HÍRHATÁR ONLINE - Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.01.15.
 Péntek
Ma Lóránt napja van.
Holnap Gusztáv napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,30 Ft
   CHF árfolyam
   333,55 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 03. 11:54     


Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
A várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola megpróbáltatásiról többször is értesülhettünk. Számtalan átvilágításon, ellenőrzésen ment át az évek során. A napokban megjelent egy ingatlancég honlapján, hogy eladásra kínálják az egykori magániskola épületét.

Nyilván sok várpalotait megdöbbent a hír, hiszen az iskola több mint negyedszázada jelentős részt vállalt nemcsak a város, hanem a környező települések oktatásnak alakulásba is. Tavaly viszont a közoktatási törvény változásával gyakorlatilag megölte a kormányzat a magániskolákat. Többek között ennek is lett áldozata a várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola.

 

Az önkormányzati választás évében, 2019-ben a veszprémi tankerület nagylelkűnek tűnően átvette a magániskola üzemeltetését, a várpalotai önkormányzat pedig ugyancsak nagylelkűnek tűnően öt évre bérbe vette az iskola épületét. Így indult el az idei tanév.

 

Ősszel (nocsak, éppen önkormányzati választás volt, ki hitte volna..?) Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere bejelentette: „A nyár folyamán nehéz helyzetbe került a magániskola, megkerestek a magániskola vezetői, megkeresés érkezett egyébként a fenntartó részéről is, próbáltunk megoldást találni arra, hogy a magániskolában tanuló diákok és tanárok biztonsággal el tudják indítani ezt a tanévet, mert az a veszély fenyegetett, hogy ez nem fog sikerülni. Ennek érdekében a mai képviselőtestületi ülésen úgy döntött az önkormányzat, hogy Várpalota város önkormányzata az idei tanévtől számítva öt esztendőre bérbe veszi az iskola épületét. A működtetést pedig októbertől a magyar állam fogja átvenni, íly módon a magániskolában tanuló diákok, és szüleik, valamint az ott dolgozó pedagógusok is biztonságban érezhetik magukat. És remélem, hogy ezt a tanévet szépen, nyugodt körülmények között, még ha most az indulás nehéz is volt, végig tudják vinni a gyerekek sikeresen, úgyszintén a pedagógusok szintén nyugodt körülmények között. Szeretném megköszönni Kontrát Károly országgyűlési képviselő úrnak a segítségét, valamint az EMMI és tankerület hozzáállását, hogy ilyen rövid idő alatt az ő közreműködésükkel sikerült a közös jó megoldást megtalálni.”

 

Az iskola azonban nem a nyár folyamán került nehéz helyzetbe – egy sokkal hosszabb és felelőtlenebb folyamat eredménye lett.

 

Jelentős szerep jutott benne annak, hogy a tavalyi tanévben a kormány átalakította a szakképzés rendszerét és a magániskolának megtagadta a szakképzés indítását: nemcsak ennek az iskolának okozva jelentős károkat a döntéssel. Ezt követően a magániskola kénytelen volt fenntartót váltani.  A minisztérium azonban először nem fogadta el a megállapodást az Adventummal, ezért nem is adták át a szükséges normatívát. Sorozatos pénzügyi nehézségek voltak, néhány per azóta is folyamatban van – pontosabban áll a járványveszély miatt.

 

Csak egy „icipic” mellékszál (vagy mégsem icipici), hogy az Adventum Központ képviselője az a Wengerter Bernadett, aki Elek város fideszes alpolgármestere. És az is tény, hogy az Adventum mögött a Magyar Pünkösdi Egyház áll. Az alapító okirat szerint hivatalosan 2019 júniusában vették át a magániskolát. És talán az sem mindenki előtt ismert, hogy a várpalotai magániskolának több tagintézménye is volt, többek között Újbudán is.

 

Ennyit a szép, nyugodt körülmények között folyó tanévről meg a diákok, szülők, pedagógusok biztonságáról, meg a Kontráttal, EMMI-vel közös jó megoldásról.

 

Erre fel most, fél évvel a nagy bejelentés után eladásra hirdetik az iskola épületét. Felmerül a kérdés, hogy mi történhetett.  Ki mondta fel a bérleti szerződést? Az önkormányzat elővásárlási jogával nem kívánt élni? Vagyis fél évvel az önkormányzati választás után (teszem hozzá) már nem is annyira fontos, hogy a diákok, tanárok nyugodtan tudják teljesíteni az évet.

 

A járvány persze nem volt előre látható, de a bizonytalanságot most nem elsősorban ez okozza. Különben, kösz, marha nagy biztonságban vannak most a diákok, tanárok. Míg a tanárokat a legnagyobb titoktartás elvárva tájékoztatták a várható átszervezésről, addig a diákoknak a vezetés simán elmondta, hogy pl a gimnazisták a következő félévtől menjenek át a Thuri gimibe, a többiek meg körzeti iskolájukba. Nem számít, hogy teljesen más programban, más módszerrel, másként tanultak eddig, az utolsó évben majd vagy felzárkóznak, vagy -…. hagyjuk.

 

Aztán most a polgármester azt mondja, hogy sem a tanulói sem a pedagógusi létszám nem teszi lehetővé az iskola szabályos működését: nahát, ki hitte volna, ha az igazgató nem engedi év közben sem diákok, sem megfelelő tanárok felvételét az iskolába, akkor majd egyszer csak nem lesz lehetséges az iskolát szabályosan működtetni.

 

Szétszór a sor, mint szél a port… éneklik ballagáskor. Hát, szét. A lakhely szerint, tényleg. Csakhogy elég sok olyan diák van-volt az iskolában, akik speciális nevelési munkát igényelnek. No, velük mi lesz a lakhely szerinti iskolában? Ott van az eltérő nevelési igényű gyermekek számára megfelelő tanítási mód?

 

Összesen öt pedagógus marad az év végére - közölte a polgármester. Bízik abban, hogy minden gyermek és minden pedagógus sikeresen el fog tudni helyezkedni, hiszen pedagógus hiány van. Nocsak! Tényleg? Van pedagógus hiány? Hogy a viharban? Pedig micsoda béremelést kaptak a pedagógusok és mennyire nagyon megbecsülik őket? Már majdnem keresnek annyit, mint egy szakmunkás.

 

Aztán eszembe jut, hogy néhány várpalotai ismerős hatalmas meghatottsággal és hálával emlegeti Mártika nevét, hogy igen, ő gondol az egész városra, aggódik. Varrják a maszkokat és nagylelkűnek tűnően adnak a városlakóknak. Még a férje is beállt varrni.

 

Campanari-Talabér a városi tv-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy csak akkor tudják elejét venni a járványnak, ha otthon maradunk (bár a járványnak már nem tudjuk elejét venni. Az már van.)  Felhívta továbbá a figyelmet a becsületességre, hogy a szükséges maszkok számánál a valós számokat adják meg, azt, hogy mennyi maszkra van szükségük. Majd folytatta: Többen jelezték, hogy kilopták a postaládájukból és többen nem kapták meg a maszkokat. Mindenki számoljon el a saját lelkiismeretével, aki erre vetemedett – mondta drámai pillantások között.

 

Nos ugen, van néhány évnyi gondolkodni való. Nem a maszkok eltüntetésében, hanem például a magániskolával és vállalkozások csődbemenetelével, a sima proli emberek elszegényedésével kapcsolatban.


További hírek

  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinchez köthető villába költözött Várkonyi Andrea cége
2021. 01. 13. 19:51 hirhatar.hu
  Magyarul is megnézhető lesz az Orbánról szóló „Herr Diktator” című film
2021. 01. 13. 19:51 hirhatar.hu
  Azt nem tudni miből, de százezret adna a Momentum mindenkinek, aki beoltatja magát
2021. 01. 13. 19:51 hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Lemondott Deutsch Tamás
2021. 01. 11. 19:41 hirhatar.hu
  Kínok között halt meg a három megmérgezett rendőrkutya
2021. 01. 11. 19:41 hirhatar.hu
  34 millió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője
2021. 01. 11. 19:41 hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport