HÍRHATÁR ONLINE - Amnesty International: A Ferrovial spanyol vállalatóriás milliókat keres a menekültek kínzásán

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.20.
 Hétfő
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,87 Ft
   CHF árfolyam
   393,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 04. 05. 10:29     


Amnesty International: A Ferrovial spanyol vállalatóriás milliókat keres a menekültek kínzásán
A szervezet felszólítja a Ferrovialt, hogy azonnal fejezze be a Nauru és Manus szigetén végzett tevékenységét - áll az Amnesty International által kiadott közleményben.

Egy, az ausztrál kormány Naurun található „menekülttáborának” működtetéséért felelős nagyvállalat több millió dollárt keres egy olyan rendszeren, amely a menekültek és menedékkérők kínzására épül – áll az Amnesty International mai összefoglalójában.

 

A Kincses Sziget című összefoglalóból kiderül, hogy a Ferrovial spanyol multinacionális vállalat és ausztráliai leányvállalata, a Broadspectrum bűnrészese és egyúttal haszonélvezője Ausztrália kegyetlen és eltitkolt „menekültügyi rendszerének” a csendes-óceáni szigeten.

 

 

 

„Az ausztrál kormány a menekültek és a menedékkérők számára a kétségbeesés szigetét hozta létre Naurun, és egyúttal a nyereség szigetét az olyan vállalatok számára, amelyek dollármilliókat keresnek egy olyan rendszeren, amely szándékosan és jellegéből fakadóan olyan kegyetlen és bántalmazó, hogy az már kínzásnak tekinthető” – mondta Lucy Graham, az Amnesty International vállalatokkalzleti és emberi jogokkal foglalkozó kutatója. „Azáltal, hogy tudatosan lehetővé teszik ennek a rendszernek a fenntartását, amelynek célja, hogy szenvedést okozzon és elriassza az embereket attól, hogy csónakkal Ausztráliába utazzanak menedéket kérni, a Broadspectrum és a Ferrovial kétségtelenül bűnrészese ennek a visszaélésnek.” A Broadspectrum az ausztrál kormánnyal kötött 2,5 milliárd ausztrál dolláros szerződésének októberi lejárta előtt az Amnesty International figyelmeztet arra, hogy más vállalatok ne próbáljanak hasznot húzni a kínzásból. Lucy Graham szerint „Bármely olyan vállalat, amely hajlandó lenne átvenni a mérgező stafétát, egy szándékosan abuzív rendszer bűnrészesévé válik, közvetlenül szembemegy emberi jogi kötelezettségeivel, és esetleges büntetőjogi felelősségre vonásra és kártérítési követelésre számíthat.”

 

„A naurui táborban folyó kegyetlenkedés olyan folt, amelyet egy felelős vállalat sem szeretne a lelkiismeretén vagy a jó hírnevén.”

 

Kegyetlenkedés – jövedelmező üzletág


Ausztrália 2012 óta üzemeltet szándékosan durva „part menti menekülttábort” a csendes-óceáni Nauru szigetén valamint a pápua új-guineai Manus szigeten. A menekültek és menedékkérők elhagyatott helyeken, elszigetelten, kegyetlen és megalázó körülmények között élnek gyakran évekig, csak azért, mert az ausztrál partokon kerestek biztonságot.

 

Az Amnesty International a Kétségbeesés szigete című 2016. októberi jelentése szerint az ausztrál kormány szándékosan és rendszerszeresen megsérti a Naurura érkező menekültek és menedékkérők jogait. A jelentés szerint Naurun a körülmények olyan mértékben szándékosan kegyetlenek és jogsértőek, hogy az kínzásnak minősül. Mostanra kiderült, hogy a kegyetlenség és a jogsértés jövedelmező üzletág. A Naurun és Manus szigetén található menekülttáborokat a Broadspectrum működteti, amelyet 2016 áprilisában a Ferrovial vásárolt fel. Az Amnesty International legutóbbi összefoglalójából kiderül, hogy a Broadspectrum tevékenységének Naurun és Manus szigetén folyó része, 1,646 milliárd ausztrál dollárt hozott a 2016-os pénzügyi évben. Ez a vállalat teljes működési bevételének 45%-a. Eközben a Ferrovial 1,4 milliárd eurós bevételt söpört be a Broadspectrumon keresztül afelvásárlás óta. Ennek jelentős része a Naurun és Manus szigetén folyó tevékenységből származik. „A Ferrovial és a Broadspectrum nem csak szemet huny az ausztrál kormány által elkövetett emberi jogsértések fölött, de ők maguk teszik lehetővé azt.” mondta Lucy Graham.

 

„Ez egy pontosan megtervezett, hidegvérrel kitervelt rendszer, amelyben az ausztrál hatóságok kidolgozzák a kegyetlenkedés hátterét a vállalatok pedig elvégzik a piszkos munkát. Figyelembe véve a hihetetlen mértékű hasznot, amely kínálkozik, egyértelmű, hogy a cégeket a puszta kapzsiság motiválja.” Az ausztrál kormány a Broadspectrummal kötött szerződésének összértéke 2,5 milliárd ausztrál dollár (550 milliárd forint) az elmúlt három és fél év során. A Broadspectrum többi üzletágával összehasonlítva egyértelművé válik, mennyire jövedelmező is ez a szerződés. A Broadspectrum védelmi, szociális és ingatlan ágazatának haszonkulcsa – ebbe az ágazatba tartoznak a Nauru és Manus szigetén folytatott tevékenységek – a 2016-os pénzügyi év során 17,8% volt, jóval magasabb, mint más üzletágak, például az infrastruktúra (2,8%), vagy az erőforrások és ipar (1,6%) esetében. Eközben a Ferrovial Nauru és Manus szigetéhez köthető szolgáltatási szektorának jövedelme 2016-ban 24,1%-kal növekedett a Broadspectrum felvásárlásának köszönhetően.

 

Nyomorúságos élet Naurun

 

Míg a Ferrovial és a Broadspectrum óriási hasznot zsebelnek be a Naurun ragadtaknak elképzelhetetlenül nyomorúságos körülményeket kell elviselniük, és kevés a remény, hogy jobbra fordul a sorsuk. Nem csupán az Ausztráliába történő belépést tagadták meg tőlük, de – dacára annak, hogy nemrégiben jelentettek be egy áttelepítésről szóló megállapodást az Egyesült Államokkal – fogalmuk sincs, hogy Ausztrália és Nauru elengedi-e őket, és ha igen, mikor. Még a menekültstátusszal rendelkezők sem hagyhatják el a szigetet. A naurui táborban a menekülteknek és menedékkérőknek a személyzet által elkövetett bántalmazásokkal és szexuális zaklatással kell szembenézniük, amiért senkit sem vonnak megfelelő módon felelősségre. Az összefoglaló kiemeli az iráni Yasmin szomorú esetét. Férje, Amir 2016 júliusában elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy Yasmin mentális egészsége a naurui központba kerülése után romlani kezdett, olyannyira, hogy több alkalommal is öngyilkosságot kísérelt meg. A Broadspectrum nemcsak tisztában van a menekültek és menedékkérők körülményeivel, de egyes esetekben az alkalmazottai és alvállalkozói közvetlenül felelősek a hanyagságért és az erőszakért.

 

A 2015. április 30-i állapot szerint a Broadspectrum, annak alvállalkozója, a Wilson Security és a tábor más dolgozói által elkövetett visszaélésekről szóló vádak között 30 gyermekek ellen elkövetett erőszak, 15 szexuális zaklatás vagy erőszak, valamint négy olyan eset szerepel, amikor szexuális szolgáltatást kértek emberek kicsempészésért cserébe.

 

„Ez az üzlet a lehető legrosszabb. A Ferrovial úgy vásárolta fel a Broadspectrumot, hogy teljes mértékben tisztában volt Naurun előforduló jogsértések mértékével, valamint azzal, hogy mekkora haszonra tesz szert Broadspectrum ennek a hatalmas szenvedésnek az árán” mondja Lucy Graham.


A titkolózás elnyomó kultúrája fenntartja a visszaéléseket

 

Az ausztrál hatóságok büszkén vállalják, hogy a céljuk a Naurun és Manus szigetén tartózkodók szenvedésének előidézése azért, hogy más menedékkérők ne próbáljanak meg irreguláris módon belépni az országba. Az üggyel kapcsolatos látható őszinteség ellenére senki sem hajlandó felelősséget vállalni a naurui központ működtetéséért. A Broadspectrum azt mondta az Amnesty Internationalnek, hogy „nem működtet menekülttábort”, majd ezt a Ferrovial is megismételte. Emellett az ausztrál kormány azt állítja, hogy a központot Nauru kormánya működteti, amely viszont azt állítja, hogy más a felelős érte. Az Amnesty International kutatása ezzel szemben azt mutatja, hogy a központot napi szinten a Broadspectrum működteti, és gyakorlatilag beleszólása van – az ausztrál kormány nevében és a kormány felügyeletével és ellenőrzésével - a központban tartott menekültek és menedékkérők mindennapi életébe. Az ausztrál kormány igyekszik leplezni a Naurun és Manus szigetén zajló visszaélések valódi mértékét. A szociális munkások számára bűncselekménynek számít, ha felszólalnak, a szolgáltatókat pedig titoktartásra kötelezik. Egy kiszivárogtatott belső dokumentum szerint a Broadspectrum figyelmeztette alkalmazottait, hogy kirúghatják őket, amennyiben információt adnak ki a naurui tevékenységekkel kapcsolatban. Ez a titkolózás azokra a szerződésekre is kiterjed, amelyek alapján a Wilson Security szolgáltatást biztosít a Broadspectrum számára Nauru és Manus szigetén, ezek pontos tartalma azonban nem nyilvános. „A szerződések körüli titkolózás lehetővé teszi, hogy a Broadspectrum és a Ferrovial elrejtse ajogsértésekből származó pontos hasznot, az ausztrál kormány által bevezetett szigorú adatvédelmi feltételek pedig lehetővé teszik az ilyen visszaélések elrejtését.” mondta Lucy Graham.


Egy vállalat sem húzhat hasznot visszaélésekből

 

Ausztrália part menti rendszere nem működne a Broadspectrum közreműködése nélkül. A Ferrovial azt nyilatkozta, hogy nem fogják megújítani a 2017 októberében lejáró szerződésüket, így az ausztrál kormánynak hamarosan új szolgáltatót kell keresnie. Az Amnesty International figyelmezteti a vállalatokat, hogy ne kössenek szerződést a kormánnyal. Lucy Graham azt nyilatkozta: „Egy vállalatnak sem szabad működnie Nauru vagy Manus szigetén, mert a jelenlegi helyzet olyan ártalmas, hogy egy cég sem tudna úgy működni, hogy ne járulna hozzá a súlyos jogsértésekhez.”

 

„A szigeteken folyó emberi jogi visszaélések áldozatai iránti kötelességünk , hogy megnevezzünk és megszégyenítsünk minden olyan céget, amely a hasznot az emberség elé helyezi azzal, hogy részt vesz Ausztrália jogsértő tevékenységében.”

 

Az Amnesty International felszólítja az ausztrál kormányt, hogy számolja fel a part menti rendszert, minden Nauru és Manus szigetén tartott menekültet és menedékkérőt azonnal szállítson Ausztráliába, és biztosítsa, hogy akik menedékjogot kaptak, azok letelepedhessenek Ausztráliában. Emellett felszólítja az ausztrál kormányt, hogy működjön együtt minden, a jogokat tiszteletben tartó nemzetközi együttműködésben és humanitárius akcióban, beleértve a menekültek harmadik országba történő áttelepítését, amennyiben az illető ezt szeretné és képes teljes mértékben átgondoltés szabad döntést hozni.

 

A szervezet felszólítja a Ferrovialt, hogy azonnal fejezze be a Nauru és Manus szigetén végzett tevékenységét.

 

Bánhidi Emese


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  A szálkásító edzés 5 aranyszabálya
2024. 05. 20. 10:26 hirhatar.hu
  Görögország vagy Törökország: hova menjek inkább nyaralni?
2024. 05. 20. 10:18 hirhatar.hu
  Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  Az Ecom Testvérek programja sikeres a videós visszajelzések alapján?
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:32 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:53 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport