HÍRHATÁR ONLINE - Pikó András nem támogatta Demszky és Tarlós díszpolgárságát – leírta az okokat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.07.24.
 Szombat
Ma Kinga, Kincső napja van.
Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,76 Ft
   CHF árfolyam
   330,99 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 04. 19:38     


Pikó András nem támogatta Demszky és Tarlós díszpolgárságát – leírta az okokat
A nyilvánosságban megjelent a hír, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésén tárgyalta a díszpolgári címek adományozásáról szóló előterjesztést, és végül úgy határozott, hogy mind Demszky Gábor, mind Tarlós István volt főpolgármesterek Budapest díszpolgáraivá válnak – írta közösségi oldalán a józsefvárosi polgármester.

Miközben valamennyi kitüntetettnek gratulálok, kötelességemnek tartom, hogy a választópolgárok felé elszámoljak saját szavazatomról a két volt főpolgármester kapcsán, különösen azért, mert eltért a többségi akarattól. Mivel Karácsony Gergely főpolgármester megosztotta a nyilvánossággal a két jelölés indokait, tudniuk kell arról, hogy elvi és gyakorlati okokból is úgy döntöttem, hogy nem támogatom a javaslatokat: Tarlós István díszpolgársága kapcsán nemmel szavaztam, Demszky Gáboré kapcsán tartózkodtam.

 

Mielőtt az okokra rátérek, fontos jeleznem, hogy a két korábbi főpolgármester megítélése részemről nem azonos. Demszky Gábor a Kádár-kori demokratikus ellenzék kiemelkedő alakja, fiatalkorom egyik hőse, akinek számomra a városvezetői teljesítménye is jelentős. Tarlós István tíz évét nem tudom így értékelni, Tarlós főpolgármestersége idején a főváros költségvetése elfeleződött, Budapest eladósodott, Tarlós semmiben nem állt ellen a kormány, fővárosiak többségi akaratát semmibe vevő terveinek - gondoljunk csak a Liget projektre. Ne tagadjuk azt se, hogy a fővárosi közbeszerzések szépen illeszkedtek a Budapestet behálózó Fidesz-polip korrupciós szisztémájába. A zárt ülésen így érveltem a döntésem mellett:

 

“Mi az elvi ok, ami miatt nem tudtam támogatni a javaslatot?

 

Azt gondolom, valaki azért méretteti meg magát egy választási küzdelemben, azért akar főpolgármester lenni, mert tenni szeretne a városáért. A megválasztásával erre módja is nyílik, és kiteljesedhet az élete. A jelöltek valódi kitüntetése az, hogy rajta hagyhatták kéznyomukat a városon, és hogy gyakran kerül elő a nevük Budapest jelenbeli és jövőbeni történetében. Akit pedig erre az idő rászolgáltnak nyilvánít, a város történelmébe, annak nagy alakjai közé  is bevonulhat. Ez a történelmi idő azonban egyik jelölt esetében sem telt még el.

 

A díszpolgári cím lényege, hogy olyanokat ismerünk el vele, akik mindenféle választott politikai tisztség nélkül tesznek maradandót a városukért. Megteszik azt, ami a főpolgármester politikus esetében olyan kötelező elvárás, melyhez minden felhatalmazás, jog, hatáskör rendelkezésre áll. Amikor politikus tüntet ki politikust díszpolgári címmel, akkor a díszpolgári cím ethoszát rombolja, és olyan gyakorlatot éleszt újra, amely később normává teheti azt, hogy minden leköszönő polgármestert vagy főpolgármestert valamilyen díjjal tüntessenek ki.

 

Mi a gyakorlati ok, ami miatt számomra nem volt megszavazható az előterjesztés?

 

Közel egy évvel ezelőtt többek között azért kaptunk mandátumot a budapesti választóktól, hogy mást és jobbat csináljunk, mint az előző fideszes városvezetés, hogy tárjuk fel a korrupciógyanús ügyeket és számoltassuk el azokat, akiket szükséges. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. Amennyiben a vizsgálóbizottságunk jól végzi a munkáját, ezek a gyanúk megsemmisülnek vagy beigazolódnak - ezt még nem tudhatjuk. De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé. A két díszpolgári cím azt üzeni, hogy mi már tudjuk, hogy semmilyen gyanút nem igazol majd a vizsgálat, azelőtt, hogy a vizsgálat lezárulna. A díszpolgári címek azt üzenik, hogy mi már tudjuk, hogy mi lesz a vizsgálódás eredménye, nem fog találni semmit a bizottság. Mit mondunk a választóinknak? Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni?

 

A jelöléseket, melyeket a magyar közéletet megosztó mély árok betemetésének szándéka szült, minden méltányolható jó szándéka ellenére károsnak tartom. Előbb tegyünk igazságot, számoljunk el a múlttal, teljesítsük a választóknak ez ügyben tett ígéreteinket és utána jöhetnek csak a gesztusok.”

 

A jövőben is feladatomnak és kötelességemnek érzem, hogy valahányszor ilyen horderejű döntésekben a többségétől eltérő álláspontot képviselek, arról beszámoljak a nyilvánosságnak.

 

 


További hírek

  Ungár és Czeglédy közös nyilatkozatban állítja: Hende Csaba a DK nevében készíttet lejárató szórólapokat
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Kiskorú lányokat „futtat” a kormánymédia
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Ha nem tudta: megszűnt az értesítési cím
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  A több évtizedes hagyományokat éltetik tovább Véménden
2021. 07. 22. 22:09 pecsi-hirhatar.hu
  Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Szijjártó már most a sajtót okolja a negyedik hullám majdani áldozataiért
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Laborc Sándor: Meglenne a módja, hogy a képviselők utánajárjanak a Pegasus-ügynek
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Újabb pécsi ovik fogadnak hallgatókat
2021. 07. 21. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Tudja-e, mit eszik?
2021. 07. 20. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Állítólag külföldi kémprogrammal hallgatott le a kormány újságírókat és civileket
2021. 07. 19. 20:06 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport