HÍRHATÁR ONLINE - Importnyugdíjasok Ukrajnából: már rég fel kellett volna mondani a szerződést

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.09.27.
 Kedd
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   406,5& Ft
   CHF árfolyam
   425,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 19. 11:39     


Importnyugdíjasok Ukrajnából: már rég fel kellett volna mondani a szerződést
A kormánynak rég fel kellett volna mondania azt az államközi szerződést, amely miatt iparszerűvé vált az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjkérelme.

A kormánynak rég fel kellett volna mondania azt az államközi szerződést, amely miatt "iparszerűvé" vált az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjkérelme.


Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Bajnai-kormány meg akarta szüntetni az 1962-ben még a Szovjetunióval kötött megállapodást, a 2010-es kormányváltás miatt azonban ezt már nem tudta megtenni, az Orbán-kormány pedig azóta sem döntött róla, noha a magyar társadalombiztosításra évente milliárdos terheket rónak a szerződés alapján Ukrajnából benyújtott nyugdíjkérelmek.

 

- Ha egy ukrán állampolgár magyar nyugdíjat kér, le kell mondania az otthoni ellátásról, viszont nem kell hozzá magyar állampolgárság, csak magyarországi lakcím, és ezt a lehetőséget tömegesen használják ki - magyarázta, hozzáfűzve: amit mond, nem a kárpátaljai magyarok ellen irányul, ám a krími tatárok és a Donyeck-medencében élő oroszok is könnyedén hozzájuthatnak magyar nyugdíjhoz. A szocialista politikus hangsúlyozta egyrészt, hogy a magyar hatóságok nem vizsgálják az ukrán dokumentumok valódiságát, másrészt, hogy a magyarországi átlagnyugdíj több mint háromszorosa az ukrajnainak. Ezért - jegyezte meg - nem kérdés, hogy a kétoldalú megállapodás mely ország polgárainak kedvez, hiszen ha valaki olyan papírt hoz, hogy ő az ukrán államvasutak főkönyvelője, akkor neki a szakmájában megfelelő magyar nyugdíjat fogják megállapítani.

 

ELŐZMÉNYEK A HÍRHATÁRON: 


Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

 
   


 

Az MSZP-s politikus szólt arról is, hogy Ukrajnában kifizetődő üzlet lett a magyar állampolgárság megszerzése, cégek specializálódtak például az állítólagos magyar ősök felkutatására. Korózs Lajos arra a kérdésre, hogy hány ukrán állampolgár kért magyarországi nyugdíjat, elmondta: ez az adat a korábbi gyakorlattól eltérően két éve nem szerepel a kimutatásokban.
 

A politikus megemlítette azt is, hogy a rendszerváltás előtt a most bírált szabályozás nem okozott gondot, a 2000-es években viszont jelentőssé váltak a volt szocialista országok közötti jövedelemkülönbségek. Hozzátette: nem tud arról, hogy akár egy magyar állampolgár is Romániában, vagy egy szlovén állampolgár Magyarországon kért volna nyugdíjat. Viszont - folytatta - a 2000-es évek közepén összességében már tízezrével voltak, akik külföldi állampolgárként magyar nyugdíjat kaptak.

 

Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja felszólította Orbán Viktor kormányfőt, hogy - lehetőség szerint egy miniszterelnök-jelölti vitán - válaszoljon arra, miért nem mondta föl a szovjet időkből származó államközi szerződést. Korózs Lajos a sajtótájékoztatón emellett arról is beszélt: kormányra jutva visszaállítanák a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, biztosítanák a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, és egy korábbitól eltérő szolgálatinyugdíj-rendszert vezetnének be.


Ukrán importnyugdíjasok- ennek már sosem lesz vége?További hírek

  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:03 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?
2022. 09. 25. 18:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Mende jelentős, közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert
2022. 09. 24. 16:55 gyomroi-hirhatar.hu
  Pintér abortusztörvényéről nem, az EU energiaszankciójáról ismét nemzeti konzultációt indít a kormány
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Nemrég a napi egy vonatpár helyett hét közlekedik Székesfehérvár és Komárom között
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Novák Katalin és a Biden-blöff
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu
  Alföldi Róbert zárja az űrutazást
2022. 09. 22. 21:01 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport