HÍRHATÁR ONLINE - Időben felismerve a mellrákok 90 százaléka gyógyítható

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.06.22.
 Kedd
Ma Paulina napja van.
Holnap Zoltán napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,72 Ft
   CHF árfolyam
   323,84 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 17. 10:06     


Időben felismerve a mellrákok 90 százaléka gyógyítható
Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. A folyamatos kampányoknak köszönhetően egyre többen mennek el a szűrésre, de még mindig vannak, akik nem tesznek eleget a meghívásnak. A korai stádiumban kimutatott emlődaganatok 90 százaléka gyógyítható – hangsúlyozta a Rádió Orient adásában Cornides Ágnes, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezető főorvosa.

 

Októberben világszerte nők ezrei viselnek kis rózsaszín szalagot, hogy felhívják a figyelmet a tudatos életmód és a rákszűrések fontosságára. Itthon évente 6-7000 emlőrákot diagnosztizálnak, a halálesetek száma pedig körülbelül 2200-ra tehető évente – közölte a Rádió Orient műsorában Cornides Ágnes. Fontos tudni, hogy a daganatnak gyakran hosszú ideig nincs jele, de szűréssel már jóval az első tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni.

 

Magyarországon 2002 óta kétévente kapnak meghívást mammográfiára a 45 és 65 év közötti nők. Szükség lehet emlővizsgálatra az említett életkortartományon kívül vagy akár gyakrabban is; ezt orvos állapítja meg (háziorvos, nőgyógyász, onkológus), és ad szükség esetén beutalót. A daganatkimutatás, emlőszűrés nemzetközileg ajánlott módszere a mammográfia, az ultrahangvizsgálat csak kiegészíti, de nem helyettesíti azt.

 

A vizsgálat pár percet vesz igénybe, a kötelező egészségbiztosítással rendelkezőknek ráadásul ingyenes. A kijelölt szűrőcentrumokban a legmagasabb a minőség, itt folyamatosan fenntartják a technikai és tudásbeli szintet, a felvételeket pedig mindig két orvos vizsgálja meg egymástól függetlenül – emelte ki a főorvos. Hozzátette, száz esetből átlagban ötnél találnak elváltozást, de általában ez sem daganat. Ilyenkor a pácienst visszahívják további vizsgálatok elvégzése céljából.

 

 

 

 

Az osztályvezető felhívta a figyelmet, hogy egészségünk felerészben életmódunktól függ (a másik felét az öröklött betegségek, a környezet, illetve az egészségügyi ellátórendszer állapota együttesen teszik ki). Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az elhízás rengeteg betegségnek – köztük a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségeknek is – komoly kockázati tényezője, mely betegségek együttesen a halálesetek háromnegyedét alkotják.

 

Az emlőráknál két típusú öröklődésről beszélhetünk – közölte az osztályvezető. Míg a hajlam valószínűsíti, hogy valaki esélyesebb a daganatos megbetegedésre, öröklődésre akkor lehet alapos gyanú, ha valakinek ugyanazon az ágon legalább két családtagjánál diagnosztizáltak a menstruáció elmúlása előtti időszakban mellrákot. Ugyan az esetek mindössze 5-6 százaléka örökletes, lényeges, hogy a szülők tájékoztassák gyerekeiket a rokonok betegségeiről. A szakember hangsúlyozta, minden daganat fejlődésmenete más, vannak gyorsabban és lassabban fejlődő daganatok, ezért fontos, hogy a szűréseken túl mindenki folyamatosan figyelje saját testét, és forduljon orvoshoz, ha valami rendellenességet talál.

 

 

Cornides Ágnes elmondta, ha lassan is, de pozitív irányt vett a folyamatos kampányok hatása, és az újonnan belépett korosztályok már lelkesebbek, tudatosabbak. A legnagyobb probléma, hogy sokan félnek a rossz hírtől, és fel sem fogják, hogy pont így tudnák megelőzni a nagyobb bajt. Az idejében felfedezett emlőrákok akár 90 százaléka gyógyítható, vagy legalábbis a megfelelő kezeléssel hosszú évekig lehet jó életminőséget biztosítani. Nem igaz tehát, hogy az emlőrák diagnózisa egyet jelent a közeli halállal. Ehhez azonban elengedhetetlen a szűrővizsgálaton való részvétel, ami biztosítja a korai felismerést.

 

Az emlőrákon kívül két olyan daganattípus létezik, amelyek szervezett szűrésre alkalmasak. A szervezett méhnyakszűrés Magyarországon is zajlik. Módszere, a sejtmintavételen alapuló kenetvizsgálat arra is alkalmas, hogy azokat az állapotokat is felismerje, és ezáltal kezelésüket lehetővé tegye, amelyekből később rák alakulhatna ki. „Tíz méhnyakrák miatti halálesetből kilencet meg lehetne előzni, ha mindenki járna szűrővizsgálatra” - emelte ki a vendég. A vastagbélszűrés hazánkban egyelőre még nem zajlik szervezett formában, csak bizonyos területeken modellprogramok zajlanak. Vastagbélszűréshez háziorvosától kaphat mindenki segítséget.

 

A teljes műsort IDE kattintva hallgathatja meg.

 

Mezei

 

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Képek: spatrendonline.hu, pannondoktor.hu


További hírek

  A kutyáknak sem könnyű
2021. 06. 22. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb körforgalmi csomópont épül Pécsen
2021. 06. 21. 01:26 pecsi-hirhatar.hu
  Nyári Színház újra
2021. 06. 20. 11:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ötéves a „Pécs Summer School”
2021. 06. 20. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Melege lehet a Fidesznek a pedofilba bújtatott melegtörvénytől
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Felfüggesztette a DK-ba tartó Molnár Gyula tagságát az MSZP
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  A mostani miniszterelnök nem az ország miniszterelnöke
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Pécsett öntött harang
2021. 06. 18. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Az „értelmi szerző” is rács mögé kerül
2021. 06. 17. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Bayer Zsolt: „A kurv@ anyját mindegyik tüntetőnek”
2021. 06. 16. 21:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport