HÍRHATÁR ONLINE - Atomtemető: Egy ügy, amibe belebukhat Pécsen a Fidesz

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.09.20.
 Csütörtök
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,65 Ft
   CHF árfolyam
   286,47 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 22. 14:00     


Atomtemető: Egy ügy, amibe belebukhat Pécsen a Fidesz
A Dunántúl legnagyobb városában a teljes ellenzék összefog, a környezeti károkozás megakadályozásáért. Dr. Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika (LMP) pécsi képviselőjével beszélgettünk erről.

Önök mennyiben foglalkoznak politikusként, esetleg civilként, netán szakértőként a kérdéssel?

 

Egy ilyen kérdésnek számtalan vonatkozása van. Egy atomtemető közelsége nem csak egészségkockázati tényező, hanem ezzel összefüggésben komoly negatív gazdasági vonzata is lehet Pécs, és a környező települések számára. Ennek megítélése nem geológusi vagy ipar-mérnöki feladat. Sajnos a gazdasági kérdésekkel most senki nem foglalkozik ezért is szorgalmazzuk, hogy minden tényezőt vegyenek figyelembe. Nincs a világon még egy hely, ahol egy nagyvároshoz ennyire közel készítenének elő nukleáris temetőt. Saját részemről társadalom-földrajzi doktorival, közgazdász diplomával nyilván inkább erről az oldalról közelítem meg az ügyet, de sok más szempontot is alaposan meg kellene vizsgálni. Azonban én pécsi képviselőként a városért és annak lakosságért dolgozom, így nem szakértőként kívánom a környezeti kockázatokkal járó létesítményeket megítélni.

 

Először is tisztázzuk, a bodai nukleáris temető tervéről, amely Pécs határától mindössze nyolc kilométernyire lenne, már sokan, bár nem elegen hallottak, miért beszélhetünk Péccsel kapcsolatban most többes számban környezeti kockázatokról?

 

A világon sehol nem nyitottak még nagy aktivitású nukleáris hulladéktárolót. És senki nem meri azt állítani, hogy létezik olyan eljárás és technológia, amely százezer éves távlatban is tökéletesen biztonságos lehet. Számomra ez mindent elmond, ez egy megoldatlan feladat. Erről nem beszélnek akkor sem, amikor a paksi bővítést szorgalmazzák. Pécs városát a kis távolság ellenére eddig kihagyták a hivatalos tájékoztatási eljárásokból. A városban az első fórumokra a mi szervezésünkben került sor. Hatalmas munka, hogy a tájékoztatásban ezt az elmaradást pótoljuk, de úgy látom, jól haladunk.

 

Ugyanakkor a pécsiek nyakán van egy másik igen komoly kockázatokat jelentő terv is, az uránkitermelés újraindításának szándéka. A múlt héten el is kezdődtek a kutatófúrások a Mecsekoldalban, a Kismélyvölgy nevű városrészben. Az uránkutatás projektje talán még a városban sem olyan közismert, nemhogy országos szinten. Azonban mind a két elképzelésről elég sokan tudnak ahhoz, hogy a problémát szőnyeg alá tudná seperni a hatalom.

 

 

Mégis mennyire informáltak ezen ügyekben a pécsiek, és mit szólnak hozzá?

 

Elég sokan tudnak ezekről a tervekről a városlakók közül, azonban azt akarjuk, hogy szinte mindenki tudomást szerezzen ezen problémákról, és arról is, hogy mivel járnának, ha egyiket, másikat vagy mindkét elgondolást megvalósítanák. A felmérésünk során a megkérdezettek 78%-a, elutasította az atomtemető létesítését, és több, mint kétharmaduk az uránbányászat újraindítását is. A továbbiakban még nagyobb lakossági körhöz szeretnénk eljutni, és a szóban forgó tervek még jelentősebb elutasítottságát elérni.

 

Tudjuk, hogy a hatalom minden népszavazást próbál megakadályozni, ami nem az általa preferált elképzelést erősítené, hogyan gondolja az Ön pártja, az LMP, hogy itt helyben meg tudnak ezzel birkózni?

 

Először is leszögezném, hogy amikor arról beszélek, hogy mi, az nem csak az LMP-t jelenti, bár kétségtelenül mi visszük a kezdeményező szerepet, hanem szinte a teljes pécsi ellenzéket magába foglalja, a Demokratikus koalíciótól a Jobbikon át, az Összefogás Pécsért Egyesületig bezárólag. Ezek a pártok és a szervezetek, de mellettük óriási szerepe van Pécsen a civileknek is, továbbá meggyőződésem, hogy az egyébként a kormánypártokra szavazók köréből sokan mellénk állhatnak, ha látják, hogy igazából mi a tét. Ők is itt élnek ebben a városban. Már dolgozunk azon, hogyan lehet a meglévő jogszabályok mellett is a helyi népszavazást kiharcolni – a terveink szerint a nyár ezzel telik el, és ősszel a szavazásra mozgósításon és az érvek felvázolásán dolgoznánk.

 

Ha ilyen nagy az ellenzéki összefogás, akkor máris nyert ügyük van?

 

Egyáltalán nincs lefutva semmi. Annak valóban örülünk és biztatónak is tűnik, hogy széles ellenzéki összefogás alakult ki, azonban még nagyon sok a tennivalónk. Például most hétvégén a párt társelnökével és parlamenti frakciójának vezetőjével, Szél Bernadettel sajtótájékoztatón ismertettük az ide kapcsolódó országos lépéseinket. Sajnos ide egyedül a Szabad Pécs hírportál jött el. A helyi média tehát igyekszik elhallgatni az ügyet, ami Pécs számára ma talán a legfontosabb.

 

Akkor úgy látszik a szokásos Fideszes összetartás ebben a városban is érvényesül, miszerint a kormányzati elképzelések ellen agitálóknak nem adnak nyilvánosságot, szinte parancsba adják a média általuk leuralt részének, hogy maradjanak távol ilyen alkalmakkor?

 

Nyilván lehet benne ilyen megfontolás, ugyanakkor annak is hívei vagyunk, hogy az orgánumok maguk dönthessék el, miről kívánnak hírt adni. Azonban az megdöbbentő, és cinikus magatartás, hogy egy ilyen, valóban életbevágó kérdésről még apró betűvel sem írnak. Mi mindenesetre – szó szerint – végigjárjuk a várost, és a lehető legtöbb embernek elmondjuk, hogy miért fontos ügy ez az ő számára is.

 

 

Ez nagy munkát és odaadást igényel, ugyanakkor az említett széles ellenzéki összefogással, nagyobb tömegek lesznek elérhetők. Nem tart attól, hogy az emberek, ha pártok szólnak, pláne közvetlenül hozzájuk – jelképesen becsukják az ajtót?

 

Nyilván lesznek ilyenek is, ez a nagy számok törvénye alapján szinte garantált, de mint az előbb említettem, még a kormánypárti szavazók támogatásában is reménykedünk. Ez egyáltalán nem alaptalan itt Pécsen. Mindig hangsúlyoztuk, ez nem pártpolitikai kérdés.

 

Miért, miben különbözik ez a város, hogy itt még a Fideszesekre is lehet egy ügyben számítani?

 

A NATO-lokátor ügye kapcsán, amit először a különlegesen védett Zengő hegycsúcsára, majd a városhoz közeli Tubes hegy tetejére terveztek megépíteni, hatalmas tiltakozás alakult ki a helyiek körében. Egyik helyre sem épült lokátor – győztek a pécsiek és egyben minden természetszerető ember. Akkor szocialista vezetés volt az országban s Pécsen, és megingathatatlannak mutatkozott a párt városi pozíciója. Mégis elbukott vele a regnáló hatalom, olyannyira, hogy azóta sem terem számukra babér Pécsen. A NATO lokátor tubesi helyszínéről 2007-ben helyi népszavazást írtak ki, amire nem ment el az érvényességéhez kellő számú ember, de az elutasítottsága 94%-os lett. Így a népszavazás után két évvel tartott időközi választáson kétharmados győzelmet aratott az akkor még ellenzéki Fideszes jelölt.

 

Igen, de akkor a nagyon népszerű természetszerető és céltudatos köztársasági elnök, aki a város szülötte odaállt az ügy mellé. Most se népszerű köztársasági elnök, se olyan személy, akinek hatalma, tekintélye lenne és kellőképpen ellenezné a várost fenyegető környezet-kockázati veszélyeket. Így azért nem nehezebb?

 

Azért itt tennék egy apró pontosítást. Sólyom elnök úr valóban harcosan kiállt a Zengő védelmében, de a Tubes esetében a pécsiek már csak magukra számíthattak.

 

Aki végiggondolja, hogy mi a város érdeke az se atomtemetőt, se uránbányászatot nem akar a lakhelye közvetlen közelében, tehát az aktivizálódás folyamata elég tág teret ölelhet fel, mármint a politikai hovatartozás alapján. Egy nagyon konkrét példát mondok: az előző ciklusban, az uránbányászat tárgyában összehívott fórum után egy akkori Fideszes képviselő azt súgta a fülembe: védjétek meg a várost! Ez mindent elmond. Az üggyel egyetértett, de úgy érezte, nem szólhat nyíltan. Azt gondolom, hogy akár odáig is fajulhat a helyzet, hogy a központi akaratot a végtelenségig és kritika nélkül kiszolgáló helyi Fidesz ebbe belebukik.  Megbukhatnak akár még az országgyűlési választások előtt is.

 

Erre komolyan lenne esély?

 

Esély mindenképpen van, a pécsiek szeretik a környezetüket, büszkék a Mecsekre, a város természeti adottságaira. Ahogy a Tubes ügy összefogta a lakósságot, minden remény meg van arra, hogy most is nyíljon az országos hatalom helyi képviselői ellen egy egységfront. Azokat, akik a helyi érdekek képviselete helyett pártutasítást követnek, előbb utóbb kisöprik a hatalomból a pécsiek.

 

Nem akarok akadékoskodni, de a Fidesz-központban is nagyon fognak arra figyelni miként alakulnak a pécsi erőviszonyok. Ha mégis valahogy sikerülne helyi népszavazást kiírni mind a két témában, de akárcsak a bodai atomtemető ügyében, arról rögtön tudni fogják, hogy végül is az a paksi bővítés ellehetetlenítésének kezdő lépése lenne. Nem fogják valahogy megakadályozni?

 

Tartok tőle, hogy ellene fognak dolgozni.  Mindent el fognak követni, hogy a helyi kormánypártiakon keresztül megakadályozzanak egy ilyen tartalmú népszavazást. Tudjuk, de tesszük a dolgunkat, mert ebben a kérdésben Pécs magára van utalva, csak magunkra számíthatunk.  

 

Kertész Z István/fotó: LMP


További hírek

  Orbán, a Mari néni
2018. 09. 20. 14:40 hirhatar.hu
  Betyárbajusz okosba: Kövér László pofátlanul felvesz a semmire évi 30 milliót
2018. 09. 20. 14:40 hirhatar.hu
  Egyszerre újíthatják fel a Lánchidat és az Alagutat
2018. 09. 20. 14:40 hirhatar.hu
  Néppárti kollégája óvja Orbánt a hetes cikkely rémétől
2018. 09. 20. 13:23 hirhatar.hu
  Kim Dzsongun újra találkozna Trumppal
2018. 09. 20. 13:23 hirhatar.hu
  Izrael a bűnbak az orosz gép lelövése miatt
2018. 09. 20. 13:23 hirhatar.hu
  Meztelen hosteszekkel teszik elviselhetővé a takarítást
2018. 09. 20. 12:47 hirhatar.hu
  Ferihegy: Végzetes narkó érkezett Kínából
2018. 09. 20. 12:32 hirhatar.hu
  Százezer eurós kártérítést kap a hercegi pár a lesifotók miatt
2018. 09. 20. 12:32 hirhatar.hu
  Dzsudzsák itthon nem kellett – visszakullog a pénzes arab klubhoz
2018. 09. 20. 10:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport