HÍRHATÁR ONLINE - Újra magyar elnöke lett a FIR-nek

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   383,23 Ft
   CHF árfolyam
   371,71 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 09. 15:45     


Újra magyar elnöke lett a FIR-nek
A tanácskozáson 21 ország 49 antifasiszta tagszervezete képviseltette magát.

A hétvégén, október 5-6-án ülésezett Szófiában a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) 16. kongresszusa. A tanácskozáson 21 ország 49 antifasiszta tagszervezete képviseltette magát.


A FIR kongresszusán tisztújításra is sor került, a küldöttek egyhangú szavazással ismét Hanti Vilmost választották meg a világszervezet elnökének. Hanti Vilmost kérdeztük, aki egyben a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) elnöke is.

 

 

 

-Az egyhangú szavazás már-már a kádári időket idézi…

 

-Két éve, amikor a veterán elnökünk halála után Bécsben elnökválasztó kongresszust tartottunk, kettős jelölés történt. Akkor hatalmas vitát folytattunk le a FIR, illetve a nemzetközi antifasiszta mozgalom jövőjéről, s kétharmaddal nyert az általam, illetve a személyemben képviselt program. Az elmúlt idő bizonyította annak realitását. A FIR modernizálási folyamata felgyorsult, a FIR elfogadottsága, kapcsolatrendszere erősödött. Két nagy tekintélyű antifasiszta szervezet, a cseh és az olasz lett tagunk. Természetesen mindezt közös munkával értük el, a FIR végrehajtó bizottságának igazán kiváló, odaadó tagjai vannak. A FIR főtitkára, a német dr Ulrich Schneider történész oroszlánrészt vállal ezekből a feladatokból, komoly elméleti háttere egy nagyon gyakorlatias, precíz szervezőmunkával párosul. Így álom vele együtt dolgozni. A szerencsére sokszínű, sokféle nemzeti tapasztalattal rendelkező csapatot tartanunk össze. Tagszervezeteink képviselői fegyelmezett emberek, ha vannak vitáink, azokat meg tudjuk előzetesen beszélni. A mostani kongresszusunkra is már a rendszeres, kiegyensúlyozott, kiszámítható munkánk következményeként egy letisztult helyzet jutott el.

 

 

-A 62 éves FIR-nek személyedben először van elnöke Kelet-Európából…

 

-Igen. Ez nyilvánvaló megbecsülése a MEASZ jelentős munkájának, annak, hogy jómagam immáron 21 éve vagyok a MEASZ elnökségének tagja, 13 éve vezetője, de korábban a FIR-nek is 8 évig voltam alelnöke. Sokszor tapasztaljuk, hogy a nemzetközi szervezetek élén nagy, jelentős országokból választanak vezetőt, a FIR tagszervezeteinek talán éppen a küldetésükből adódó toleranciát is jelenti, hogy egy kis országból választottak elnököt…

 

 

- Ehhez a magyar sikerhez mennyi segítséget kapsz a magyar kormánytól?

 

-Semmit. Sőt! Belga elődöm az állami támogatású belga Veterán Intézetének volt alelnöke, amely intézet a II. világháborús kérdésekre fókuszál, velük tudott szervezni több nemzetközi ifjúsági programot, de vezetője volt a szintén állami támogatású belga antifasiszta ellenállási múzeumnak is. Így elődömnek jelentős mozgástere lehetett. Nálunk a MEASZ a túléléséért küzd, forrásaink elapadtak, miközben azt látjuk, hogy a magyar kormány a szélsőjobbot viszont pénzeli. Legalább annyi támogatással beérnénk, amennyit a futbalstadionok építésekor az állam egy ülőhelyre költ. Egyébként a magyar kormány tavaly még államtitkári szinten megígérte, hogy a FIR által szervezett 1000 fős auschwitzi ifjúsági nemzetközi zarándokvonatba legalább 18 magyar fiatal részvételét segíti, de közben az ígéretéből kifarolt, amikor a MEASZ már nem „csak” a szélsőjobbot bírálta, hanem a fideszes Tarlós által kinevezett csurkista Új Színház vezetőit.

 

A Honvédelmi Minisztériummal együttműködési szerződést is kötöttem éppen 10 éve Juhász Ferenc akkori miniszterrel. Mára a minisztériummal kapcsolataink befagytak. Akkor, amikor nem tehettük meg, hogy ne bíráljuk azt, amikor a minisztérium a Hitler mellett harcoló magyar katonák hősiességét dicsőítette a kitörés napján a várbeli ünnepségükön.

 

Így fordul az elő, hogy szerte külföldön köztársasági elnökökkel találkozom, miniszterelnökökkel, parlamenti elnökökkel együtt szereplek, megbeszélést folytatok honvédelmi miniszterekkel, itthon pedig, amikor hazajövök, egy posvány, egy szélsőjobbra tolódó kormánypolitika fogad a maga populizmusával, hazugságaival. Ilyenkor mindig eszembe jutnak azoknak a holokauszt táborait megjárt MEASZ-tagoknak a visszaemlékezései, akik gyakran elmondták nekem, hogy amikor felszabadultak a táboraik, más országokból politikusok, közéleti emberek érkeztek társaikért, akik gyógyszert, élelmet, ruhát hoztak nekik, a magyarokért viszont nem jött senki…

 

- A kongresszus elfogadott egy magyar vonatkozású határozatot is.

 

-Igen. A kongresszus egyhangúlag elfogadott egy határozatot is, melyben felszólította a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tárja fel az immár tizenhárom hónapja, a FIR elnökét Budapesten ért neonáci támadás körülményeit, s az elkövetőket vonják felelősségre. Az az érzése alakult ki az embereknek, mintha az esetet el akarná a magyar kormány tusolni.

 

 

- A FIR kongresszusát üdvözölte többek között a bolgár parlament elnöke is…

 

- Igen, amíg itthon Kövér László kitiltotta a MEASZ-t a parlamentünkből, addig a közel háromszáz fős kongresszust levélben köszöntötte Bulgária  parlamentjének elnöke. Köszönetét fejezte ki a FIR jótékony tevékenységéért. Erről Márai Sándor 1945-ben írt szavai jutnak eszembe: ” A nyilasok csak következménye mindannak, amit ez a társadalom az elmúlt 25 évben elkövetett, hogy műveltség, erkölcs és tehetség nélkül érvényesülhessen. A nyilas horda éppen olyan bűnös, mint az a magyar vezető réteg, mely az alkotmányosság palástja alatt Horthy 25 évében szemérmetlenül fűtött, buzdított mindenfajta reakciót. Ez a társadalom ilyen, egyszerűen nem háríthatja el a felelősséget.” Kövér László Orbán Viktorostól csak következménye annak, amely részint korábbi történelmünkből Magyarországra rárakódott, de következménye a rendszerváltást követő majd’ 25 évnek is, amelyért viszont már a mai demokratikusnak mondott vezető elit is felelős. Hazugságra épült a rendszerváltás idején már a vízlépcső megtórpedózása is, vagy akár a nemzetközi viszonylatban is kiválóan működő mezőgazdaságunk szétverése.

 

De hogy saját területünknél maradjunk, nem hiba, hanem bűn volt az antifasiszta emlékművek eltüntetése is, a szobortemetőbe történő száműzése. Azt sugallva a társadalomnak, hogy az antifasizmus az valami gyanús, bűnös dolog. Ezzel jelentősen visszavetették az antifasiszta mozgalmat, csökkentve annak hatékonyságát éppen akkorra, amikor nagy szükség lenne rá.

 

- Gondolom a megválasztásodhoz hozzájárult a kongresszust megnyitó beszéded is…

 

- Fontos beszéd volt, de ha nem tűnik nagyképűségnek, Gandhit idézem: „Az életem az én üzenetem.” Ehhez kapcsolódóan hadd mondjak el egy derűs történetet a MEASZ egyik korábbi küldöttgyűléséről. Beszélek-beszélek, majd a beszédem végén kijelentem, össze kell fognunk, mert erősödik a szélsőbal (!) Taps, leülök, következnek a hozzászólások. Közben látom, hogy az első sorban mocorogni kezdenek, egy kis papírlapot kaptam: „Nem azt akartad mondani, hogy a szélsőjobb erősödik?” De, természetesen! De magam sem vettem észre, megbotlott a nyelvem. Mindenesetre a küldöttgyűlés résztvevői tapsukkal mondanivalóm szellemiségét díjazták, sokan talán nem is vették észre a botlást, mert minden korábbiból az következett, amit el „akartam” mondani. Szóval, hogy visszatérjek az eredeti kérdésedre, nagyon fontosak az ilyen beszédek, de ha tekintélyt teremtően jól dolgozunk, nem egy beszéden múlik a megválasztás sikere, hiszen a FIR kongresszusi küldöttei nagyon tudatos, fegyelmezett emberek, folyamatokat látnak.

 

 

- Olvasóink számára mit emelsz ki a beszédedből?

 

- Azt, hogy 7 évtizeddel a fasizmus feletti világra szóló győzelem után a szélsőjobb fasisztoid erői megerősödőben vannak, több helyen demokratikus választások során bekerültek a nemzeti parlamentekbe, de az Európai Parlamentbe is. A szélsőjobb embertelen ideológiája egyre inkább fertőzi mindennapjainkat a médiumokban, egyre tapinthatóbb hatással vannak a nemzeti közoktatási rendszerekben. A fasizmus előszobáját jelentő rasszizmus különféle formája egyre inkább terjed, s egyes országokban a szélsőjobb sorra megtalálja a maga ellenségét, a gyűlölnivaló embercsoportokat. A cigányok, a zsidók, a melegek, a muszlimok, a bevándorlók, a hajléktalanok, újabban a fogyatékosok jelentik a gyűlölni való embertársainkat, akiket a nácizmusra jellemzően bűnbakként felelőssé tesznek, akár azért is, mert a gazdasági nehézségek miatt rosszabbul élünk.

 

A szélsőjobbra hajló kormányok engedményeket tesznek a szélsőjobbnak, csökkentik a sajtószabadságot, a demokratikus jogokat, a szociális vívmányokat, kiüresítik, lejáratják a polgárok előtt a parlamenti demokráciát. Némi hazafias szégyen miatt is, itt nem akartam Magyarországot példaként megnevezni. Mára több helyen az egyes társadalmak antifasiszta immunrendszere meggyengült. Azok a csoportok, amelyek fenyegetettek a szélsőjobb által, s ezért a mai antifasiszta ellenállás élharcosai lehetnének, sokszor úgy vélik, hogy a szélsőjobbal való együttműködésük eredményes lehet számukra.

 

Az igaz talán, hogy igen rövid távon átmeneti sikereket elérhetnek ugyan, de tudomásul kell venni, hogy hosszabb távon a szélsőjobbal való együttműködés senki számára nem hozhat eredményeket. A holokauszt megemlékezések kiváló lehetőséget adhatnak arra, hogy azokon leleplezzék a fasizmus emberek elpusztításra hajlamos ideológiáját, emlékeztessenek a szélsőjobbnak a történelemben már tapasztalt embertelenségére. A holokauszt megemlékezéseken be lehetne mutatni követendő példaként az antifasiszta ellenállás, az antifasiszta koalíció hősiességét, amely megszüntette a borzalmakat, felszabadította a koncentrációstáborokat, megszüntette a gettókat, békét hozott a világra. E helyett többször lehet tapasztalni, hogy csak a szenvedéstörténetekről szólnak ezek a megemlékezések, amolyan légüres térben, a megemlékezők nem helyezik el a borzalmas múltat a megfelelő történelmi összefüggésbe. Sajátos történelemhamisítás zajlik, mind a politikai pártok szintjén, a tankönyvekben, a közbeszédekben.

 

Az antifasiszta ellenállás hősiessége, annak történeti múltja, kiváló személyiségei egyre kevesebbszer jelennek meg a közoktatásban, a közbeszédben, amellyel a jelen antifasiszta ellenállásának a lehetősége is rendkívül nagy mértékben csökken. Az egykori antifasiszta ellenálló hősök nevei, szobrai elkerülnek a közterületekről, jobb esetben helyettük semmi, rosszabb esetekben fasiszta, rasszista, antiszemita szereplők kerülnek a helyükre. Ebben a helyzetben különösen nagy a szerepe és a felelőssége a FIR-nek. Mi, akik már egyre inkább a fiatalabb nemzedékhez tartozunk, nem engedhetjük meg, hogy a szélsőjobb elfoglalja demokratikus intézményeinket, a gyűlölködés váljék meghatározóvá emberi kapcsolatainkban. Mi békés, demokratikus társadalmakat akarunk, ezért küzdünk. Tapasztalatainkat az újfasizmus elleni hatékony fellépésben szeretnénk minél szélesebb körben átadni másoknak is. Mindenkire szükségünk van, legyen az jobb – vagy baloldali ember, jobb vagy baloldali szervezet képviselője, várjuk a vallásos és nem vallásosakat egyaránt!

 

 

Közösen mondjuk minden antifasisztával: elutasítjuk az emberiséget egyszer már pusztulásba vivő ideológiát, nem kérünk az újfasizmusból! Sem országainkban, sem az Európai Parlament pártjai között! A fasizmus nem vélemény, hanem bűn, az emberiség elleni bűntett! Soha többé fasizmust!

 

-pál-

 

Fotók: Dénes Attila


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  511 400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban
2022. 05. 24. 15:12 hirhatar.hu
  Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2022. 05. 24. 15:12 hirhatar.hu
  Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
2022. 05. 24. 15:11 hirhatar.hu
  Milyen játékokra elég egy belépőszintű gamer laptop?
2022. 05. 24. 09:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Így takarítsd le a szúnyoghálókat!
2022. 05. 24. 09:03 gyomroi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Okosotthonok - okosmegoldásokkal a mindennapok kényelméért
2022. 05. 23. 10:26 gyomroi-hirhatar.hu
  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport