HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Bal és jobboldal, vagy csak demokraták

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.09.23.
 Hétfő
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,94 Ft
   CHF árfolyam
   308,28 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 03. 08:10     


Adorján György

Bal és jobboldal, vagy csak demokraták
Akit tegnap még rasszista kijelentései miatt hányingert keltőnek tituláltak, az ma már demokraták polgármester jelöltje lett.

Akit tegnap még rasszista kijelentései miatt hányingert keltőnek tituláltak, az ma már demokraták polgármester jelöltje lett. Aki tegnap még konzervatív jobboldaliként mutatkozott be, az ma már pironkodás nélkül fogadja el a magukat baloldaliaknak vallók támogatását. Most akkor mi van? Kik vannak a bal és kik a jobboldalon?

 

LMP? Süvölvény párt, alapító okirata szerint liberális lenne és radikálisan zöld demokrata. Balközép és közösségelvű konzervatív hagyományokból szerveződő alakulat. Balközép, az tessék mondani baloldali? Lehet-e valaki egyszerre liberális, baloldali, meg konzervatív, vagy csak mindezeket létének biztosítékául jelenti ki? Ne tétovázzatok! Szerintetek?

MLP? Fenekükön még a tojáshéj. Új alapokra épített együtt érző liberalizmus. Az meg mi a fittyfene?

Magyar Szociáldemokraták Pártja? Mint az előzőek, „politikai jogutódként” éppen hogy létrejöttek, megszüntetve ezzel egy 120 éves szervezetet. Érti ezt valaki?

DK? 2012-ben jött létre, az MSZP-ből kivált, függetlenként induló képviselőkből, magukat balközépként megjelölve. Mivé fejlődik vajon és lesz-e névváltoztatás?

Együtt- meg a PM? Együtt ma még aztán külön? Liberális szocdemek, meg a zöldek, vajon szétválnak útjaik?

MSZP? Szociáldemokrácia és szociálliberalizmus, agonizálás, vagy lábadozás?

Aztán a futottak még kategóriában Munkáspárt, Munkáspárt2006. Velük mi lesz?

Jobbról is van azért választék.

Modern Magyarország Mozgalom? Szabadelvű, konzervatív jobboldalisággal éppen hogy járni tanul.

FIDESZ? Bebetonozott jobboldali populizmus, néppárti allűrökkel.

Jobbik? Radikális nemzeti nacionalizmus, szalonképesen csomagolva.

 

Persze lenne még választási lehetőség a felsoroltakon kívül is, kétfarkúaktól kezdve, Seres Mária Szövetségesein át, egészen a Pató Pál Pártig. De mitől lenne bármelyikük is demokrata? Tán attól, hogy mérvadó politikai személyiségek annak tartják őket, vagy saját magukról meg vannak győződve arról, hogy azok?

Lehet-e egy jobbikos demokrata, vagy ez kizárt? És lehet-e magát baloldalinak tartó szervezet idegen a demokratától? Vagy evidencia, hogy a baloldal az nem lehet más csak demokrata és a jobboldal meg alapból attól idegen?

 

Üsd, vágd nem apád! Megy a magyar módi kampányszerte. A Medián már Falust hozza ki győztesnek Bokrossal szemben, legfrissebb adatai alapján. A jobboldali média ekézi az ellenzékieket rendesen, de már mutatkoznak repedések a kormánypártok gránitszilárdságú alapzatain is. Schmidt Mária a Heti Válaszban támadja Lázárt, a toronymagasan vezető fideszes intézményeknél köztisztviselők elbocsátásáról szólnak a hírek, és Navracsics sem fogja megúszni egy körrel a meghallgatást.

 

Ki demokrata és ki nem?  Tán a Bencsik féle Demokrata laphoz tartozó olvasótábor, vagy a Magyar Krónika vérszegény érdeklődési köre cöföstől, azok a demokraták? „Ki is a demokrata? Én, aki szerint a nép szabad döntésén múlik az ország iránya, aztán négy év múlva lehet korrigálni, vagy az, aki a nép iránti bizalmatlanságában egy szűk grémiumtól várja, hogy a csillagok állásából, belekből és madárcsontokból olvassa ki, hogy alkotmányosságisten mit üzen a földi halandóknak?” – teszi fel a kérdést Kövér László. Na, ugye, hogy nem könnyű eldönteni.

 

 Félművelt, téveszmés jobboldaliak lennének a demokraták, mert 2/3-al takaróznak? Vagy bigott baloldali szórvány kitelepülők, ellenzéki szerepben szédelgők lennének azok, mert kígyót, békát kiabálnak a regnáló hatalomra? Mindenki demokrata itt, aki annak hiszi magát, vagy van-e bal és jobboldalon még valódi demokrata, ki nem nevezi ugyan úton útfélen magát annak, de a legtermészetesebb dolog számára, hogy képtelen másképp cselekedni, mint demokrataként! Illiberális demokrata éppúgy van, mint liberális? Akkor mondja, mi a gondja?

Már Bokros is megmondta évekkel ezelőtt, hogy a többség mindent visz. A Rubovszky féle többség? De ki és mi az a többség. A 2/3, vagy akik azon kívül vannak?

 

Te kit választanál október 12-én, demokratát és melyik oldalról? Balról, vagy jobbról? Csak nem a kétfarkút, az meg melyik oldalon áll? Kezedben a döntés!

 


További hírek

  Jó tudni - ha gázkar van a villanybringán, akkor jogsi kell hozzá
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Fehérváron benzinnel lelocsolta és felgyújtani készült egy vita után a partnereit egy nő
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Tegnap megtalálták a pénteken eltűnt 11 éves kislányt – elrabolták és megölték
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Váratlan kipattant a botrány – tömegesen kilakoltatna a kormány a világörökségi helyszínekről
2019. 09. 23. 09:26 hirhatar.hu
  Majdnem tragédia történt a szüreti felvonuláson
2019. 09. 23. 00:48 kecskemeti-hirhatar.hu
  140-nel száguldottak a fiatalok az úton, halálos balesetet okoztak
2019. 09. 22. 23:40 kecskemeti-hirhatar.hu
  Városnézés Kecskeméten a szecesszió jegyében
2019. 09. 22. 23:13 kecskemeti-hirhatar.hu
  Havas Henrik: Orbán két típust szeret: a biológiailag hülyét és az intellektuálisan romlottat
2019. 09. 22. 22:50 kecskemeti-hirhatar.hu
  Képriport: Öttusa és Négytusa Európa Masters, Gyömrő
2019. 09. 22. 21:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Hatalmas siker: szélesebb lesz a járda az Árpád utcában
2019. 09. 22. 15:11 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport