HÍRHATÁR ONLINE - Botrány: A Pilisi Parkerdő Zrt. nem kommentálja az önkényes erdei kunyhórombolásokat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.27.
 Vasárnap
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,58 Ft
   CHF árfolyam
   335,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 11. 01. 14:00     


Botrány: A Pilisi Parkerdő Zrt. nem kommentálja az önkényes erdei kunyhórombolásokat
Jelenlegi tudomásunk szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. minden előzetes egyeztetés és értesítés nélkül tizenöt hajléktalan ember kunyhóját rombolta le a kispesti erdősávban. Ennek az akciónak próbáltunk utánajárni.

Az valóban nem a legjobb dolog, ha városi erdőkben, erdősávokban valamilyen lakhatásra rendezkednek be egyébként hajléktalan emberek. Ugyanakkor ők legalább megpróbálnak valamilyen formában segíteni magukon, hiszen a hazai szociális háló meglehetősen gyenge, mondhatni lyukas.

 

Nagyon sok ok miatt válhat valaki hajléktalanná, vesztheti el lakhatását, igen gyakran elsősorban nem a saját hibájából. Most, hogy a kormányzat szabálysértésé, sőt tulajdonképpen kriminázalta a hajléktalanságot, és megkezdődött a biztonságos fedél nélkül élők sorozatos vegzálása, a Pilisi Parkerdő Zrt. az elsők között akarja bizonyítani, hogy mindenben a kormányzatot támogatja. Minden előzetes egyeztetés és engedély nélkül földig rombolta a kispesti erdősávban álló kunyhókat, a legminimálisabb jóhiszeműséget is nélkülözve. Voltak, akiknek nélkülözhetetlen személyes holmijuk, sőt nehezen beszerezhető gyógyszerük semmisült meg a kíméletlen akcióban.

 

Kérdeztük Ferenczi Istvánt, a Lehet Más a Politika (LMP) kispesti önkormányzati képviselőjét, a fenntartható fejlődés tanácsnokát, aki aljas dolognak tartja, hogy utcára zavartak olyan embereket, akik megoldották maguknak a lakhatásukat.

 

 "Természetesen nem ideális hogy egy városi erdőben emberek éljenek, de nekik nem volt más lehetőségük a lakhatásra és segítettek magukon, hajlékot építettek. Tudomásom szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. a kunyhók lerombolása előtt senkit nem értesített - sem a helyi önkormányzatot, sem az érintetteket, sem a karitatív szervezeteket -, többeknek pedig a mindennapi életvitelhez nélkülözhetetlen használati tárgyai, gyógyszerei is megsemmisültek a rombolásban.”– nyilatkozta Ferenczi.

 

 Természetesen kerestük a Pilisi Parkerdő Zrt kommunikációs munkatársát, Mészáros Pétert is, aki csak annyit mondott, hogy a médiának a kispesti eseménnyel kapcsolatban semmilyen nyilatkozatot nem kívánnak tenni, és ezt is csak szóban, telefonban közlik, írásban még ezt az egy mondatot sem.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt-nél azonban nem ez az első eset, hogy önkényesen cselekednek vagy értelmeznek dolgokat, jelenleg is van olyan ügy, amelyben a természetjárók, a kirándulók érdekeit próbálják különféle ürügyekkel ellehetetleníteni – miközben semmilyen erdészeti ellenérdek nem fűződik hozzá. Az, hogy a sajtónak nem nyilatkoznak – az jogállami szempontból megengedhetetlen, hiszen egy állami – tehát teljes egészében köztulajdonban lévő részvénytársaság igenis köteles a köznek beszámolnia a cselekedetiről, különösképpen a közfelháborodást okozó akcióiról.

 

Kerestük az ügyben az Utcajogászok Egyesületét is, azonban többszöri ígérgetésük ellenére, lapzártánkig nem érkezett meg a témával kapcsolatos álláspontjuk.

 

Közvetve azonban megtudtuk, hogy a szabálysértési törvényben nincs egyértelműen meghatározva a közterület fogalma, és elzárt területre különben sem vonatkozhatna.  Ezért még az is kérdéses, hogy a kunyhók közterületen álltak vagy sem.  Ebből kifolyólag sem egyértelmű, hogy, aki ilyen kunyhóban lakik az közterületen él-e egyáltalán. Tehát az is nagy kérdés, hogy az utca, házszám nélküli építményekre lehet-e azt mondani, hogy azok nem léteznek.  

 

Az biztos, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt bármely munkatársának, beleértve akár a vezérigazgatót is, nincs olyan felhatalmazása, hogy egy ilyen rombolásról döntsön.

 

Elsősorban ki kellett volna kérnie a helyi önkormányzat engedélyét, mert hiába erdős a terület, az közigazgatásilag a főváros IX. vagy XIX. kerületéhez tartozik. Az erdészet a területnek csak a vagyonkezelője, de nem a tulajdonosa. Ez így van az összes állami erdészet esetében. Az erdészet, jelen esetben a Pilisi Parkerdő Zrt, arra kap meghatalmazást az államtól, illetve az állam szakigazgatási szervétől, hogy gondozza, a lehetőségek szerint gazdaságosan működtesse, kezelje a rábízott köztulajdont. Ez azonban nem jogosítja fel arra, hogy olyan lépéseket tegyen, amely súlyosan, aránytalanul nagy nehézséget okozzon az egyes állampolgároknak, hiszen a hajléktalanok is az állam polgárai.

 

Kertész Z István


További hírek

  Amit a kamado grillsütőkről tudni érdemes
2020. 09. 27. 10:45 hirhatar.hu
  Újabb kutatóbázisok Pécsett
2020. 09. 26. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kiállítás csak felnőtteknek
2020. 09. 26. 20:11 pecsi-hirhatar.hu
  110 éves a János-hegyi kilátótorony
2020. 09. 26. 16:35 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  Volt pornós lehet az utánpótlás-bizottság elnöke a Magyar Tenisz Szövetségben
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  LMP: Galvani híd helyett forgalomcsillapítást
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport