HÍRHATÁR ONLINE - Orbán nem, de új azeri elnök barátja igen

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.06.22.
 Kedd
Ma Paulina napja van.
Holnap Zoltán napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,72 Ft
   CHF árfolyam
   323,84 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 21. 16:40     


Orbán nem, de új azeri elnök barátja igen
Alaposan feladta a leckét Orbán Viktornak az azeri elnök. Ilham Aliye nem sokkal azt követően méltatta a multikulturalizmust, hogy a magyar kormányfő a bevándorláspolitika kapcsán maró kritikával beszélt a témáról Strasbourgban, kijelentéseivel pedig nemcsak az EP-ben kavart vihart.

Bár nem bírálta nyíltan újdonsült barátját, Aliyev ezt a pillanatot találta lélektanilag a legalkalmasabbnak, hogy világgá twittelje, ő bezzeg nagyra értékeli a kulturális sokszínűséget:

„A multikulturalizmusnak nincs alternatívája. A multikulturalizmus alternatívája az elidegenedés, a diszkrimináció, az idegengyűlölet, az iszlamofóbia és az antiszemitizmus.” A május 20-án kelt üzenet pillanatok alatt bejárta a sajtót. Ennél már csak az okoz nagyobb meglepetést, hogy a Kaukázus egyik legsötétebb diktátora lelke mélyén igazi demokrata, régóta elkötelezte magát a multikulturalizmus értékei mellett. Persze, nem egészen érdekmentesen. Mivel rövidesen kezdődik az Európai Játékok nevű miniolimpia Bakuban, Aliyev az elmúlt hónapokban folyamatosan politikailag korrekt üzeneteket jelentet meg annak érdekében, hogy európai, Nyugat-kompatibilis vezetőként láttassa magát. A fentebbi üzenet szövegét például már sokkal előbb, november közepi magyarországi látogatását megelőzően, 2014. október 3-án is közzétette.

 

 

A baltás gyilkos volt a multikulti elnök fb-borítóképe

 

Nem egészen három nap múlva egy, az elnyomásról, cenzúráról, korrupciójáról és személyi kultuszról hírhedt államhoz képest szokatlan rendezvényen, a bakui Nemzetközi Humanitárius Fórum október 6-i megnyitója alkalmából Aliyev így nyilatkozott: „A multikulturalizmus életformának számít Azerbajdzsánban. Bár a fogalom viszonylag új keletű, az azeri társadalmat már évszázadok óta a kulturális sokszínűség jellemezte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az együtt élő nemzetiségek közötti barátság és szolidaritás.” Orbán Viktor tudta hát, miről beszél, amikor a tavaly ősszel „mintaállamként” méltatta a diktátor által újjáépített Azerbajdzsánt, azt is hozzátéve, hogy „boldogok lehetnek az olyan országok, amelyekben egyértelmű politikai vezetés létezhet”. Igaz, keddi nyilatkozatait figyelembe véve van még mit tanulnia kaukázusi mesterétől, aki még az Egyesült Államokkal is baráti kapcsolatra törekszik.

 

Létezik ugyanis egy, kifejezetten „a két ország közötti tartós együttműködés támogatására létrehozott” Azerbajdzsán- Amerika Szövetség című portál is, tele az azeri elnöktől származó bölcsességekkel. December 4-én például a portál Multikulturalizmus évszázados hagyományai Azerbajdzsánban című cikke idézte Aliyevet: „ A multikulturalizmusnak évszázados hagyományai vannak Azerbajdzsánban, bár régen másképp nevezték. A szovjet idők különösen serkentően hatottak rá, és most a modern Azerbajdzsánt erősíti tovább. A nemzetiségek közötti összhang képezi mai napig is hazánk dinamikus fejlődésének és modernizálódásának az alapját.”

 

Az elnöknek igaza van: nehezebben lehetne jobb példát találni Azerbajdzsánnál a kulturális sokszínűségre, a vallások és etnikumok békés egymás mellett élésére. Hiszen arról az államról van szó, ahol nem csak szabadlábon maradhatott, hanem nemzeti hősként ünnepelték a hazatérő Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. Mint emlékezetes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem egykori hallgatója lefejezte örmény szobatársát, Magyarország pedig, 2012-ben  annak ellenére kiadta Azerbajdzsánnak, hogy tudni lehetett: otthon a haja szála sem fog meggörbülni.

 

kisskati


További hírek

  A kutyáknak sem könnyű
2021. 06. 22. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb körforgalmi csomópont épül Pécsen
2021. 06. 21. 01:26 pecsi-hirhatar.hu
  Nyári Színház újra
2021. 06. 20. 11:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ötéves a „Pécs Summer School”
2021. 06. 20. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Melege lehet a Fidesznek a pedofilba bújtatott melegtörvénytől
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Felfüggesztette a DK-ba tartó Molnár Gyula tagságát az MSZP
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  A mostani miniszterelnök nem az ország miniszterelnöke
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Pécsett öntött harang
2021. 06. 18. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Az „értelmi szerző” is rács mögé kerül
2021. 06. 17. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Bayer Zsolt: „A kurv@ anyját mindegyik tüntetőnek”
2021. 06. 16. 21:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport