HÍRHATÁR ONLINE - Józsefváros: Komcsizással reagált a bukott Fidesz az ellenzéki többségű testület békejobbjára

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.08.05.
 Csütörtök
Ma Krisztina napja van.
Holnap Berta napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,80 Ft
   CHF árfolyam
   330,55 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 11. 07. 18:07     


Józsefváros: Komcsizással reagált a bukott Fidesz az ellenzéki többségű testület békejobbjára
Pikó András, Józsefváros új polgármestere a testület mai alakuló ülésén békejobbot és nyitott lapokat ígért és kért az ellenzékbe szorult kormánypárti képviselőktől. Kár volt: a Fidesz-KDNP részéről az alkalomhoz távolról sem méltó, nemhogy indokolt komcsizás volt a válasz.

A nyolcadik kerületi új, ellenzéki vezetésű és többségű önkormányzati testülete az elhúzódó vizsgálatok és minden alapot nélkülöző hatósági vizsgálatok következtében a fővárosi kerületek közül szinte utolsóként, de megtartotta alakuló ülését és immár hivatalosan is átvették a kerület vezetését – ráadásul pont a városrész 242. születésnapján.

 

„Mást és másképpen, mint eddig – betartjuk az ígéreteinket”

 

Határozta meg a működésükre vonatkozó alapelvet  Pikó András, aki polgármesteri köszöntőjében többek között nyitott és rugalmas önkormányzatot ígért, ami kiáll az elesettek jogaiért is és segíti őket.

 

Emlékeztetett, hogy a győzelmük annak ellenére is a többség akaratát biztosítja a számukra, hogy a kampány minden volt, csak nem sportszerű verseny. Annak a politikai közösségnek, amelyik végül megnyerte a választást, nem volt helye a közpénzen finanszírozott helyi médiában, sem közpénzből felállított hirdetőoszlopai, önkormányzati erőforrásai az utolsó pillanatra sőt, politikai ellenfelei még a karhatalmi szerveket is rájuk uszították.  

 

Nem lesz bosszúhadjárat

 

Mindennek ellenére a józsefvárosiak egy új, esélytelennek tartott civil politikai összefogásnak biztosítottak hatalmat és ezzel nemet mondtak az addigi hatalomgyakorlásra is és „visszavették a döntések jogát” és olyanokra bízták, akik valóban az ő érdekeiket szolgálják. Pikó szerint ezzel nemet mondtak a hatalmi arroganciára és a gyűlöletkampányokra. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a kampány véget ért s „a politikai különbözőségek ütközése még kampányidőszakban sem lehet indok arra, hogy kétségbe vonjuk a politikai vetélytárs képviselőinek emberi minőségét, hogy olyan jelzőkkel minősítsék őket, melyek felesleges és indokolatlan fájdalmat okozhatnak nekik vagy családjuknak.”  

 

Ígéretet tett, hogy bár nagy a kísértés, de a megújuló helyi médiában nem adnak helyet a bosszúszomjas revansvágynak és addig nem tapasztalt módon kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekednek. Az a bejelentése pedig nyíltszíni tapsot kapott, hogy a közvetlen munkatársai nme kapnak, mert nem kértek szolgálati járműveket.

 

 

 

Kocsis Máté levelét megírta

 

Polgármesteri köszöntőjében jelezte, hogy mint minden alakuló ülésre, most is meghívták a térségi országgyűlési képviselőket, s közülük csak az ellenzéki Csárdy Antal jelent meg – Kocsis Máté hivatali elfoglaltságára hivatkozva maga helyett egy levelet küldött, amit a Fidesz-KDNP által kijelölt politikussal olvastatott fel. Ebben gratulációja mellett többek között megüzente, hogy szép, de embert próbáló feladat előtt áll az új testület. 12 év tapasztalatával biztosít mindenkit, hogy sosem találkoznak majd olyan előterjesztéssel, amivel mindenki elégedett lenne.

 

Határozott és felelősségteljes döntéseket kell hozniuk akár erős konfrontációk árán. Az ügyetlenkedés, bizonytalanság a kerületnek okozhat súlyos károkat. Nem a képviselői népszerűség, hanem Józsefváros érdeke a legfontosabb s hogy az eddigi fejlődést megőrizzék. Ennek érdekében kíván együttműködni az új vezetéssel.

 

Fidesz: „Kommunista ivadékok potyogtak a Városházába is”

 

Ezt követően a tervezett menetrendtől eltérően a Fidesz-KDNP részéről kérés érkezett, hogy reagálhassanak a polgármesteri köszöntőre. Miután erre engedélyt kaptak, dr. Juharos Róbert belecsapott a lecsóba.

 

Hosszadalmas és erős felzúdulást okozó reakciójában jelezte többek között, hogy a kezdeti alaki döccenőkkel kapcsolatban szívesen segítenek az új vezetésnek, ha kérik, hogy „hogy is megy ez”, mármint a testületi munka. Hangsúlyozta, hogy ’89 óta, mióta részese az önkormányzat munkájának, mindig a kerület érdekében cselekedett. Élesen visszautasította a „hatalmi arrogancia” kifejezést, valamint azt a feltételezést, hogy a kampány során a Pikó-stábra küldött rendőrségi razziához bármi köze is lenne a helyi Fidesznek.  

 

Miután vázolta a részükről domborított, elmúlt két ciklus átadás-átvételi anyagi kondícióit, figyelmeztette az új polgármestert, hogy vigyázzon a kerületre és a hatalmi arroganciából „vegyenek vissza”, mert látják a zsákmányszerzési törekvéseket, amire példaként hozta fel a fővárosi önkormányzatban történteket, ahol szavai szerint „átadták Karácsonyfalvát és bepotyogtak rajt a rég nem látott egykori kommunista ivadékok”. A közönség felzúdulására kijelentette, hogy tudják ezt még fokozni és nyilvánvalóan fogják is.

 

Ebből természetesen parázs vita alakult ki már az első, eredetileg ünnepire hangolt testületi ülésen, ami semmi mást nem előlegez meg az új Pikó-vezetésnek, mint hogy kíméletlen öt év vár rájuk a vesztesek részéről.

 

A fellobbantott indulatok lecsendesedése után visszatértek az ügyrendi teendőkhöz, melyek közül a legfontosabb, a polgármester-helyettesek: Szili-Darók Ildikó, dr. Erős Gábor és Rádai Dániel megválasztása rendben meg is történt. Ezzel megkezdheti ötéves munkáját immár Józsefvárosban is az ellenzékiből többségi vezetésűvé vált önkormányzati vezetés.


További hírek

  Amit a baloldaliak félreértenek
2021. 08. 04. 19:59 hirhatar.hu
  Orvosi mulasztás miatt halhatott meg a legendás karatés-kiképzőtiszt, Furkó Kálmán
2021. 08. 04. 19:59 hirhatar.hu
  Schuster Lóránt egy szerencsétlen, öreg, megkeseredett ember
2021. 08. 04. 19:59 hirhatar.hu
  Eljött a várva várt pillanat
2021. 08. 03. 14:21 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges fotók az íriszről
2021. 08. 03. 14:00 pecsi-hirhatar.hu
  A fürdőruhás Tüttő Kata lóháton lovagolt ki a tengerből – a kormánymédia támadása miatt törölte a posztot
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  A Nemzeti Múzeumot is lenyúlta a Fidesz - a volt költő és volt államtitkár L. Simon László lett a főigazgatója
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  Ma van a Holokauszt Roma áldozatainak az emléknapja
2021. 08. 02. 16:20 hirhatar.hu
  Az olimpiai bronzérem után coming outolt az olasz íjász
2021. 08. 01. 21:15 hirhatar.hu
  Közöd...?: még nagyobb luxusjachttal szeli a tengert a NER-elit
2021. 08. 01. 21:15 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport