HÍRHATÁR ONLINE - Akik más lapra tartoznak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.12.07.
 Csütörtök
Ma Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,54 Ft
   CHF árfolyam
   403,4& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 21. 14:17     


Akik más lapra tartoznak
"Ne emlegessetek bennünket velük egy napon" - kérte a világot Mishal Husain, a BBC muszlim, pakisztáni származású munkatársa, aki arra buzdít minden jó érzésű embert: harcoljon a Facebookon a dzsihádisták ellen.

 
A 41 éves asszonynak igaza van. Bár az ISIS-hez, Al-Kaidához, HAMAS-hoz hasonló szélsőséges csoportok rémtettei látványosabbak, nagyon sokan vannak azok a muszlimok is, akinek semmi közük hozzájuk. Akár első, akár többedik generációs bevándorlók, jól érzik magukat nyugaton és sokkal jobban hisznek a vallási, szellemi értékek cseréjében, mint egymás kultúrájának megsemmisítésében. Szerencsére nem csak a média munkatársai, művészek, közéleti szereplők vannak közöttük, hanem teljesen hétköznapi foglalkozást űzők is. Ezek közül a kisemberek közül sokan az utóbbi években tettek szert számos ismerősre, ugyanis közösségi oldalakat, mozgalmakat hoztak létre, melyeken elítélik fanatizált hittársaikat. Hiszen azok szélsőséges megnyilvánulásai nekik is ugyanannyi kárt okoznak, mint a nem muszlimoknak.
 
"A másság gyűlölete nem az iszlám nélkülözhetetlen kelléke" - magyarázta az újságírónő, aki elsősorban britnek tartja magát. Családjában sem volt divat a gyűlölködés. Apai nagyapja pl. egy pandzsábi vallásos muszlim egy dél-indiai katolikus asszonyt vett feleségül. Nemcsak hogy nem akarta erőszakosan megtéríteni, hanem vasárnaponként autón vitte a misére. Mindketten mélyen vallásos emberek voltak, akik egymást is szerették, tisztelték, elfogadták.
 

 
"Miért hiszik azt a fiataljaink, hogy ha követik az arab kultúra szélsőségeit, már igaz muszlimokká is váltak?" -  kérdezi keserűen az afganisztáni származású Fariba Nawa, a Családom és egyéb extrémisták című könyv szerzője. Az Egyesült Államokban élő hölgy népes családjában bizony-bizony olyan fanatikusak is akadnak, akiket különböző szélsőséges csoportok szippantottak be. Ők tulajdon, nyitottabb gondolkozású családtagjaik számára is kínos helyzetek forrását jelentik.
 

 
"Hányingerem van a dzsihádista fiamtól" - nyilatkozta az Ausztráliában élő Mandouh Elomar, akinek fia, Mohamed Szíriába szökött és ott levágott fejekkel pózol. Az ifjú dzsihádista még a család régi barátjának Dr. Jamal Rifinek fejére is vérdíjat tűzött ki, amiért az nyilvánosan el merte ítélni "hőstetteit". Az idősebb Elomar és Dr. Rifi ekkor egy nagyszabású, Muszlimok Ausztráliáért partit adtak szeptemberben, hogy egyértelművé tegyék: bármi történik is most a közel keleten, ők a civilizált világhoz tartoznak. "Szeretem Ausztráliát. Ausztráliában nősültem meg. Ausztráliában gazdagodtam meg. Ausztráliában van a vállalkozásom" - magyarázta a kiábrándult apa, aki azt is elmondta: fiát inkább a könnyű megélhetés, semmint a vallásos érzület hajtotta a dzsihádistákhoz. Ő ugyanis két évvel ezelőtt azért adta ki az útját, mert nem csupán a családi vállalkozásban nem volt kedve dolgozni, hanem naplopáson kívül semmi máshoz nem fűlt a foga.
 

"Még ha gyűlöletre neveltek is, dönthetsz a tolerancia mellett. Választhatod az empátiát is" - vallja Zak Ebrahim. Pedig ha valakinek, neki iszonyatos örökséget kell cipelnie: El-Sayyid Nosair volt az apja, aki Kahane rabbit, a Zsidó Védelmi Liga alapítóját lelőtte 1990. november 5-én Manhattanben, és benne volt a keze a 1993-as, Kereskedelmi Központ ellen tervezett merényletben is.
 
Az alma ebben az esetben nagyon messze esett a fájától. A most 31 éves Zak egész életét a terrorizmus elleni harcnak szentelte. Apjával ellentétben ezt békés módszerekkel, felvilágosító munkával teszi. "Folyamatosan azon töprengek, mi terelte apámat ebbe az irányba. Hiszen kissrác koromban még együtt néztük a Disney-filmeket reggelenként" - írja Apám, a terrorista című könyvben.
 
Kiss Kati
 

További hírek

  Speciális eszköz a fájdalomküszöb mérésére
2023. 12. 06. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Miért érdemes professzionális takarítóeszközöket használni?
2023. 12. 06. 14:14 hirhatar.hu
  Hol használható hatékonyan a kozmetikai kendő tartó és adagoló?
2023. 12. 06. 14:05 kecskemeti-hirhatar.hu
  Te mennyit fizetnél a boldogságért?
2023. 12. 06. 13:58 gyomroi-hirhatar.hu
  Mit tudnak a mai innovatív takarítóeszközök?
2023. 12. 06. 13:47 pestmegyei-hirhatar.hu
  A magyaros ajándék nemcsak külföldieknek lehet nagyszerű meglepetés
2023. 12. 06. 13:43 pestmegyei-hirhatar.hu
  Szexjátékszerek kezdőknek
2023. 12. 06. 13:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport