HÍRHATÁR ONLINE - A csökkent munkaképességűek sovány járadékát is elveszi a kormány

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.06.19.
 Kedd
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,33 Ft
   CHF árfolyam
   281,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 03. 25. 14:00     


A csökkent munkaképességűek sovány járadékát is elveszi a kormány
A Lehet Más a Politika (LMP) fellépett a csökkent munkaképességűek érdekében, azonban a helyzet rendezéséhez még sokat kell harcolnia. Egy konkrét eset kapcsán figyelt fel az újkeltű problémára Kassai Dániel, a zöldpárt XVIII. kerületi önkormányzati képviselője.

Pestszentlőrincen az egyik érintett, egy csökkent munkaképességű ember jelezte az LMP helyi önkormányzati képviselőjének, Kassai Dánielnek, hogy elvették a 22.800 forintos támogatását azzal, hogy állapota miatt úgysem tud dolgozni és így a helyi kormányhivatal nem folyósítja tovább az egyébként is igen alacsony járandóságát. Most a képviselővel ültünk le beszélgetni, elsősorban általánosságban, hogy mi az ügy lényege, hány embert érinthet ugyanez az országban. Tesszük ezt azért is, mert a legtöbb érintett talán nem is gondolja, hogy jogorvoslatot is kérhetne a saját ügyében.

 

Pestszentlőrincen most panasz útján előjött, hogy a csökkent munkaképességűek akkor is elvesztik a járandóságukat, ha eddig a szabályoknak megfelelően, együttműködtek a munkaügyi központokkal. Törvényes-e ez, illetve mit tehetnek az érintettek?


 

A konkrét esetben azonnal fellebbezést nyújtottam be az intézkedés ellen a másodfokú hatósághoz, a Fővárosi kormányhivatalhoz. Ők megállapították, hogy az elsőfok nem járt el helyesen, ezért megsemmisítették a határozatukat és új eljárás megindítására kötelezték őket. Addig, amíg az új döntés nem születik meg minden járandóságot vissza kell fizetniük az érintettnek. Természetesen annak is utánanéztünk, hogy egyáltalán volt-e törvényi alapja az elsőfokú határozatnak – azt kell, hogy mondjam, nagyon ellentmondásos a kialakult helyzet.

 

Önhöz csak egy ilyen kérelem érkezett, de fennáll a gyanú, hogy országosan nagyon sok lehet a hátrányosan érintettek köre. Van-e valami számadat és a konkrét ügy megoldása segítene a sorstársakén is?

 

Országosan minimum 20 ezerre tehető a hasonló helyzetbe került emberek száma, a kormány beteg emberektől vonja meg az egyetlen jövedelemforrásukat, az aktív korúak támogatását. A kérdés másik részére meg egyértelműen azt válaszolom, hogy én és az egész LMP azon munkálkodik, hogy valamennyi érintettnek rendeződjön a helyzete, ezért Szél Bernadett a párt frakcióvezető-társelnöke beadott a témában egy törvénymódosítót is. Sajnos ezt az előterjesztést a kormánypárti képviselők még a bizottságban leszavazták, de ennek ellenére küzdünk tovább a csökkent munkaképességűek ellátásának visszaállításáért.

 

Mit tehetnek azok, akik nem is hallottak az LMP-ről, pláne nem arról, hogy ez a párt védené az érdekeiket?

 

Az MSZP és a DK is felszólalt az intézkedés ellen, mégsem történt egy darabig semmi. Kézzel fogható eredmény viszont, hogy mint már mondtam a Fővárosi Kormányhivatal megvizsgálta az említett konkrét ügyet és megsemmisítette azt a határozatot, amiben elvették a 22.800 forintos havi jövedelempótló támogatást.

A hiba ott van a rendszerben, hogy az egészségkárosodott emberek nyomorognak a havi 22.800 forintból és nincs pénzük, kapcsolataik, hogy ügyvédek, politikusok védjék meg őket. Megkapják a határozatot, amelyben közlik kirakják a rendszerből és ha 15 napon belül jogilag jól megérlelt válasszal nem támadják ezt meg akkor az utolsó támogatásuk is elszáll.

 

 

Akkor, hogyan tovább?

 

Az LMP nem engedi el a kiszolgáltatottak kezét, most az ombudsmannál kopogtatunk, ugyanis az Alaptörvény kimondja, hogy az önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult. Viszont most nem kapnak szó szerint semmit.

 

Azt is megtudtuk, hogy nemcsak a 22.800 forintot vették el tőlük, hanem a kedvezményt is, hogy utazni tudjanak, például Budapesten a BKV- járatain. De az intézkedéssel elvették az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot is, így az 50% alatti egészségkárosodással rendelkező embereket nem láthatja el orvos, csak sürgős esetben. Az  a meglátásunk, hogy a kormánypártok feláldozták ezt az embercsoportot a teljes foglalkoztatottságért folyó küzdelem oltárán – mondta Kassai Dániel.

 

Szerkesztőségünk felhívta több munkaügyi központ vezetőjét is, de csak egy, az is csupán név nélkül állt velünk szóba.

 

"Ezek az emberek, akikről az újságíró úr kérdez, egyszerűen nem akarnak dolgozni, semmilyen munka nem jó nekik, semmit nem fogadnak el. Szerintem, ha valaki annyira alkalmatlan a munkára, akkor menjen el orvoshoz, de ne a munkaügyi központot terhelje."

 

Amikor meg azzal szembesítettük nyilatkozónkat, hogy egyszerűen évekig nem kínál fel a munkaügyi központ nekik semmilyen speciális, általuk is ellátható munkát, arra azt a választ kaptuk, hogy ez azért alakult így, mert az állam jelenleg nem biztosít támogatást az ilyen munkákra. A beszélgetésben a legkisebb jelét sem tapasztaltuk annak, hogy bármiféle együttérzést, megértést tanúsítana a vezető, és nem volt képes megérteni, hogy amit mond az lényegében embertelen. Ennek ellenére köszönjük neki, hogy a felhívott tizenegy munkaügyi központból legalább ő megosztotta velünk és az olvasóinkkal a véleményét.

 

Kertész Z István/kép: LMP


További hírek

  Váratlanul Berlinbe rendelték Orbánt
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Botrány az Audinál: Őrizetbe vették a világcég vezetőjét
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Bejött a foci vb: Az oroszok több mint a fele Putyint akarja 2024 után is
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Leekens repül, utódjával már tárgyalnak
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Óriási képpel ironizált az extravagáns hajviseleten Cantona
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Rejtély: Kigyulladt a szaudi csapatot szállító orosz gép
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Will Smith apák napi show-t nyomott családjával a Lánchídnál
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Kényszergyógykezelés vár a budaörsi mániákus gyújtogatóra
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Ketten meghaltak a hétfő esti malmői lövöldözésben
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Harry Kane a megmentő
2018. 06. 18. 22:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport