HÍRHATÁR ONLINE - Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.04.19.
 Hétfő
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   361,31 Ft
   CHF árfolyam
   328,53 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 07. 07. 18:02     


Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
Olvasom, hogy zsinagógába került Orbán Viktor neve. Történt ugyanis, hogy június 30-án új zsinagógát, vagyis „nagyimatermet” avatott a Kecskeméti Zsidó Hitközség. Az új imatermet 60 millió forint összköltségből építették, melyből 43 millióval Magyarország Kormánya, 15 millió forinttal pedig Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta az építkezést – Gábor György jegyzete.

Az avatáson a kormány részéről beszédet mondott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a hitközség részéről pedig dr. Feldmájer Péter, MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, illetve dr. Róna Tamás a város, egyben az alföldi régi vezető rabbija. Az új teremben egy márványtábla is helyet kapott. A szöveg egy héber nyelvű tórai idézettel kezdődik, mely magyar fordításban így hangzik: „Tanú ez a kőhalom és tanú az oszlop…” (1Móz. 31:52.). Majd így folytatódik: „Ezen nagyimaterem épült az Örökkévaló dicsőségére a teremtés 5780. évében a Holokauszt- és az ateista korszak pusztításai után a hamvaiból feltámadt kecskeméti zsidó közösség részére, Magyarország Kormánya segítségével Orbán Viktor miniszterelnök Soltész Miklós egyházügyi államtitkár támogatásával.”

 

A remek hírrel szolgáló portál megemlíti, hogy minden bizonnyal ez az első zsinagóga – és valószínűleg nincs ez másképp a más vallásúak templomaiban sem –, ahol Orbán Viktor neve a falon szerepel.

 

A zsinagógai felíratok rendkívül fontos történeti forrásoknak számítanak (ez a mostani kecskeméti is bizonyára az lesz valamikor) és komoly forráskiadások őrzik a szövegeket. Kétségtelen, akadnak császárdedikációk is (mindenesetre a kecskemétinél szerényebbek, visszafogottabbak), s akadnak közösségi és egyéni adományozói feliratok. A közösségi felíratok a közösség minden tagjára kiterjesztették az áldást, mint akik közösen és egyenlően osztoztak az anyagi terhekben (ez esetben a kecskeméti felirat Magyarország Kormányának minden tagjára mint nagyvonalú donátorra terjeszti ki az áldást), a privát dedikációs feliratok viszont rövidek és nem hosszú életűek: a nem hosszú életű jelleg a kecskeméti felirat esetében nyilvánvalóan Orbán Viktorra és Soltész Miklósra vonatkozhat csupán.

 

Most már csak azt lenne érdemes tisztázni, hogy Orbán Viktor és Soltész Miklós valóban privát donátorként szerepel-e, nagyvonalúan a saját zsebükbe nyúlva, avagy közpénzekből gazdálkodva, mert ez esetben talán kevésbé nekik, sokkal inkább az anyagi terhekben osztozó magyar népnek járna a köszönet, éppen úgy, ahogy ezzel az erővel mondjuk Tiborcz István LED-lámpáit is megemlíthette volna a kecskeméti felirat.

 

Amúgy lehetett volna mindjárt Orbán és Soltész szobrát is felállítani a zsinagógában. Ennek is megvan a régi, szép hagyománya, ha nem is annyira a zsidók, mint inkább például a szír szeleukidák körében, s az egykori római kormányfő, bizonyos Caligula császár is örömmel ott látta volna a maga szobrát a jeruzsálemi templomban. Csakhogy ebből nagy felzúdulás támadt, ám akkor akadt egy bátor, becsületes és tisztességes, a hatalom előtt nem meghajló zsidó, az alexandriai filozófus, Philón személyében, aki ahelyett, hogy saját kezűleg maga hordta volna oda a szobor talapzatát, bátran lépett fel Caligula ötletével szemben.

 

Orbánnak és Soltésznak a zsinagóga előtt elhelyezendő lovasszobrára viszont még türelemmel várnunk kell.

 

 

 


További hírek

  Mire jó a motoros fűkasza?
2021. 04. 19. 19:42 13keruleti-hirhatar.hu
  Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6
2021. 04. 19. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Pár szó az ellenzék pártok védelmében
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Elhunyt Köteles László Komlóska volt polgármestere - 48 évet élt
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Kásler embere támadja Zachert
2021. 04. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Antik íróasztal tűnt el a dunakeszi építési vállalkozónál
2021. 04. 17. 19:44 dunakeszi-hirhatar.hu
  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Változatlanul dúl a háború Hadházy és az MSZP-s Tóth Csaba között Zuglóban
2021. 04. 17. 17:24 hirhatar.hu
  Szél Bernadett: életek múlnak a hétfői iskolanyitáson
2021. 04. 17. 17:24 hirhatar.hu
  A nagy világösszefüggések és a felcsúti Madonna
2021. 04. 17. 17:24 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport