Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Tas, Anasztázia napja van.


Méregtelenítés
Fiatalkorom egyik kedvenc előadója volt a Sziámi együttes, dacosan nyitottam ki a Fehérvári úton az ablakom és bömbölt az egymásnak másolt demofelvétel a kazettásmagnóból. Hinni és hirdetni akartam, hogy a gyönyörű és mienk az ország happifillingben, vagyunk és gondolkodunk páran, akik röhögnek az egészen. Nem tudjuk mikor és hogyan, de egyszer vége lesz ennek a hazug világnak

Játsszuk azt, hogy demokrácia van
Már pörögnek a sátrak, már sorban állnak az emberek. Elindult az előválasztás, egy héten keresztül lehet szavazni. Arányos rendszer, jelöltviták, mintha játszanánk, hogy demokrácia van. A tét óriási, sikerül a fővárost az út végén megfelelő közös jelölttel visszafoglalni? Sikerül a most megmozduló embereknek valamiféle új utat mutatni?

Fekete-Győr: Orbán Viktor Horthy Miklós és Kádár János szerelemgyereke
„A múlt és a jövő küzd egymással. Orbán Viktorban, Horthy Miklós és Kádár János szerelemgyereke találkozott” Kampányzáró momentum. Célegyenesbe fordultunk az Európa Uniós választási kampányban. Jövő héten járulhatunk a vasárnapi húsleves előtt, vagy után az urnákhoz. Ma délelőtt egy fiatal párt kampányzáró rendezvényén jártunk. A Momentum Mozgalom alig két éve alakult, első nagy „dobása” a Nolimpia aláírásgyűjtés volt. Álomgyilkosoknak hívják kritikusai, ma a kampányzáró programjukon kíváncsiak vagyunk, milyen új álmokat tud ígérni a fiatal szervezet.

„Elektra vár. A Város mindent tud. És hallgat”
„Az újságírók, ha írnak erről az előadásról, lesz miről …”, mondta egy hölgy, az előadás után. A Budaörsi Latinovits Színház új Alföldi rendezéssel debütált a napokban. Euripidész drámáját Fodor Tamás feldolgozásában, átiratában nézhetjük meg. Nem hagyott kétséget a két közismert színházi szakember nevével fémjelzett előadás különlegesség lesz, igazi színházi csemege. Ahogy a legutóbb rendezett Alföldi-darab esetében - Tolsztoj: A sötétség hatalma-, most is szinte pillanatok alatt fogytak el a jegyek az előadásra. Teltház.

Március idusán
Mindig szerettem márciust. Gyerekkorom óta izgatottság töltött el, mikor reggel már világosban indultam útnak és az első rügyek megjelentek a fákon. Szeretem a tavaszt, energiát ad, jobban kedveltem mindig, mint a nyárt, ami lomha melegével a tehetetlenségbe olvasztja minden sejtem.

Az igazság és a valóság még mindig néma
Vannak írások, amik időszerűk mindig. 2011-ben az egyháztörvény kapcsán jártam Iványi Gábornál. Hosszú riport született és nem tudtam elkerülni, hogy a hajléktalanokról is ne ejtsünk pár szót. A Dankó utcában, az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott hajléktalanszállón történt a riport. Ez az írás utána született, a riportot kiegészítve. Aktualizálom, mert a kérdés még aktuálisabbá vált napjainkban.

Nemzeti Buszváró Stratégia
Pár nappal ezelőtt hiába vártam a 103-as buszt. Betelefonáltam a BKK ügyfélszolgálatára. Tájékoztattak, az 1-es villamos felújítása közben letépték a felsővezetéket és áll a forgalom. Mivel negyven perce álltunk ott és számos buszt láttunk elkanyarodni a Szerémi útra, nem vigasztalt minket az ígéret, nemsokára érkezik a felmentő sereg. Ahogy találgattuk, vajon miért van az, más buszok túljutnak az akadályon, csupán a 103-as nem, eszünkbe jutott, nyilván átvezényelték őket gyorsan a Fehérvári útra villamospótlónak, Maradt tehát a feltételezés és a várakozás. Ötven perc, 40 fokos melegben , null árnyékban.

Tudom és hiszem, hogy bennem van annyi állóképesség, hogy bebizonyítsam, hogy végig tudom csinálni, végig tudom vinni
Pár napja írtam egy bejegyzést, reagáltam Bősz Anett kilépésére a PM frakcióból. Azonban nem hagyott nyugodni egy gondolat, az információhoz való jog. Ha valaki nyilvánosság előtt véleményt ír egy mindenkit érintő jelenségről, akkor felelőssége van. Megkerestem az MLP-t és megkérdeztem, válaszolnának vagy sem pár kérdésre. Akár maga, Bősz Anett, PC nélkül, őszintén. Így született meg ez a beszélgetés. Portré Bősz Anettel. Ki ő valójában? Aknamunkát folytató vakond az ellenzékben, vagy egy fiatal, újvonalas liberális politikus. Döntsék el a kedves olvasók.

Sajnálom MLP, de ez így marha ciki
A választás nem csak az eredmények miatt fontos. Az eredmények vagy kedvezőek nekünk, vagy nem. Nekünk három választás óta nem, akik idegenkedünk ettől az autokrata XXI.századi feudalista világtól, ami itt épül. De kétségkívül halmozottan igaz a mondás, a „kezemet figyeld, ne amit mondok, mert csalok.” A választási kampány arra is jó, hogy felmérjük, kik is vannak a harcmezőn és mit tudnak kezdeni a referendum eredményével.

Egyedül nem megy?
Felesleges fanyalogni. Olvasom, ki hova küldi az ellenzéket. Én sem ápolok jó viszonyt velük, de azért őket kiáltani ki bűnbaknak erős túlzás. Csak úgy, ahogy a választások előtt, most sincs más, mint bűnbak keresés, az ellenzéki oldalon is.

Klozettpapírra nyomtatott lista
Listákkal valahogy úgy vagyok, van, amin ha nem vagy fenn, az a szégyen. Édesapám valószínűleg valamelyiken fenn lehetett, ha nekem még 1985-ben azt írták, politikailag megbízhatatlan vagyok. Egy piti jellemzésben, ami egy tök piti középiskolai továbbtanuláshoz kellett. Nővéremnek, a kilencvenes években, még a becenevét is tudták a rend őrei, egy piti szabálysértéssel kapcsolatos ügyintézés alkalmával. Azt, ahogy a Budai Ifjúsági Parkban hívták a hetvenes években. Szóval, listásnak lenni néha, a történelmi visszatekintésben, már érdem is lehet.

Hogy béke, béke már, legyen vége már!
Alig több, mint két hét van a választásokig. Vajon lesz eget rengető csoda, mindent felülíró katarzis? Ki lesz a befutó? Vajon az a fajta változás, amire most úgy néz ki, jelentős tömeg vár, megtörténik? Ünneprontónak és grincsnek lenni soha nem hálás feladat. Pláne nem akkor, amikor tömegek várnak a csodára. Van egy rossz hírem, a csoda elmarad.

Egy írás utóélete, vihar a cukiság faktorú állatbarátságban
Pár napja egy írást tettem közé, amiben a közösségi médián tapasztalható ellentmondásokról írtam, egy konkrét esetről, jelenségről. Mondhatjuk, tipikus orvosi ló esete volt a téma. Állatvédelem kontra népszerűség. Hogy ekkora vihart fog kavarni, csak sejtettem, de nem tudtam bizonyosan. Célom nem a botránykeltés volt, hanem a figyelem felhívása.

Árnyékkormány a Karácsony-MSZP fa alatt
Kevesebb, mint egy hónap választ el minket a választásoktól. Az ellenzék sokkal több életjelet produkál, mint eddig bármikor is és a főnixként feltámadni vágyó MSZP külső miniszterelnök-jelölttel indul neki a nagy csatának. Rendhagyó választások elé nézünk és maga a kampány időszak is sajátos. Halk, monoton talán egy kicsit és a pártok hirtelen felfedezték, az emberek közé kell menni. A rendhagyó események egyike, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-PM miniszterelnökjelöltje, árnyékkormányt állított fel.

Állatvédelem kontra közösségi média
Az utóbbi évben tettem egy kis kalandozást, a facebook állatos csoportjaiban. Kíváncsi voltam, mennyire divatos téma ma a felelős állattartás és milyen mértékben tud érvényesülni a közösségi média adta felületen. Van fejlődés az állattartási szokásokban lehetőséget kap, vagy sem a felvilágosítás.Ha nagyon pesszimisták lennénk, rávághatnánk, sehogy, pláne ha számos, önmagát állatbarátnak nevező oldal adminjai, a vita elkerülése végett, pont a felelős állattartókat moderálják ki a csoportokból.

Gladiátorok, vagy házi kedvencek? Mit illik tudni a bullokról
Gyilkosok, vagy csodás családi kutyák? Esetleg a média uborkaszezonjaiban a tuti befutó borzongásos hírek főszereplői? Mi az igazság? Miért vannak tele a menhelyek bull típusú kutyákkal? KI a hibás? Van eredendően gonosz kutyafajta? Erről beszélgettünk Gacs Melindával, az Ürömi Állatotthon önkéntesével.

Minden kutya megérdemel egy családot, de nem minden család érdemel meg egy kutyát
Sokat gondolkoztam, hogy manapság mennyire felkapott az állatvédelem a közösségi oldalakon. Kíváncsi voltam, kik azok az emberek, akiket nem látunk a posztokban feljegyezve, mégse tudja nélkülözni az állatmentő társadalom az elkötelezettségüket. Kik ezek az arctalan és névtelen hősök? Nagyon hamar jött a válasz Gali K. Ivettet keressem, aki kutyamasszőr, állatvédő járőr, ideiglenes befogadó.

De kik azok a Tetovált Állatmentők?
Egyre többet foglalkozunk az állatvédelemmel, azonban tudunk eleget arról, milyen nehéz körülmények között segítenek? Május 14-én, Budaörsön a Decathlon támogatásával családi kutyás napot tartottak. Az időjárás nem volt kegyes se a szervezőhöz, se a résztvevő kutyás egyesületekhez, a kiváló programlehetőségek ellenére. A rendezvényen a Tetovált Állatmentők képviselték az állatvédő szervezeteket, akik örökbefogadási napot is tartottak.

És emeltem?
A napokban egy angol nyelvre is lefordított videó került fel az internetre a közösségi oldalon, amit aztán a közszolgálatot teljesítő (?) országos televízió is átvett. Orbán Viktor spontán látogatást tett egy néninél, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a magyar-román határtól nem messze. Erzsike néni nyugdíjas és kicsinyke portálján állatokat tart, otthona tisztes és egyszerű.

Utolsó randevúm Petőfivel
Nálunk március 15-e mindig fontos ünnep volt. Még sehol se volt a fülke és forradalom, amikor édesapám március 14-n felvette a kokárdát és tüntetően hordta március 20-ig. Akkor levette, mert március 21-e a Tanácsköztársaság kikiáltásnak ünnepe volt.

Egy soha el nem küldött levél a Momentumnak
Hát, sziasztok srácok, ti aztán nagy felfordulást csináltok. Hogy is definiáltátok magatokat? Az első szabad generáció. Ismerős ez nekem. Kicsit fiatalabb voltam, mint ti, amikor a ’80-as évek végén a korosztályomra tört a szabadság. Kisdobosok, úttörők, KISZ, ez volt a rendes pályafutása egy jó magyar fiatalnak. Olvasott a VIT-ről, énekelt a tábortűznél és soha nem felejtette el kivasalni a nyakkendőjét őrsgyűlésre. Vagy mégis. Pajtás újsággal verekedtünk a folyosón, mert jó magyar ifjú előfizette és kapta is az iskolában folyamatosan. Hogy nem tudjátok mi a Pajtás? Mi még tudtuk, mi, akik a ’70-es évek környékén születtünk és a ’80-as évek végén azt mondtuk magunkról, az első szabad generáció vagyunk.

A lovakat, kutyákat lelövik, ugye...
„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi

Na, és akkor most mi van…
Az idei 56-os megemlékezés, szépen csendben, néhol kifütyült adásban, de lement. Nem mondanám, hogy különösebb izgalmat okozott az esemény, vagy akár a kerek évforduló emelkedettebbé tette. Lényegében, nem sokat vártam ettől a naptól, amit gondoltam az úgy is lett, nagy meglepetések nem történtek.

Azok a csodálatos ’80-as évek..
1971-ben születtem. Édesapám nem támogatott festőművész volt, édesanyám munkásszármazású. Hárman vagyunk testvérek. A három nővér. Anyai nagyapám horthysta-tiszt volt, nagyanyám munkásszármazású. Apai nagyanyám meghalt, az ő nevét viseljük, apai nagyapám Komárnoban élt, magyar állampolgárként, majd a II.vh után Csehszlovákia lakosa lett.

Az igazság és a valóság néma
Talán négy-öt éve jártam Iványiéknál, az oktatást akkor kezdte a regnáló kormány cincálgatni. Elindultam beszélgetni az egyházak szerepéről, majd közben jött az új egyháztörvény és a végén a hajléktalanszállón vezetett körbe egy fiatalember.

Március idusán
Mindig szerettem márciust. Gyerekkorom óta izgatottság töltött el, mikor reggel már világosban indultam útnak és az első rügyek megjelentek a fákon. Szeretem a tavaszt, energiát ad, jobban kedveltem mindig, mint a nyárt, ami lomha melegével a tehetetlenségbe olvasztja minden sejtem. Nincs jobb, mint a tavaszi szél, jobb, mint a kánikulában való felkiáltás, levegőt!

Magyarország államformája, felvilágosulatlan abszolutizmus
Reggel beszélgetünk fiammal, annál a lehetséges változatnál, hogy Orbánék szándékosan építik ki ezt a mutáns rendszert, csak egy rosszabb, ha tudatlanságuk okán. 2010-ben, amikor Orbán kormányra jutott, nyugalmat erőltetve magamra, bíztam abban, hogy van egy racionalitási határ, amit jó politikusként nem lép át. Egy bizonyos krétakör. Pár hónap alatt világossá vált, hogy nagyon is átgondoltan, tégláról, téglára, néhol egész falak berobbantásával, egy új világ építése a végső cél.

A romkocsmás értelmiség és a Fidesz
Újabb ember távozik, olvasom, most az oktatási (szak?)terület vezetői közül. Teljesen indifferens, ki távozik és ki nem, melyik államtitkár. A törvényhozó és végrehajtó hatalom egy és ugyan az.. szó szerint egy és ugyan az, mivel egyszemélyű , autokrata irányítás van. Számos esetben hallgatom Lázárt, amikor a kormányzati beszámolókat tartja a sajtónak. " A Miniszterelnök Úr véleménye... a Miniszterelnök Úr akarata..."

Fahrenheit 451
Közeleg a karácsony, házunk kis ablakain szürke és kenőcsös se ősz, se tél az utca. Gyermekkorom otthona ez, édesapám háza, amiben már a harmadik generáció lakik. Minden fala, sarka valami emléket rejt.

Segíteni, felelősen, önzetlenül
A budaörsi Auchanban az Élelmiszerbank gyűjt, néztem a leadott ételeket, természetesen sok olcsó csokimikulás is volt. Nem akarok ünneprontó lenni .. de természetes, hogy akinek az alapvető élelmiszer nem gond, az azt hiszi a legjobb, ha olyant vesz, amiről úgy véli, szegényke egyen ilyent is.

Üvegtörők
Lassan vánszorgok le a boltba, fiammal. Hátamon zörögnek az üvegek.Utálok üveget visszaváltani. Csörögnek, mintha összelopott kincsek lennének, az emberek felfigyelnek rá.

Ökölbe szorult kéz
Amikor ökölbe szorul a kéz. Amikor nyakadon megmerevednek az idegek és szádat elhagyják az első indulatszavak. Igen. Ennek ez a természetes rendje, feltódulnak az érzelmek,a harag, a kétségbeesés, talán kicsit a félelem is. Amikor elönt a zsigergyűlölet.. Akkor kell azt mondani, mély levegő! Akkor kell összeszorított fogakkal megálljt parancsolni az elménknek. Mielőtt elönt minket a vöröslő indulat, ami meder nélkül tör utat a vérkeringésünkben.

A csend csörömpöl
Szerelem volt első látásra. Megláttam és egyből elbűvölt. Friss volt, szellemes. Pimaszul szabad. Kapcsolatunk első éveiben, rajongtam érte, idéztem, hivatkoztam véleményére. Megpróbáltam minél inkább kimutatni, egészen övé vagyok.

Vaskor
Amikor régebben mitológiákat olvastam, más megnevezéssel, de az emberiségnek különböző korai voltak. Volt aranykor, bronzkor és eljött a vaskor is a maga bárdolatlan lényével. Néha úgy érzem, most is vaskor van. A rövid, de annál lelkesítőbb aranykor után, lassan, de biztosan haladtunk a durva, bárdolatlan létformáig. Na ja,.....a mitológiában könnyű, Zeusz, az Úr, Isten, nevezzük bárminek , teremtett egy új nemzedéket.

Buzi e vagy
Néha előfordul, hogy nézünk egy filmet, mondjuk sorozatot és nem értem, például egy negatív hős, miként lesz hirtelen pozitív. Konfliktusok történnek , ami egy csúnya dologból indul és az indulatok elszabadulnak. Sokszor előfordul, hogy ugyanígy nem értem, mi folyik ebben az országban. Amikor egy hír kapcsán, úgy csinálunk, mintha valami hirtelen és önmagában értelmezhetően történt volna.Teljes mértékben hiányzik a történet időrendi és logikai folyamata. Csak hirtelen előállt.

Tanmese
Édesapám nagyon jó ember volt, hogy ezzel a szokásos és elcsépelt fordulattal éljek. Élhetetlen vagy, vágtam fejéhez, tinédzser megforgatom a világot hévvel, amire ő nem reagált, hiába álltam vele szemben elszántan. Általában összevesztünk politikán, súlyos szavakkal illetve egymást, majd bekullogtam szobájába, letérdeltem ágya mellé. Ráhajtottam fejem a vállára, megcsókoltam homlokát, ő ilyenkor azt mondta: na, mi van hülye lányom, csendben térdepeltem mellette, ő zavartan tűrte a pillanatot.

Kiüresedett liberalizmus
Bolyongásom közben belebotlottam egy írásba, ahol megkérdezi a mű szerzője, liberális, vagy sem a Fodor Gábor vezette MLP. A Nyugati Fény portál más bejegyzésével kapcsolatban már voltak fenntartásaim, de ezt a bejegyzést igazából értékelni sem tudom.

56 apám szemével
Ahogy lenni szokott, a nagy ünnepi megilletődés közben, elém buknak 56-tal kapcsolatban más visszaemlékezések is. Édesapám akkor főiskolás volt, mesélt nekünk akkor is, amikor nem volt túl szerencsés. Édesanyám állandóan rettegett, hogy bajunk lesz ebből, ő asszony fejjel gondolkodva, úgy gondolta, legyünk kiváló úttörők, KISZ-sek.. a lét fontosabb, mint a tudat...

Egy kirabolt forradalom
Közeleg október 23-a, 56 évfordulója. Nekem ez keserédes minden évben, hisz mindent, mit tudni vélek abból a korból édesapám emlékei. Édesapám már nem él, emlékeimben a jelen fölé magasodik, talán kicsit túlmisztifikálva, mint egy hős.

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>