HÍRHATÁR ONLINE - Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.07.23.
 Péntek
Ma Lenke napja van.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,76 Ft
   CHF árfolyam
   330,99 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 06. 17:59     


Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
A betervezett támogatások mellett 150 milliárdot csoportosított át az elmúlt évben a kormány az egyház részére, mialatt meghalt 20 000 honfitársunk a járvány következtében. Ennek ellenére hiányolják a perselypénzt az egyházfiak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamentben Szent Istvánéhoz hasonlította az Orbán-kormány egyház-támogatásának volumenét az év elején. „Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült” – tudhattuk meg személyesen tőle az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán.

 

Úgy tűnik, hogy a helyi plébániák nem nagyon érzik ezt a szentistváni bőséget, legalábbis erről tanúskodnak Osztie Zoltán szavai. A plébános nehezményezi, hogy szép-szép a fennkölt hitnek áldozni, de az onlinemiséken sajna nem csörög a perselypénz.

 

Több mint ironikus, hogy erről pont azon a médiafelületen van alkalom panaszkodni, amit szintén vastagon támogatott a kormány is, a KDNP is. A vasarnap.hu-t kiadó Kovács K. Zoltán Alapítvány ugyanis csak 2019-ben 100 milliót kapott az EMMI-től és további 21 milliót a KDNP alapítványától azért, hogy a keresztényüldözés ellen lépjen fel. A Miniszterelnökség is kitüntette figyelmével a portált, miután az üldözött keresztényekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítésére nyújtott 21 és fél milliós támogatást a médiafelületnek. Igaz, ők nem persellyel próbálkoztak begyűjteni az áldást. (Nem mellesleg a portál szombaton nagyinterjút közölt a ferencvárosi Prizma című szivárványos szobor ledöntőjével, a neonáci fajvédő csoport vezetőségi tagjával, egyetértőleg gyalázva többek között az LMBTQ-lobbit.)

 

Osztie Zoltán a nagycsütörtökre emlékező interjújában először elfogadólag szólt az internetes liturgia hasznáról, mondván: az internet segítségével sokkal több embernél ér célba üzenetük, mintha templomban próbálnák meg ugyanezt átadni. Kiemelte, hogy „szép hallani, hogy családok bekapcsolják az internetet, és végigcsinálják a liturgiát úgy, mintha a templomban lennének.” Ezzel „bejön Krisztus és az imádásnak a lelkülete az otthonainkba – talán még jobban, mint eddig.”

 

Ennek ellenére a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa úgy véli, hiányzik a persely csörgése. Mint fogalmazott, az online és facebookos közvetítéssel kapcsolatban két dolog hiányzik. „Mindenekelőtt a szentáldozás/.../ és  a perselyt sem tudjuk kidugni a kamerákon keresztül. Szorító helyzet, hogy a megélhetésünket is nehezen tudjuk biztosítani ezekben a hónapokban”.

 

A plébános úrról ismert, hogy a keresztényi szeretet és megbocsátás jegyében tevékenykedik s ennek állomásaként nyilatkozott úgy tavaly nyáron a Hír TV-ben, hogy „mi, keresztények aztán igazán nem bélyegzünk meg senkit”, de „itt már olyan abszurddá vált a társadalmi környezet és az ideológiai háború, hogy itt már nem lehet szelídnek lenni, itt nemet kell mondani. Tehát mindarra, amivel itt találkozunk, és amiről itt beszélgettünk is: buzi zászlótól kezdve sok minden más egyéb. Itt már nem lehet hallgatni tovább”. Valamint kijelentette, hogy a homoszexualitás nem veleszületett dolog, ezt szerinte kutatások igazolják, hanem „egyfajta betegség ez, nem a természetes.” Valószínűleg ez lehetett az oka, hogy kifejezte háláját Novák Előd hősies tettéért, amikor a radikális politikus tűzlétra segítségével leszedett két szivárványos zászlót is a Fővárosi Önkormányzat homlokzatáról.

 

Mindez persze még egy másik híres brüsszeli mászás előtt történt.

 

S hogy mennyiben jogos a plébános úr panasza, arra álljon itt egy viszonyszám. A multimilliomos Bethlen Gábor Alapítványon keresztül csak az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások 2021. éves pályázati lehetőségével 92 projektre osztott le átlag 15 000 000 forintnyi összeget a kormány országszerte. A támogatás célja az egyházi hitéleti célú ingatlanok védelme, felújítása, bővítése.

 

Összeszámoltuk: ez a 92 helyszínre szétosztott perselypénz 1 224 560 264 forint, a templomfelújításra szánt végösszeg 25 793 762 455 a járványévben. Amikor online szükséges misét tartani, azért csörög az a perselypénz, csak más lesz esetleg a kötelező miatyánk, amit ezért majd el kell mondania az érintett egyházkerületeknek.

 

Arról nem beszélve, hogy az eltelt évben az államháztartási hiány és a járványhelyzet miatt kialakult jelentős deficit ellenére súlyos és váratlan költségvetési átcsoportosításokba kezdett a kormány. Ebből a legtöbb pénz, 290 milliárd sportra ment és megy, de az egyházaknak is jutott bőven az áldásból: több mint 150 milliárd.

 

Egyszóval teljességgel érthető a vasárnap.hu oldalán a húsvéti áhítatban panaszkodó egyházfi siráma – hiába támadt fel harmadnap Jézus, azért a koporsóját sem ingyen őrizték, még ha a júdáspénz már átutalásra is került.


További hírek

  Ungár és Czeglédy közös nyilatkozatban állítja: Hende Csaba a DK nevében készíttet lejárató szórólapokat
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Kiskorú lányokat „futtat” a kormánymédia
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Ha nem tudta: megszűnt az értesítési cím
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  A több évtizedes hagyományokat éltetik tovább Véménden
2021. 07. 22. 22:09 pecsi-hirhatar.hu
  Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Szijjártó már most a sajtót okolja a negyedik hullám majdani áldozataiért
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Laborc Sándor: Meglenne a módja, hogy a képviselők utánajárjanak a Pegasus-ügynek
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Újabb pécsi ovik fogadnak hallgatókat
2021. 07. 21. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Tudja-e, mit eszik?
2021. 07. 20. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Állítólag külföldi kémprogrammal hallgatott le a kormány újságírókat és civileket
2021. 07. 19. 20:06 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport