HÍRHATÁR ONLINE - Gyárfás kiállt a Hosszú elleni doppingváddal szemben

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.04.25.
 Szerda
Ma Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
   EUR árfolyam
   312,55 Ft
   CHF árfolyam
   261,75 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 22. 16:40     


Gyárfás kiállt a Hosszú elleni doppingváddal szemben
Hosszú Katinkát az egykori NDK-s sportolókat idéző doppingolással vádolta meg az a cikk, amelyet az amerikai Swimming World magazin jelentetett meg; Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben tiltakozott.

 

A magyar sportvezető válaszában botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine internetes oldalán szerda éjszaka megjelent írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

 

"Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt" - hangsúlyozta Gyárfás Tamás a közleményében, melyet a magazin portálja közzétett, s péntek délelőtt az első számú cikk az oldalon. A nemzetközi szövetség alelnökeként is dolgozó Gyárfás érthetetlennek tartja, hogy a tekintélyes lap miért tartotta fontosnak a rágalmak közzétételét. Szerinte mindez nem illeszkedik a Swimming World szakmai szellemiségéhez, mellyel nemzetközi elismerést vívott ki magának.

 

"Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt - mégis, örökkön csodáljuk valamennyit." - zárta közleményét a sportvezető.

 

 

 

 

A lap szerkesztősége reagálásában tagadta, hogy megrágalmazta volna a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszút - akit tavaly a nemzetközi szövetség az év legjobb női úszójának választott -, ahogy a Swimming World fogalmazott, mindössze csak egy olyan szerző véleményének adott teret, aki jártas a hajdani NDK-ban alkalmazott módszerekben. 

 

A MÚSZ pénteki közleményében arra is kitért, hogy Gyárfás Tamás mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi "erők sugallatára fogalmazódott meg". A MÚSZ-elnök szerint egyesek "újfent igazolták, számukra semmi sem drága, hogy a magyar úszósportot befeketítsék - a támadást pedig a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítették".

 

A Swimming World a kanadai Casey Barrett írását közölte szerdán. A volt olimpikon úszó cikkében hosszan sorolja a szerinte gyanús jeleket Hosszú Katinka elmúlt két évben mutatott teljesítményéről, jóllehet azzal kezdi, hogy "...Bizonyíték nincs. Bizonyíték soha nincs, akkor sem, amikor fontos lenne, és akkor sem, amikor a legjobban kellene".

 

Kommentárjában hangsúlyozza, hogy a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos (all-around) úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte. A kemény edzések idején zajló évközi versenyeken mindenki megviseltnek tűnik - Lochtet külön kiemelte példaként -, kivéve Hosszút. Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a múlt hétvégén Charlotte-ban látottak. Az amerikai városban Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a verseny utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 m vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 m háton.


 Orbán Viktor, Hosszú Katinka és Borkai Zsolt, a MOB elnöke

Fotó: MTI

 

"Nem rossz egy évközi viadalon, amelyen a szupersztárok többsége a kemény tréningek miatt nagyon fáradt, szenvedős úszást mutatott be" - jegyezte meg érezhető gúnnyal Barrett, aki szerint az elmúlt két évben Hosszú mindig mindenhol úgy úszott, mint Charlotte-ban.

 

Az író többször hangsúlyozza, hogy nincs egyedül a véleményével, mert "az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak" Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt.


Barrett egy többek között általa készített, az 1976-os montreali olimpiáról szóló dokumentumfilm (The Last Gold - Az utolsó aranyérem) egyik legfőbb üzenetével magyarázza mostani cikkét. A központi doppingolással segített NDK-s sportolók megjelenését és a sportra gyakorolt negatív hatásukat elemző filmben megfogalmazódott, hogy a sajtónak mekkora a felelőssége a kelet-német sportolók hosszú évekig tartó menetelésében, ugyanis senki sem emelte fel a szavát a nyilvánvaló csalás ellen. Szerinte 40 év alatt semmi sem változott. "Hosszúval kapcsolatban azon csodálkozni, hogy felmerül a doppingolás kérdése olyan, mint bemenni egy sztriptízbárba, s meglepődni, hogy a lányoknak nem igazi a mellük" - írta le Barrett egy barátja reakcióját arra, hogy ilyen cikket fog írni.

 

Az anyag végén a szerző a londoni olimpiáig kanyarodik vissza, megemlítve, hogy Hosszú nem tudott dobogóra állni, azóta viszont a legjobb lett. Barrett emlékeztetett a magyar úszó NBC-nek adott áprilisi interjújára, melyben elismerte, hogy az olimpián a 400 m vegyes utolsó 100 méterére feladta lélekben a viadalt, s hiába volt még számára több szám is hátra, tulajdonképpen az egész londoni szereplését is. Barrett ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a 400 m vegyesen Londonban győztes kínai Je Si-vent is sokan doppingolással vádolták meg, s ugyan azt nem tudja, hogy Hosszú is köztük volt-e, ám azt igen, hogy a sportolók azért szoktak doppinghoz nyúlni, mert úgy gondolják, hogy a vetélytársak is használják azt.

 

 MTI Fotó: Kovács Anikó

 


A MÚSZ és Gyárfás Tamás teljes közleménye:

 

"Mély megdöbbenéssel olvastuk az önök online felületén publikált botrányos véleménycikket, amely úgy járatja le Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

 

Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt.

 

Ennek fényében számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen tekintélyes médium miért tartotta fontosnak ezen rágalmak közzétételét. Mindez semmilyen formában nem illeszkedik ahhoz a szakmai szellemiséghez, amelyet eddig a Swimming World képviselt, és amellyel méltán vívott ki magának nemzetközi elismerést.

 

Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke"

 

 

-mezei-

 

Főkép: MTI - Kovács Anikó

 


További hírek

  Nem kell tovább vakarózni? – Jövő héten szúnyogirtás lesz Gyömrőn
2018. 04. 24. 20:56 gyomroi-hirhatar.hu
  Április utolsó hétvégéjén országosan elindul a strandszezon
2018. 04. 24. 19:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak
2018. 04. 24. 19:43 gyomroi-hirhatar.hu
  Nébih: a gazdák minél előbb kezdjék el a parlagfű-mentesítést
2018. 04. 24. 19:38 gyomroi-hirhatar.hu
  A „kirakatmulya” Áder kíméletlen, akár az inkvizíció
2018. 04. 24. 15:19 hirhatar.hu
  Teljes létszámban örvendeztek egymásnak az ellenzéki pártok
2018. 04. 24. 15:18 hirhatar.hu
  Elképesztő: Schwarzenegger emléket őriz a Tanácsköztársaságról
2018. 04. 24. 15:16 hirhatar.hu
  A hajdan KISZ-kedvencként elkönyvelt Koltay Trianont rendez a Hősök terén
2018. 04. 24. 12:43 hirhatar.hu
  Már a felcsúti gázszerelőnek is van strómanja: Mészáros váltja Mészárost
2018. 04. 24. 12:29 hirhatar.hu
  Fidesz-pártalapítványnál landol a váratlanul lemondott emberminiszter Balog
2018. 04. 24. 12:19 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport