűen nem értettem pedig magyarul mondták. Mivel így nem lehetett egy ilyen komoly intézményt vezetni – elvégeztem a Közgazdasági Egyetem kétéves egészségügyi-menedzseri szakát. Ugyanígy gondolkodom a kerület jövőjéről is. Felelőtlen és közgazdaságilag nem megalapozott ígéreteket nem szabad tenni. Bármilyen kiélezett is a polgármesteri titulusért a verseny – csak megvalósítható tervekkel szabad a lakosságot inspirálni. Legalábbis én és a segítő csapatom így gondolja.

 

Kik, milyen szervezetek támogatják?

 

Hat párt jelezte, hogy szeretnék, ha én vezetném a kerületet: a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Momentum, a Lehet Más a Politika (LMP), a Jobbik és a Párbeszéd. Azonban azt remélem, hogy nem csak a felsorolt pártokkal szimpatizálók adják majd rám a szavazatukat, hanem programjaink megvalósításához mások is hozzájárulnak a voksaikkal.

 

Akkor nézzük miért is lenne jó az átlag újbudainak, ha Ön és a csapata vinné tovább a kerület vezetését?

 

Nem tekinteném a polgármesteri pozíciót hatalomnak, hanem éppen ellenkezőleg – szolgálatnak. Ahol csak lehetne, szakemberekre bíznám a döntéseimhez az előkészületeket, és mindenkor a lakosság érdekeit és a gazdaságossági mutatókat együtt vizsgálva, az egész képviselő-testület véleményét figyelembe véve határoznék.

 

Ez szépen hangzik, de említsen erre konkrét példákat!

 

Itt van például az Etele tér esete, amely olyan, mint az állatorvosi ló, szinte mindenféle probléma megmutatkozik vele kapcsolatban. A térség keleti szegélyére előbb egy új kórházat, majd egy röplabda csarnokot képzeltek el, végül egy áruház épül. Ha egy éven belül ugyanarra a területre háromféle, egymástól markánsan eltérő terv merül fel, akkor az csupán ötletelés és nem kiforrott gondolkodás. A tér nagy problémája, hogy az 1-es villamos új végállomásába nem kapcsolták be a 19-es és 49-es vágányait – tudom, az önkormányzat nem is ösztökélte, hogy a Somogyi úton újból villamosok járjanak. Csakhogy így a két villamosvégállomás több száz méterre került egymástól. Persze a döntés nem kerületi hatáskör, de ha a helyi vezetés jobban segített volna, igenis összeérhetne a három villamosviszonylat. A pályaudvar monarchia korabeli épületével is kezdeni kellene valamit, bár az meg vasúti terület, azért szorosan kapcsolódik a kerülethez, pláne, ha olyan funkciót találnának neki, ami a lakosságnak új szolgáltatást jelentene. Nem akarok ötletelni, ezt is szakemberekre bíznám. Azért azt itt is hozzátenném, hogy a 4-es metrót a budaörsi bevásárlóközpontig mindenképpen meg kellene hosszabbítani.

 

Mint orvosnak mi a véleménye a Dobogó nevű részre tervezett új központi kórházról?

 

Nagyon örülök a kérdésnek, mert programomban az egészségügy kiemelt helyet kapna. Először is elhibázott elképzelésnek tartom a projektet. Nem kellene egy újabb zöldterületet feláldozni, másodszor a közlekedési kapcsolatot ki kellene építeni, egy ilyen kórházhoz célszerű lenne kötöttpályás tömegközlekedést kivezetni, amely nem két forint. Leginkább azonban azt a problémát látom, hogy a Szent Imre kórház területén is van annyi hely, hogy központi kórházzá lehetne bővíteni.

 

Hazabeszél!

 

Csak annyiban, hogy szakértők vizsgálták meg a beépíthetőséget – ők állapították ezt meg. Ott van a majd évtizede átadott helikopter-leszálló is, sok száz millió forintot öltek bele aztán még se használják, pedig komoly ráfordításba került. A fő érv azonban megint az anyagiak. A Szent Imre kórház fejlesztése 30 milliárdból kijönne, míg a dobogói szuper kórház megvalósíthatóságát már most 250 milliárdra taksálják. Azért ez sem mindegy.

 

De hát az nem a kerület pénze!

 

Dehogy nem. Minden adófizetőnknek a pénze, így a helyben élőknek is. Ennél fontosabb, hogy a Dobogón nyolc telekrész van, ebből négy a XI. kerületi önkormányzaté, amelyről ingyen – telekkönyvi átírással – lemondott a majdani kórház javára. A másik négy rész egy Fidesz közeli magánemberé, aki viszont a sajátját nettó 4,3 milliárdért engedte át. Szerintem nem lett volna joga ekkora pénzről lemondania az önkormányzatnak.

 

Ezek szerint a jelenleg regnáló polgármester, a Fideszes Hoffman Tamás nem jól sáfárkodik a kerület vagyonával?

 

A tények ezt támasztják alá. Ennél is aggasztóbb, hogy a fővárosban sem áll ki igazán a helyiek érdekében. Tudjuk, hogy minden kerületi polgármester hivatalból tagja a Fővárosi közgyűlésnek, Hoffman az elmúlt 9 évben összesen mintegy tucatszor kért szót, ez elégtelen – látszik, hogy Fideszes pártkatona, végrehajtja, amit a központból mondanak neki.

 

Tudom, hogy kampány van, de mondjon valami pozitivat is a jelenlegi polgármesterrel kapcsolatban!

 

Például a 60+ program, az tényleg jó ötlet, sőt annak továbbfejlesztése is kívánatos lenne. Nagyon sok idős ember él a kerületünkben, jelentős részüknek gond a rezsi, az étel és a gyógyszer hármasának anyagi előteremtése. Ezért szorgalmaznám, hogy helyi szinten jelentős támogatást nyújtsunk a rászorulók orvosságának költségeihez.

 

Azért orvosként nem csak ennyi lenne a programjában?

 

Valóban! A háziorvosi rendszert pályázatok biztosításával segítenénk, sőt megpróbálnánk anyagilag ösztönözni a fejlesztést is. Jelentős pénzzel támogatnánk a Szent Kristóf, közismertebb nevén a Fehérvári úti szakrendelőt is, az ott dolgozók kiemelt bérpótlékokat kapnának és további dolgozók odacsábítását is elősegítenénk. Ehhez kapcsolódik, hogy csak Budapesten évente négy ezer ember hal meg légszennyezettség következtében. Át kellene gondolni a kerület közlekedését is, mert három autópálya önti a gépjárműáradatot ide. Mivel a mi térségünkben már jelentősen lelassul ez az áradat – még inkább szennyezi a környezetet. Szintén nem kívánatos velejárója ennek az állapotnak, hogy sok terület parkolóvá alakul át, noha a zöldfelületek fejlesztése több szempontból is kiemelt célunk lenne.

 

A lakosság tájékoztatását hogyan képzelné el?

 

Nagyon másképp, ahogy most van! A nyomtatásban megjelenő Újbuda újságban mindenki helyet kapna, az ellenzék és a kormánypártok is. Az elsődleges feladat a tájékoztatás lenne, ehhez elkötelezett és profi szerkesztőkre újságírókra van szükség. A részletek még nincsenek kidolgozva, de pályázatot írnánk ki az egyes munkakörökre, és bizony megnéznénk a jelentkezők szakmai munkásságát is. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy nagyon kevés a szabad sajtó, ezért nem zárnánk ki a lehetőségből a kormánypárti médiából érdeklődőket sem, szem előtt tartva a profizmust. A kerületi televízió meg mindenkor élőben közvetítené a testületi üléseket, ez alapfeladata lenne.

 

A közbiztonsággal elégedett?

 

Egyáltalán nem! Az előbb említett három autópálya sajnos arra is alkalmas, hogy a bűnözök pillanatok alatt elhagyhassák a helyszínt. Több utcai kamerát szereltetnék fel, de nem az országos rendszerbe bekötve. Nem jó az, ha egy arcfelismerő program segítségével bárkit szabadon megfigyelhetnek. Nem is törvényes – bár a regnáló hatalomtól még az is kitelne, hogy megváltoztassák a jogszabályokat. A kamera-rendszerre és az egész vállalásomra összegzésképpen azt tudom mondani, hogy minden csak addig jó és támogatandó, amíg az emberek érdekét, biztonságérzetét védi. Abban a pillanatban, amikor már alantas szándékokra is fel lehet valamit használni, azt már nem támogatom, a lakosság érdekében kifejezetten ellenzem.

 

Kertész Z István


További hírek

  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Tóth Gabi kiborult: arra kér mindenkit, ne bántsák azért, mert keresztény
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kiirtotta a családját és önmagát is fejbelőtte egy férfi Dunakeszin
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Kétezer forintos órájában jött Ferenc pápa Budapestre
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  „Csak abban bízhatok, hogy még a Földön megbűnhődnek mindazért, amit az országgal tettek”
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  Ferenc pápa hamis Istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport