HÍRHATÁR ONLINE - Végleges: az MTVA székházban jogellenesen léptek fel az országgyűlési képviselőkkel szemben

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,71 Ft
   CHF árfolyam
   289,65 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 04. 17:11     


Végleges: az MTVA székházban jogellenesen léptek fel az országgyűlési képviselőkkel szemben
Az országgyűlésről szóló törvény szerint a közintézményeknek nem passzív típusú az országgyűlési képviselőket támogató tevékenysége, vagyis nem tűrniük, alkalmazkodniuk kell hozzájuk, hanem aktív típusú, tehát segíteniük kell a képviselő munkáját, ami nem a parlamenti gombnyomogatásban merül ki, hanem a választóik képviseletében.

A belépéssel kapcsolatban a törvény így fogalmaz: „e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.” Ez azt jelenti, hogy a belépésük kismértékben akár akadályozhatja is az intézmény munkáját. Például a képviselők előzetes bejelentés nélkül is megérkezhetnek a közintézményekbe és kérhet olyan adatokat, amiket akkor kell összeállítani.

 

Ezzel ugyan elvonhatja a normál munkavégzéstől az ottani alkalmazottak egy részét, azonban a képviselő jogállásáról szóló rendelkezés feltételezi, hogy a jogosult eljut a szerv, a szervezet kompetens vezetőjéhez, akinek hatáskörébe tartozik, hogy rendelkezzen az erőforrásokkal. Ha ezt a szerv nem biztosítja, akkor már azzal akadályozza a képviselő munkáját.

 

Az előbbiek egyértelműen vonatkoznak a budapesti Kunigunda útján, az MTVA székházában történtekre is. Az ellenzéki képviselők, először kilencen, beléptek a közmédia (televízió, rádió) székházába, tehát középületbe. Már a portán nem csak hitelesen igazolták magukat, hanem azt is egyértelművé tették, hogy mért jöttek és kifejtették, hogy ahhoz törvényi felhatalmazásuk is van. Amit kértek a fennálló törvényi rendelkezés alapján – még kis mértékben sem zavarta volna az üzemszerű működést. Minden, ami ezután történt teljesen ellentétes a joggal, a jogalkotó szándékával.

 

Most nem térünk ki olyan dolgokra, csak érintőlegesen, hogy a biztonsági főnök el akarta kapcsoltatni a telefonokat, hogy azzal ne videózzanak vagy, hogy semmilyen érdemi információval nem szolgáltak és nem jöttek elő kompetens személyek, akik döntési jogkörrel rendelkeztek volna. Inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy nem maguktól voltak ilyen „bátrak” a négy féle biztonsági cég alkalmazottai, hanem adták nekik az utasításokat. Sőt, mint korábbi cikkünkben már említettük, nagy valószínűség szerint akár fedett és titkos-szolgák is lehettek köztük.

 

Azonban a jog, de még a józan ész szerint is, mind a fedett ügynökök, mind azok, akik valamely főhatóságtól utasításokat adtak, bűncselekményeket követtek el. Ugyanis az országgyűlési képviselő hatósági személy, például a mentelmi jogát is csak parlamenti szavazás útján lehet tőle elvenni. Ezért is nevetséges, hogy akármilyen felhatalmazással egy biztonsági őr vagy annak látszó személy útját állja, sőt kidobja az épületből.

 

Az jó jel lenne, ha a Szél Bernadett és Hadházy Ákos rendőrségi feljelentését, a velük szembeni erőszakos eljárásért illetve, hogy a kérésük ellenére a rendőrség nem intézkedett, átkerült az ügyészségre, hiszen így nem ugyanaz a szerv vizsgálódik, akinek a beosztottjait joggal bepanaszolták. Ugyanakkor az ügyészség első embere, Polt Péter, még soha egyetlen ügyet nem borított, amely a hatalomnak kellemetlen lenne. Ez meg bizonyára nagyon kellemetlen lenne.

 

Az, hogy az MTVA is tett majdnem 100 feljelentést – nem tudjuk előre az eredményét – de normális jogállamban lényegében semmis lenne, az ok és okozat összefüggésének vizsgálata alapján.

 

Mindenesetre jól tették az országgyűlési képviselők, hogy nem kapcsolták ki a telefonjaikat és a nyilvánosságnak élőben közvetítették a benti eseményeket. Különösen Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő közvetítését emelnénk ki, mert abból egyrészt az épület előtt fagyoskodó nagyszámú tüntető is közvetlenül értesülhetett, de a késői idő ellenére is tízezrek nézték és tudtak pontosan tájékozódni az MTVA székházban történtekről. Olyan sokan látták – külföldön is – ezt, ezeket az adásokat, hogy azt utólag nem lehet semmissé tenni. Meggyőződésünk, hogy az MTVA székházában történtek negatív fordulópontja a magyar demokrácia történetének.

 

Kertész Z István


További hírek

  Szabad gravitáció
2019. 05. 22. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Közösségi múzeum cím a JPM-nek
2019. 05. 22. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fehér oroszlánkölyök született a Vadasparkban
2019. 05. 22. 21:23 szegedi-hirhatar.hu
  Görkori park épülhet Szegeden
2019. 05. 22. 21:16 szegedi-hirhatar.hu
  Hamarosan megint lehet szociális bérlakásokra pályázni
2019. 05. 22. 21:02 szegedi-hirhatar.hu
  Az emberi jogok megsértése miatt elmarasztalták az Orbán-kormányt
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  Végleges: betiltotta az EU az egyszer használatos műanyagokat
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  A szakács, a tolvaj, a feleség és a szerelője
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  Miben bíznak...?
2019. 05. 22. 14:01 hirhatar.hu
  Papír Bambik jótékony célra
2019. 05. 22. 14:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport