HÍRHATÁR ONLINE - A blokád 72. napján egyelőre búcsúzik az SZFE

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.07.30.
 Péntek
Ma Judit napja van.
Holnap Oszkár napja lesz.
   EUR árfolyam
   357,62 Ft
   CHF árfolyam
   331,87 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 11. 11. 20:14     


A blokád 72. napján egyelőre búcsúzik az SZFE
A november 6-i fenntartói intézkedést, miszerint egyetemünkön az oktatás felfüggesztésre kerül, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg.

Többek közt a Hallgatói Önkormányzat véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a Hallgatói Önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet.

 

A bíróság döntésének megalapozottsága érdekében, az Egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért az Oktatási Hivatalhoz fordultunk, a bizonyító erejű dokumentációt, az általunk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére, benyújtottuk. A dokumentáció befogadására a holnapi napon kerülhet sor.

 

A blokád alá vont épületekben az elmúlt két hónapban minden tanóra és kurzus megtartásra került – bízunk benne, hogy az Oktatási Hivatal ezt elismeri, és így nem juthat érvényre az oktatásunk és a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka.

 

A vírus terjedését megelőzni hivatott, központi járványügyi rendelkezéseket, ahogyan eddig, úgy továbbra sem csak állampolgári kötelességünk, de kollektív, megkerülhetetlen felelősségünk is maradéktalanul betartani.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyarország összes, még jelenléti oktatást folytató felsőoktatási intézményével összhangban, november 11-től digitális oktatásra áll át.

 

Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátozások értelmében az Egyetem létesítményeit, tehát a Vas utcai, a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületet, valamint a kollégiumot, a mai napon, el kell hagynunk.

 

Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig, minden igyekezetünk ellenére, nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatjuk.

 

Akár ezek közt a falak közt, akár az otthonainkban, karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk – az Egyetem mi vagyunk. A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik.

 

Az Egyetem fizikai foglalásának első hetven napja azt demonstrálta, hogy szerintünk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak közössége szerint, hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amelyhez hasonlóra sem számítottunk.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Vas és a Stáhly utca lakóinak a türelmet, a rendőröknek a gyülekezéseink biztosítását és a magyar társadalomnak azt, hogy amikor csak tudja, szóval és tettel áll ki mellettünk és velünk, a felsőoktatás szabadságáért.

 

Nélkületek - az erőt adó jelenlétetek nélkül a megmozdulásainkon, a lelkesítő szavaitok nélkül nap mint nap az utcán, a nagylelkű adományaitok és felajánlásaitok nélkül most talán nem lennénk ilyen betonbiztosak abban, hogy képesek vagyunk folytatni a küzdelmet az ügyünkért. Akkor is, ha ellenállásunk eddigi leglátványosabb eszközének fenntartására, az épületek fizikai foglalására a pandémia miatt most épp nincs lehetőségünk.

 

Ez a világjárvány azonban nálunk jóval közvetlenebbül is sújtja azokat, akik a frontvonalban harcolnak ellene: az orvosokat, az ápolókat, a mentősöket – az egészségügy dolgozóit. Ők azok, akik most is ott vannak és a következő hetekben is ott lesznek, értünk.

 

Tavasszal, esténként, megálltunk egy pillanatra és az egészségügyi dolgozókra gondoltunk. Most igazán nagy a baj, ha lehet, még nagyobb szükségük van a szolidaritásunkra. Emlékezzünk erre a gesztusra, kezdjük el újra, és legyen ez az első lépés afelé, hogy megmutatjuk: mellettük állunk, szóval és tettel, ahogyan csak tudunk.

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem

 


További hírek

  Az országban elsőként képeznek homlokzattervező szakmérnököket
2021. 07. 29. 21:06 pecsi-hirhatar.hu
  Titokban Lázár Jánosnál járt Orbán Viktor
2021. 07. 28. 20:26 hirhatar.hu
  Hétről-hétre 20 százalékos a koronavírus-fertőzöttek száma, kikerült a harmadik oltás protokollja is
2021. 07. 28. 20:26 hirhatar.hu
  Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
2021. 07. 28. 20:26 hirhatar.hu
  Minden negyedik ember
2021. 07. 27. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Op-art térbeli átirata
2021. 07. 27. 20:52 pecsi-hirhatar.hu
  Szénanátha, allergia, megfázás – kezelés illóolajokkal
2021. 07. 27. 13:41 14keruleti-hirhatar.hu
  Botrány az Operában: felkérték Rubint Rékát, hogy tartson tréninget a dalszínház művészeinek
2021. 07. 27. 13:22 hirhatar.hu
  Mégis feltűnt egy magas rangú fideszes politikus a Budapest Pride fesztiválon
2021. 07. 27. 13:22 hirhatar.hu
  10 éven belül betiltaná a cigarettákat a Marlboro és az IQOS gyártója
2021. 07. 27. 13:22 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport