HÍRHATÁR ONLINE - Újabb akcióban a budavári ingatlanok ügyében

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.01.21.
 Vasárnap
Ma Ágnes napja van.
Holnap Vince napja lesz.
   EUR árfolyam
   309,28 Ft
   CHF árfolyam
   263,55 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 17. 14:00     


Újabb akcióban a budavári ingatlanok ügyében
Naszályi Mártával a Párbeszéd első kerületi képviselőjével a bezárt üzlethelyiségek nyomába eredtünk. Útközben a Budavári önkormányzat kiszámíthatatlan és furcsa helyiséggazdálkodásáról beszélgettünk.

Naszályi Mártával a budapesti I. kerület egy kis szegletét jártuk be, hogy tanulmányozzuk a Budavári önkormányzat eléggé megmagyarázhatatlan helyiséggazdálkodását. Már az út elején leszögezi a képviselőnő, hogy a helyi önkormányzatnak igazából nincs is előre lefektetett, mindenki által megismerhető gazdálkodási terve az üzlethelyiségek tekintetében.

 

Az egyes helyiségek kiadásának, netán megvásárlásának nincsen kialakult gyakorlata, így az esetleges bérlők, vagy vásárlók ki vannak téve a helyi hatalmasságok kénye-kedvének. Márta akkor szerzett nagyobb hírnevet, amikor a Budavári önkormányzat lakásgazdálkodásáról rántotta le a leplet. Akkor egyértelműen kiderült, hogy a helyi polgármester de még a felesége és több, a mostani hatalomhoz kötődő személy bérelhet jelenleg is, vagy vásárolhatott meg jóval a piaci ár alatt lakásokat, Budapest kiemelt területén, a Budai Várnegyedben.

 

Sétánk a Hattyú utca – Mária tér – Iskola utca térségére korlátozódik, de ez is eléggé szemlélteti a kerületi üzlethelyiség gazdálkodását.

 

–Az önkormányzati helyiségbérleti szabályozás úgy van kialakítva, hogy az a belső információval rendelkező ismerősöket hozza előnybe, nem garantálja a helyiség-állomány fejlesztését, a kerületi szolgáltatások biztosítását, nem segíti a minőségi munkát végző helyi vállalkozókat és nem termel elegendő bevételt sem – mondja bevezetőül egy szuszra a képviselőnő.

 

Ebben tömören meg van fogalmazva a legfontosabb, de lássuk tovább miért is jár rosszul szinte mindenki ezzel a kialakult rossz gyakorlattal! Közben megérkezünk az első „helyszínhez”, a Hattyú utca 4-es számú házhoz.

 

Másfél éve nincs kiadva, most meghirdették, de nem kelt el. A lakóknak volt olyan félelmük, hogy a mellette lévő söröző akarja kivenni és összenyitni a helyiséget, de a vállalkozás anyacégét (Nagyi Palacsintázója) elkapta a NÉBIH, ezért az önkormányzat szerződést bontott a sörözővel is – mondja útikalauzom, Márta.

 

–A kerületi helyiség-állomány egészéről nincs információnk, az önkormányzat rendszertelen időközönként meghirdet. Nem világos, hogy miért azokat, miért akkor, miért éppen ennyit, és nincs is rá szabályozás, hogy ki és minek alapján választja ki a bérbeadásra meghirdetendő helyiségeket. Tudjuk, vannak helyiségek amiket éveken át meg sem hirdet az önkormányzat, de amikor valaki ki akarná venni, akkor nem adják. Hiába kérdezem a bizottsági és a testületi ülésen is, hogy minek alapján lettek az üresen álló helyiségek közül éppen azok kiválasztva, amelyek de érdemi választ nem kapok – méltatlankodik  Márta.

 

Azonban máris a következő zárt helyiséghez érünk, a Hattyú utca 7-es számú épülethez.

 

Ez az a saroküzlet, amit rendszeresen kivesznek, azután néhány hónap után lehúzott rolók vannak, majd új vállalkozó alakítja át a helyiséget és kezdődik minden elölről. Nem vagyok benne biztos, hogy önkormányzati a helyiség  – számol be Márta. Az is kiderül, hogy a helyi önkormányzat eléggé csínján bánik az információkkal.

 

–A meghirdetett helyiségek adataihoz hozzájutni csak személyesen lehet az ügyfélszolgálaton, semmilyen on-line információ nincs. A kiadásra váró helyiségeket csak egy adott nap adott órájában lehet megtekinteni, a hirdetéshez nincs fénykép, és a többi adat is nehezen hozzáférhető. Mintha nem is lenne cél az, hogy minél több potenciális érdeklődő értesüljön róluk és így valódi árverseny alakulhasson ki. Ezért én most közreadtam a csütörtöki testületi ülésen bérbeadásra megszavazott helyiségek listáját, hátha érdekel valakit.

Mutatja Márta a kinyomtatott verziót, bár enélkül is elhiszem. Majd újabb  helyszínen állunk meg, az Iskola utca 28-nál. A kellemes küllemű földszintes épületet néhány éve az önkormányzat százmilliós értékben újította fel, de érdemben nem tudták kiadni. Most legutóbb az a döntés született, hogy az önkormányzat maga hasznosítja közösségi térként azonban ebből egyelőre semmi sem látszik – egészíti ki a látottakat Márta.

 

 

–Az előterjesztésekben nincs érdemi információ az adott helyiségek előéletéről illetve sokszor megtévesztő mindaz, amit leírnak. Rengeteg történet kering olyan üzletekről, vendéglőkről, amelyeknek a bérleti díját váratlanul és irreálisan megemelték, ezért kénytelen voltak bezárni. Például a nagy port felvert Ruszwurm cukrászda esetében is egy nagymértékű bérleti díjemelés és szerződésmódosítási kísérlet volt a pereskedés kezdete. Az ilyen történetek az előterjesztésekbe nem kerülnek be, helyettük olyasmi olvasható, hogy az előző bérlő visszaadta a bérleti jogot vagy a felhalmozódott díjtartozás miatt kénytelen volt bezárni – ez is eléggé félrevezető tud lenni Márta szerint.

 

Kikanyarodunk a Mária térre, ahol a 2-es számú ház üzlethelyiségére fokuszálunk.

 

 

–Többször láttam már, hogy átalakítják, most éppen elég régóta nézzük az újságokat a kirakatban  A továbbiakról nincs biztos információm, hogy önkormányzatiak-e, mert a teljes helyiséglistát kikértem ugyan, de folyamatosan derül ki egyes helyiségekről, hogy önkormányzatiak, még sem szerepelnek a listában – jegyzi meg rosszkedvűen a kísérőm.

 

A Mária tér sarkkán is lehangolóan szembesülünk egy szintén bizonytalan jövőjű lezárt üzlethelyiséggel, majd a Batthyány utca 21-hez érünk, ahol a fodrászüzlet magánkézben van, de legalább egy éve hirdetik. Korábban működött, de nem volt rentábilis, ami nem is csoda, hiszen a Vízivárosban nincs fizetőképes kereslet – egészíti ki a látottakat Márta.

 

 

Aztán a lottót hozza szóba a képviselőnő:

–Nem érvényesülnek a piaci folyamatok. A helyiségbérletek többsége nem versenytárgyaláson dől el, hanem egyszerűen zárt borítékban beadott bérleti díj ajánlatokkal. Tehát a tételbontás előtt nem lehet tudni, hányan pályáztak, és mennyiért. Ez tehát valójában nem piaci pályázat, sokkal inkább lottónak nevezhető: mondasz egy számot, és ha szerencséd van, senki nem mondott nagyobbat.

 

De ha meg is van végre a vágyott üzlethelyiség még mindig sok a kérdőjel, a bizonytalanság Márta szerint:

–Az önkormányzat részéről a helyiség felújításához és üzembe helyezéséhez nem számíthatsz segítségre. Az, hogy ki kap bérleti díjkedvezményt a felújítás költségei fejében és azt mennyi időre elosztva, teljességgel egyedi elbírálás alapján dől el. Ebben sincs korrekt és átlátható rendszer. Se arra, hogy mi számíthat bele egy helyiség felújításába, se az, hogy azért mennyi díjcsökkentést lehet kapni.

 

Kertész Z István/fotó: V. Naszályi Márta


További hírek

  Egyik szívből a másik szívbe: örömhírek
2018. 01. 21. 16:26 maglodi-hirhatar.hu
  Sem a kártérítés, sem a nyomozás nem zárult le megnyugtatóan a borzalmas veronai busztragédiával kapcsolatban
2018. 01. 21. 16:00 hirhatar.hu
  Kéri: A legbrutálisabb Fidesz-korszak következhet, ha nyernek
2018. 01. 21. 15:01 hirhatar.hu
  Csúnya szavak, de világos gondolatok: Soros György esete Gulyás Gergellyel
2018. 01. 21. 14:00 hirhatar.hu
  Szél Bernadett azért is elmegy – azt is megmondja, hogy miért
2018. 01. 21. 13:00 hirhatar.hu
  A Fidesz változatlan, az MSZP és a Jobbik elmozdult a mélypontról
2018. 01. 21. 12:35 hirhatar.hu
  4000 forintért keresnek hóhányókat Budapestre
2018. 01. 21. 10:21 hirhatar.hu
  Íme az ötös lottó nyerőszáma a 3. héten!
2018. 01. 20. 23:24 gyomroi-hirhatar.hu
  Az utolsó másodpercig küzdeni kell!
2018. 01. 20. 22:04 maglodi-hirhatar.hu
  A jobb ellátásért
2018. 01. 20. 21:12 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport