HÍRHATÁR ONLINE - A leszámolás kísérlete egy ellenzéki erdélyi magyar újságíró ellen

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.05.22.
 Kedd
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   317,33 Ft
   CHF árfolyam
   268,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 23. 13:00     


A leszámolás kísérlete egy ellenzéki erdélyi magyar újságíró ellen
Az elmúlt héten újabb, minden eddiginél összetettebb támadás indult újságírói munkám ellen. Rögzítem és összefoglalom az eseményeket, egyrészt azért, hogy a nyomásgyakorlás ténye publikus legyen, másrészt azért, hogy ha további atrocitás ér, akkor bizonyítékként itt legyen a lajstrom.

1. Miért támadnak?

 

A tavalyi év végén felhívtam a figyelmet arra, hogy nem csak az Kárpátmedencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., de az Erdélyi Médiatér Egyesület is kap 1,4 illetve 1,45 milliárd forint támogatást a magyar kormánytól. Az ügyről írtam egy publicisztikát Erdélyi sajtótámogatás: agyarak villogtatása jön címmel, két blogbejegyzést Előretolt helyőrség, Főtér.ro, sógorság, komaság és a kormánytámogatás  címmel, valamint  Oligarcha irodalom címmel. És megjelent egy tényfeltáróm a HVG nyomtatott verziójában, erről interneten a blogomon olvasható bejegyzés a Sógorság-komaság. A Tőkés kláné az erdélyi sajtótámogatás címmel.

 

2. Mit állítottam?

 

-Hogy az erdélyi sajtótámogatás, amely nagyságrendekkel meghaladja a legnagyobb erdélyi magyar médiák több éves költségvetését (a legköltségesebb az ETV, ők tíz évig gazdálkodnak ennyi pénzből) nem transzparensen, indokolás nélkül ítélték oda egy olyan egyesületnek, amelynek a működése és kedvezményezetté válása több szempontból megkérdőjelezhető;

 

-ez az egyesület az Erdélyi Médiatér Egyesület, amely ezen a néven, ahogy a Magyar Közlöny említi nem is létezik;

 

-az egyesület alapítói, munkatársai az Erdélyi Magyar Néppárt volt, vagy jelenlegi munkatársai, így a támogatás odaítélése alaposan felveti, hogy itt rejtett pártfinanszírozás történt.

 

3. Hogyan dolgoztam?

 

Végignéztem a cégnyilvántartásokat, a román adóhatóság (ANAF) és az igazságügyminisztérium cégbejegyzéseit, nyilvántartásait. Ebből kiderült, hogy a Magyar Közlönyben megnevezett egyesület helyett az Asociatia pentru spatiul media Transilvan egyesülethez megy a pénz, ami ugyanoda van bejegyezve, mint a Tőkés László EP képviselői irodájának szolgáltató Macula SRL . A céget és az egyesületet egy ember köti össze, Mohácsi László, aki az egyesület elnöke, és Tőkés László fotósa. Elvileg ő dönt 1,45 milliárd forint felhasználásáról.

 

Végiginterjúztam az erdélyi magyar média több képviselőjét, munkatársát, ideértve az ETV vezetését, a Transindexet, a Marosvásárhelyi Hírlapot, a maszol.ro-t, a Romániai Magyar Újságírók Egyesületét, hogy képet kapjak a hazai média támogatottságáról, és arról, ki milyen magyarországi és romániai forrásból részesül.

 

Az első, fent belinkelt blogbejegyzés után megkeresett Demeter Szilárd, aki hosszan beszélt a támogatás odaítélésének hátteréről. A beszélgetés elején és a végén is jeleztem: én 1,45 milliárd forint odaítéléséről nem folytatok magánbeszélgetést. Minden információ, ami hozzám befut: transzparenssé válik. Demeter Szilárd akkor azt mondta, folytassuk a beszélgetést az ünnepek után. Ezután letiltott, írásos üzeneteimre, telefonhívásaimra és a telefonos üzeneteimre többet nem reagált. Mohácsi László viszont írt, és azt mondta: csak akkor válaszol a kérdéseimre, ha már Demeter Szilárd nyilatkozik.

 

Ekkor, több mint tíz nap várakozás után részleteket közöltem az első Demeter-interjúból, ne legyen akadálya Mohácsi válaszainak. Demeter azt állította:

 

–azért kapta az Erdélyi Médiatér Egyesület az 1,45 milliárd forintot, hogy ne az Erdélyi Református Egyház, ne az RMDSZ és ne a Magyar Polgári Párt döntsön az erdélyi magyar sajtó forrásairól;

 

–azért így finanszírozza a Fidesz az erdélyi médiát, hogy a pénz ne a csődközelbe került erdélyi Simicska birodalomhoz kerüljön (ide tartozik a Hírlap csoport, a Krónika, az Erdélyi Napló és a Székelyhon is);

 

–a Fidesznek nincs szüksége erdélyi magyar sajtóra – állította Demeter Szilárd – ezt a pénzt személyesen ő lobbizta ki, de arról nem beszélt, hogy a kedvezményezettek között rokonai és közvetlen munkatársai vannak, akik mind kötődnek az Erdélyi Magyar Néppárthoz.

 

 

4. A megtorlás

 

Ez után indult el az ezen a héten zajló médiaháború. Demeter Szilárd egyetlen általam megfogalmazott kifogásra sem válaszolt, azokat nem cáfolta.  Viszont közölt január 13-án egy cikket a Székelyhon oldalán (azon a portálon, amelyhez állítólag az Erdélyi Médiatér által kapott pénz egy része megy, hogy átvegye a Fidesz az erdélyi Simicska  birodalom csődközelbe jutott részeit). Az általam felvetett, közpénzekre vonatkozó megállapításokra nem reagál, de ír a

 

–menekültekhez való viszonyomról (hogy jön ez ide?);

 

–hogy közpénzből dokumentumfilm készül rólam (1. hogy jön ez ide? 2. a dokumentumfilmet nem én forgatom, a támogatást a produceri iroda kapta, és én abból egyetlen fillérrel sem részesülök, egyetlen emberrel, a film rendezőjével-operatőrével tartom a kapcsolatot);

 

–arról, hogy pártsajtóban dolgozom, és oda pártvonalon vettek fel (román közmédiában dolgozom, az alkalmazásom dokumentumai kikérhetőek, erről pedig szívesen nyilatkozom – nem kérdezett róla);

 

– arról, hogy kikre szavaztam (nem kérdezett róla);

 

–hogy én “tartottam hatalomban” a bányászjárás felelőseit, és azokat, akikre “ráment Sütő András fél szeme – bár a jelzett történelmi események idején 14 éves voltam.

 

Demeter állításai közül több két illetve három nappal később visszatérnek a Pesti Srácok oldalán, ahol két egymás követő nap van rólam kiemelt anyag. A Székelyhon cikkét aztán egy az egyben átveszi Bayer Zsolt saját blogjára. Ugyancsak bekapcsolódik a kampányba a magyarellenesség.com oldal, és a marosvásárhelyi Ferencz Zsombor, akinek az ellenem irányuló, évek óta zajló támadásaira, akcióira Demeter Szilárd hivatkozik. A kör bezárul.

Azok akik az én írásaimat nem ismerik, és csak ezeken a hálózatokon keresztül tájékozódnak rólam úgy tudják: a magyarokat és a székelyeket gyalázó fizetett szekus ügynök vagyok.

 

Ezzel szemben az igazság az, hogy az erdélyi magyar korrupció és maffiapolitika ellen írtam és dolgozom.

 

5. A következmények

 

Félrevezetett és manipulált emberek tömegei kezdtek el fenyegetni. Nem csak engem, a családom többi tagját, a szitkozódók nem kímélték sem a gyerekeimet, sem a távolabbi rokonságomat, sem a 15 éve halott nagyanyámat sem. Dehumanizálás, megalázás, szexuális erőszakkal való fenyegetés, perverz, lealacsonyító üzenetek: ezzel szembesülünk egy hete. A kampányban résztvevők egyike, családi kapcsolatai révén védett adataimhoz is hozzáfér (lakcím, személyi szám, gyerekeim adatai): a fenyegetés nem csak a virtuális, de a valós térben is jelen van.

 

6. Meghátrálok-e?

 

Nem. Hasonló lejárató kampányok indultak, indulnak bárki ellen, aki a magyar, vagy az erdélyi magyar korrupció ellen felszólal, azzal a céllal, hogy megfélemlítsék, és hallgatásra kényszerítsék az embereket. A hallgatás pedig senkit sem mentett meg eddig. A lejáratás hálózatai évek óta működnek, a szolidaritásé nem: ezt kell erősíteni, és ehhez emberek kellenek, akik mindezek ellenére mernek beszélni.

 

Tehát, azoknak, akik az elmúlt héten fenyegettek, megpróbáltak megalázni és azoknak is, akiknek fontos a törvényesség és méltányosság azt üzenem továbbra is várom a választ:

 

–a közpénzek odaítélésének és felhasználásának transzparenciájáról

 

–a döntéshozásban résztvevők felelősségéről

 

–a nepotizmus, a rejtett pártfinanszírozás, az üzleti összefonódás megakadályozásáról

 

–a szakmaiság biztosításáról és védelméről

 

–arról, hogyan lehet kis, átláthatatlan módon privilegizált körök helyett minél több embert bevonni a döntéshozásba, hogy azoké legyen a szó, akiknek az életére megy a játék.

 

A tét az, hogy asszisztálunk az erdélyi magyar oligokrácia megerősödéséhez, vagy megkezdődik az ellenállás.

 

Parászka Boróka


További hírek

  A futball éjszakája
2018. 05. 21. 22:17 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Országszerte felhőszakadásra figyelmeztetnek
2018. 05. 21. 20:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Kigyulladt egy autóbusz Pécel közelében
2018. 05. 21. 20:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Senki sem lát Orbán fejébe, talán jobb is így – de képes kiuralkodni Petőfi 24 évét is
2018. 05. 21. 14:32 hirhatar.hu
  Hadházyt hiába üti a pártja mellett Kövér is - nem hagyja magát
2018. 05. 21. 14:00 hirhatar.hu
  Putyin a legnépszerűbb Magyarországon – tombol a kádári nosztalgia
2018. 05. 21. 11:06 hirhatar.hu
  Molnár Gyula, Fodor Gábor és a többi „orbánista áruló”
2018. 05. 21. 10:59 hirhatar.hu
  Mellár Tamás megmenti az elárult Párbeszéd frakciót
2018. 05. 21. 10:50 hirhatar.hu
  Húsvét után a legrégebbi ünnepünk
2018. 05. 21. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz a napsütés, de záporok továbbra is előfordulhatnak a jövő héten is
2018. 05. 20. 19:14 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport