HÍRHATÁR ONLINE - Európa és a migráció – egyre hűvösebb a viszony

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.05.24.
 Csütörtök
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,80 Ft
   CHF árfolyam
   274,10 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 14. 21:20     


Európa és a migráció – egyre hűvösebb a viszony
Egyre kevésbé találják vonzónak a kulturális sokféleséget Európában, mind több és több a bigottan vallásos, rasszista nézeteket valló fiatal, a menekülteket befogadó állomások pedig sok esetben inkább büntető, semmint humanitárius intézményekre emlékeztetnek.

Az utóbbi néhány évben unió-szerte egyre népszerűbbek a bevándorlás ellenes, szélsőjobboldali pártok. Ezek, mint a 2014. májusában tartott EP–választások is bizonyítják, döntéshozó erőkké váltak, és meglovagolva a közhangulatot, a bevándorlási hullám megfékezéséről beszélnek, illetve a kemény kéz politikáját alkalmaznák a migránsokkal szemben. Pillanatnyilag a francia Nemzeti Front, a német Nemzeti Demokrata Párt, a görög Arany Hajnal, a finnországi Finnek, a Dán Néppárt, a holland Szabadságpárt, a magyar Jobbik, az Osztrák Szabadság Pártja és az olasz Északi Liga alkotja az EU kilenc legveszélyesebb szélsőjobboldali pártját, amelyek tavaly helyet kaptak az Európai Parlamentben.

 

 

A Guardian cikke szerint a menekültkérdés a második világháború óta nem jelentett olyan súlyos problémát, mint manapság, de Európa minden eddiginél rosszabb válaszokat ad rá. Elsősorban a kevésbé iskolázottak és a jobboldali beállítottságúak táplálnak olyan előítéleteket, melyek szerint a jövevényeknek eszük ágában sincs alkalmazkodni az új kulturális feltételekhez és elveszik a munkát, a szociális juttatásokat a helybéliektől. Görögország, Olaszország, Lengyelország és Franciaország lakóinak 70%-a ezen a véleményen van, Nagy Britanniában és Németországban  azonban a lakosság 40-50 százaléka úgy látja, hogy a bevándorlók akár erősebbé is tehetik az országot, színesíthetik a kulturális életet és munkaerőként is hasznosak lehetnek. A görögök 86, az olaszok 80 százaléka szerint drasztikusan kellene csökkenteni az országukba érkező bevándorlók számát, a briteknek és a franciáknak több mint a fele, a spanyoloknak pedig 47%-a  osztja ezt a nézetet.

 

A befogadó országok idegenrendészeti szervei gyakran közönséges bűnözőkként kezelik a menekülteket. A rasszizmusáról hírhedt Franciaországban, mint azt egy migránsokat segítő szervezet által közzétett videofelvétel is tanúsítja, a rendőrök brutálisan bánnak a menekültekkel. A felvételek egy csapat illegális határátlépőről készültek, akik teherautók rakterében rejtőzve próbálták elhagyni az országot, de fennakadtak az ellenőrzésen. A rendőrök szalagkorláton dobálták át, ütötték-verték, könnygázzal terelték őket. Sajnos nem elszigetelt esetekről van szó. Görögország például hírhedt a börtönszerű menekülttáborairól, bár a baloldali Syriza-kormány az utóbbi időben kinyitott néhányat és egyszerűen szélnek eresztett több ezer foglyot.

 

 

Nem túl barátságosak az idegenekkel Németországban sem, bár ez az EU- tagállam fogadja be a legtöbb menekültet évente. A lakossággal azonban mégis nehéz megértetni, hogy a jövevények nem szórakozásból vállalkoztak az életveszélyes kalandra, és nem is azért vannak ott, hogy a munkahelyeiket elvegyék. Robert Lüdecke az Amadeu Antonio Stiftung - egy, a neonácizmus felszámolásán dolgozó alapítvány - munkatársa azt nyilatkozta a Deutsche Wellé-nek a téma kapcsán, hogy rendszeresen szembesül a hétköznapi rasszizmus példáival: „Az emberek képesek akár a legdrasztikusabb eszközökhöz folyamodni, ha arról van szó, hogy távol tartsák a menekülteket. Gyújtogatnak, leköpik, sértegetik őket. Az afrikaiak rendszeresen arról panaszkodnak, hogy ebolásnak nevezik őket, a közértekben pedig nem merik elfogadni tőlük a pénzt.”

 

kisskati

 

 

 

 

 

 


További hírek

  Civil szervezetek hatvan projektje
2018. 05. 24. 02:29 pecsi-hirhatar.hu
  Képviselő-testületi ülés május 24-én
2018. 05. 24. 01:59 maglodi-hirhatar.hu
  Középpontban az euró bevezetésére tett lépések
2018. 05. 23. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jócskán drágulnak az üzemanyagok pénteken
2018. 05. 23. 19:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Polt hátán Polt: Az ügyészséget nem érdekli az uniós pénzek ellopása
2018. 05. 23. 15:00 hirhatar.hu
  Egy legenda meztelenedik a Blaha Lujza téren
2018. 05. 23. 14:30 hirhatar.hu
  250 milliárdnál tart most éppen a Városliget legyilkolása
2018. 05. 23. 14:00 hirhatar.hu
  Schmidt Mária találkozása a Figyelő nevű tacepaoval
2018. 05. 23. 11:19 hirhatar.hu
  Ellentámadásban a civilszervezet: Orbán lemondását kezdeményezik
2018. 05. 23. 11:05 hirhatar.hu
  Hullanak a CBA üzletek, mint az őszi legyek
2018. 05. 23. 11:04 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport