HÍRHATÁR ONLINE - Juszt László a Facebook-on fejelte le Frei Tamást

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.28.
 Kedd
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 11. 18. 16:40     


Juszt László a Facebook-on fejelte le Frei Tamást
„Néztem Friderikusz beszélgetését Frei-vel és rájöttem: hibát követtem el. Jóvá teszem. De mindenekelőtt - aki elhiszi, hogy egy bérgyilkos, aki 1 millió dollárért öl, az utána odaáll egy tv műsor kamerája elé és ezt 600 dollárért el is mondja, az ne olvassa tovább ezt az írást!…” - kezdi a provokatív vallomást Juszt.

S egy cseppet sem elnézőbben folytatja a tévétörténeti analízist:

 

„Jó néhány éve Frei készített egy ’riportsorozatot’, amelyben - mondjuk ki kereken - nem mindig az igazság vitte a főszerepet. Ő ezt - ebből a Friderikusz műsorból tudtam meg – ’entertainment riport’-nak nevezte, amelyben a ’szórakoztató elemeket keverte a valósággal’. Csakhogy akkor ezt nem árulta el. Akkoriban ezek rendkívüli riportként voltak ’eladva’. Voltak ennek megmosolyogtató elemei, amikor például az ebola ’születésének helyszínéről’ egy mocskos kis kunyhóból ’jelentett csak itt és csak Önöknek’. Az ugyan nem derült ki sosem, hogy honnan tudható, hogy miért pont abból az afrikai kunyhóból indult a járvány, de a ’mi fiúnk élete kockáztatásával csak nekünk megmutatta’ a frankót. Szakma-szerte ismertek voltak különböző kisebb-nagyobb hazugságai, vagy ahogyan ő fogalmazza ’entertainment elemei’. Például, amikor elvitt két kollegát az ’északi-sarkra’, s jégkunyhókban élték mindennapjaikat. A kollegák lelke rajta, ha nem mondják el, hogy ’hol is volt az északi sarok’? Mindenki - én is - csak legyintettünk rá. Hiba volt. Én is hibáztam a legyintéssel, mert ezzel indult el a riporteri szakma lerohasztása, hiteltelenítése.

 

Mígnem eljutottunk a bérgyilkosokról szóló műsorig. Ez a 2002-es választási kampány finisében került adásba. Egy orosz ’bérgyilkossal’ készült az egyik beszélgetés Moszkvában, amelyben elhangzott az ominózus kérdés: ’Mennyiért ölné meg a magyar miniszterelnököt?’ Erre a mi ’bérgyilkosunk’ közölte, hogy egymillió dollárért. Ezt a ’riportot’ már nem hagyhatta ki a politika sem, s a következő vasárnap a HÉT című műsorban megjelent Orbánné, akitől egy könnyes riportban megtudhattuk, hogy milyen borzalmas is az ő életük most, mert a gyerekektől az iskolában azt kérdezik az iskolatársaik, hogy ’meg fogják ölni az apukádat?’

 

Ekkor jutottam el oda, hogy ezt nem lehet tovább hagyni. Felhívtam egy moszkvai gyártásvezető kollégát, aki 24 óra alatt megtalálta azt a statisztát, aki eljátszotta a bérgyilkost. Kimentem, s elkészítettem a riportot, amelyben elmondta, hogy egy autókereskedésben dolgozik, s mellékesen statisztál filmekben. Erre a szerepre is így szerződtették 600 dollárért, amiből végül 400-at kapott meg, mert a magyar producer /Frei/ levonta belőle a kévéházban együtt fogyasztott italok árát. (Jó sokat ihattak...)

 

Hazafelé jöttem, amikor a repülőgép kapitánya behívott a pilótafülkébe, s a következő üzenetet adta át: ’Azt kéri a Frei úr az Ön feleségén keresztül, hogy ne beszéljen a Ferihegyen Önre váró újságírókkal, mielőtt vele nem találkozik.’

 

Így tettem. Hiba volt. A Hélia szálló előtt találkoztunk. /Friderikusznak most azt állította, hogy soha nem beszéltünk!/ Könyörgött, hogy ne adjam le a riportot, mert tönkre teszem a pályáját. Én azt mondtam: ebből csak úgy tud jól kijönni, ha ő mondja el, hogy hazudott. Ha megteszi, akkor nem adom le a riportot.

 

Ez volt a második hiba, amit elkövettem. Mert azonnal teleordította a magyar sajtót, hogy én megzsaroltam - ezzel persze a mostani saját magát hazudtolta meg, hiszen ha soha nem beszéltünk, ahogyan most állította, akkor hogyan zsarolhattam meg? - azzal, ha ’bevallja, hogy politikai megrendelésre készítette a beszélgetést, akkor nem adom le.’

 

Ezt követte még akkor egy sor hazugság, úgyhogy végül adásba került a riport. Amit azóta sem értek, hogy miért hitték el az emberek a mesét? Miért nem a józan ész győz? Ő telezengte a világot, hogy a gyerekeivel most el kell költöznie az országból, mert itt veszélyben van ’az orosz maffiától’. Ezt sem értettem. Az ’orosz maffia’ Ausztriában már nem találja meg?

 

Mindegy.

Mindenesetre a riport sugárzása után másodszor is megkeresett és megkerestetett régi kollégákkal, hogy álljak le, s ’temessük el’ az egész történetet.

 

Harmadik hiba. Elgondolkodtam. Tényleg. Szabad tönkretennem egy karriert? Leálltam. Mivel álltam le? Volt, s van egy második riport. Ugyanis Frei adása utáni napon kacagva hívott fel a szerencsi rendőrkapitányság akkori bűnügyi vezetője. Tudom-e, hogy ki volt a műsorban bemutatott másik ’bérgyilkos’, akivel a soproni börtönben készült a beszélgetés, aki egyebek mellett elmondta magáról, hogy megjárta a francia idegenlégiót, ahol ’gyilkoló géppé képezték ki’? Aki bevallott egy romániai gyilkosságot és megmutatta azt a sérülést, amit a légióban szerzett? A szerencsi rendőr elmondta, hogy a férfi, aki a filmben szerepelt egy pitiáner tolvaj, akit ők Szerencsen és környékén számtalanszor elkaptak. Élete nagyobbik felét különféle hazai börtönökben töltötte. Külföldön életében nem járt. A sérülését pedig egy szociális otthon kerítésén lopás közben szerezte, ahol fennakadt, s a rendőrök szedték onnan le. Egyébként a beszélgetésből nemzetközi bonyodalom is támadt, mert a román rendőrök keresni kezdték odakint az ’áldozatot’. Szóval ezt a riportot a rendőrrel, a ’2-es számú bérgyilkossal’, a könyörgésére már nem adtam le. DE!!!…

 

Ragaszkodtam ahhoz, hogy írjunk egy megállapodást, hogy mostantól nem nyilatkozunk egymásról semmit, s aki ezt megszegi az fizet a másiknak 1.000.000 forintot. A megállapodást két ügyvéd készítette el. Az övé akkor Bárándyné dr. volt. Az enyém dr. Pap Gábor. A megállapodás az ügyvédeknél maradt letétben. Nem sokkal később megszegte. Az ügyvédje ki is fizette az 1.000.000-t.

 

Most a Friderikusz műsorban - ez egy újabb hazugság! - nem az orosz maffia miatt, aminek soha semmi köze nem volt sem Freihez, sem hozzám, sem ehhez a hazugsághegyhez - nem akart beszélni az ügyről, hanem a megállapodás miatt.

 

Még valami, aminek igazából már nincsen sok köze magához a gyilkos-riporthoz, de ebben a beszélgetésben hivatva volt Frei nagyszerűségét ábrázolni - a gyerekeit imádó családapa képe. Nos, nem sokkal a történetet követően hallottam a szakmában, hogy kirúgta a feleségét a gyerekekkel együtt, akik albérletbe kényszerültek. A felesége - akiről most ’lesajnálva beszélt’, akit ő túlnőtt - egyébként tehetséges kollegina, ott állt a két gyerekkel és munka nélkül. Soha nem ismertem, személyesen nem találkoztunk, de ekkor a feleségem noszogatására felhívtam s munkát ajánlottam a TV ügyvédje című akkor futó műsorban. Sírva köszönte, majd azt mondta: ’Nem vállalhatok nálad munkát, mert Tamás megöl.’ A többiről - ha akar - beszéljen ő.

 

Utólag persze tudom, mit hibáztam - bedőltem miként majdnem mindenki - egy kényszeres hazudozónak. Azt hiszem, ebben a Friderikusz műsorban mondta ki a frankót Fridi, amikor azt mondta neki: ’Te most találtad meg önmagad, a regényírásban.’ A regényírásban szabadon szárnyalhat a fantázia. Nem köti a valóság. Valóban igaza lehet, csak közben nagymértékben hozzájárult egy másik, a riporteri szakma hiteltelenítéséhez.” – számolt be minderről Juszt László a közösségi oldalán.

 

(forrás: Kávéház Juszt Lászlóval és vendégeivel, kép: atv)


További hírek

  Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
2024. 05. 27. 14:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Az asztalláb javítása nem ördöngösség
2024. 05. 27. 13:58 13keruleti-hirhatar.hu
  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport