HÍRHATÁR ONLINE - Bevállalja..?; Most megnézheti a holnapot

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,05 Ft
   CHF árfolyam
   280,09 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 05. 13:00     


Bevállalja..?; Most megnézheti a holnapot
Sokan és sokszor szeretnék tudni, hogy mi lesz holnap: jó, vagy rossz dolgok történnek-e vele kapcsolatban. Arra azonban ma még világszerte kevesen gondolnak, hogy a holnapot is együtt, közösen kell megélni, és közösen kell tenni azért, hogy jobb és élhetőbb legyen.

Az erről szóló filmet hamarosan az ország húsz helyszínén mutatják majd be az Ökofilmklub és a Védegylet közreműködésével. Erről beszélgetünk Gajárszki Áronnal, az Ökofilmklub Egyesület elnökével.

 

Bevallom még én is alig hallottam az Ökofilmklubról és az azt működtető egyesületről, először erre kérdeznék rá!

 

Nem lep meg, mert ma még valóban a kívánatosnál sokkal kevesebben ismernek minket és még kisebb azoknak a száma, akik azonosulni tudnak vagy legalábbis szeretnének a mi céljainkkal.

Fogalmazhatnék tömören úgy is, hogy ökopolitikai témájú alkotásokat vetítünk a nézőinknek, de ez így túlságos leegyszerűsítése lenne a céljainknak.

 

Miben nyilvánul meg a társadalmi haszna ennek a vetítéssel elkezdődő folyamatnak?

 

Először is leszögezném, hogy nem feltétlenül mindenki csak a vetítések, illetve a mi rendezvényeink révén jut ilyen elhatározásra, más utat is bejárhat, mire látókörünkbe kerül. A cél azonban közös, létrehozni egy olyan előre gondolkodó állampolgári réteget, amelyik: a társadalmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontokat összeegyeztetve száz év múlva is élhető állapotban tartja majd a teljes földgolyót.

 

 

Akkor ez nem csak hazai, hanem nemzetközi téren is szükséges lenne Ön szerint?

 

Természetesen, már most a világ sok országában vannak hasonló, gyakran a miénknél nagyobb szerveződések. Mi azonban idehaza szeretnénk ezt a gondolkodási folyamatot fejleszteni, erősíteni. Ennek egyik alappillére lehet az Ökofilmklub.

 

A riport egyeztetésekor arról beszélt, hogy egy nagyszabású projektre készülnek, ezért is lenne fontos, hogy bemutatkozhassanak. Mit lehet erről most tudni?

 

Bemutatjuk a Holnap című kétórás, egészestés filmet. Ezzel a mi, mozgalomnak is felfogható tevékenységünk mérföldkőhöz érkezik. Behoztunk a franciáktól egy olyan filmet, amelynek itthoni terjesztésében is aktív szerepet vállaltunk.

 

Az alkotás szinte megtestesíti az összes olyan alapértéket, amit mi is vallunk. Már a címe is arra utal, hogy van jövője az embernek és lennie kell száz és ezer év múlva is. A nézők majd olyan emberekkel találkozhatnak a vásznon, akik az alapvető zöld-gondolatokat magukévá téve tudatosan készülnek a holnapra. A szereplők egy jól felépített logikai sorrendben mutatják be tevékenységeiket. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy  tudatosan kezdtek bele új életükbe, hogy a holnapjuk ígéretesebb legyen a tegnapjuknál. A cél az, hogy az országban minél több helyen és alkalommal levetítésre és megtárgyalásra kerüljön ez a film. A ’Holnap” a többi „zöld” filmmel szemben azt mutatja meg, hogy már a jelenben is tehetnek érdemi lépéseket a zöld-gondolkodásra fogékonyak. Ezzel megszületett egy olyan alkotás, amely nagyon inspiráló és lelkesítő összképet nyújt a lehetőségekről.

 

Hol és mikor lehet majd megnézni?

 

Jelen állás szerint húsz helyszínen lesz megtekinthető országszerte, de igazából szeretnénk még tovább bővíteni ezt a kört.  A most egyeztetett városokban február 14-én, szándékosan a Valentin napra időzítetten, egyszerre mutatjuk be ezt a művet. Mert ez most a szívügyünk, ahogy a wekerlei átalakuló közösség egyik tagja mondta. Természetesen utána mindenhol szakértőkkel elemezzük a látottakat – közösen beszélgetünk a felmerülő kérdésekről, ötletekről.

 

 

Mit tudhatunk az Ökofilmklub előéletéről?

 

A vetítések 2010-ben kezdődtek el és három évvel később alakultunk egyesületté. A tavalyi évben már 23 eseményt szerveztünk, idén ezt szeretnénk jelentősen bővíteni. Persze, mint mindennek, a mi működésünknek is vannak anyagi vonzatai, amit nem mindig egyszerű előteremteni. 

 

Mennyibe kerül a programokon való részvétel?

 

Eddig az önkéntes hozzájárulás volt a rendszer, külön belépődíjakat nem szedtünk és nem is kértünk. A gyakorlatban, aki tudott az adott valamennyit. Most azonban a Holnap című filmet még szinkronizáltatni is szeretnénk, ami már milliós kategória, szóval aktívan keressük most ehhez a támogatókat. Továbbá, mint említettem újabb helyszíneket szeretnénk bevonni a programsorozatba, az is részben pénz kérdése.

 

A helyszínek hol találhatók?

 

Budapesten az I., a II. az V. a XIII. a XIV. és a XIX. kerületben, illetve vidéken: Békéscsabán Érden Gödöllőn, Hajdúböszörményben Kecskeméten, Nagykovácsiban, Pázmándon Pécsen, Szekszárdon. Szentendrén és Szombathelyen vannak programok.

 

Végül mivel ösztönözné azokat, akik fontolgatják, hogy ők is ellátogassanak valamelyik programjukra?

 

A jelenlegi gazdasági rendszerünk a tömegek befolyásolására épül. Ha szeretnék kidugni a fejüket a marketingzajból és valóban önállóan döntéseket hozni, harmóniában élni, akkor az Ökofilmklub az egyik legjobb választás.

 

Kertész Z István


További hírek

  Nyomon követhető lesz minden doboz gyógyszer
2019. 02. 17. 13:03 szegedi-hirhatar.hu
  Elfogadták a város költségvetését, megvannak az idei kitüntetettek
2019. 02. 17. 11:11 szegedi-hirhatar.hu
  Jövő héten Makkosházán és Baktóban mossák az ivóvízhálózatot
2019. 02. 17. 11:02 szegedi-hirhatar.hu
  Elhunyt egy különleges művész – Bruno Ganz 77 éves volt
2019. 02. 17. 09:19 hirhatar.hu
  „Identitásmeghatározó” kampánnyal erősít a Mi Hazánk most, hogy a Jobbik a megszűnés küszöbén
2019. 02. 17. 09:19 hirhatar.hu
  Szinte ingyen dolgoztak Németh Szilárdnak, ezért került „csak” 40 millióba
2019. 02. 17. 09:19 hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Évák, Millák és Liudmilák: színhangulatok, színképek
2019. 02. 16. 01:28 maglodi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szatír tartja rettegésben Kalocsát
2019. 02. 15. 16:30 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport