HÍRHATÁR ONLINE - Ledöbbent a művészvilág: Nagy Blankát olyan támadta, akiről sosem gondolták volna

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.10.24.
 Csütörtök
Ma Salamon napja van.
Holnap Bianka napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,19 Ft
   CHF árfolyam
   299,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 23. 17:06     


Ledöbbent a művészvilág: Nagy Blankát olyan támadta, akiről sosem gondolták volna
Szalóki Ági egy csipkefinom-érzékenységű énekesnő. Művész. Aki gyönyörű s kivételes adottságával szolgálja a közönséget – ha énekel. Csak ő is abba csapdába esett, hogy úgy véli – a művészete már feljogosítja a közéleti definíciókra is.

Tipikus kovácsákos-szindróma arról a tévedésről, hogy a tehetség és az intelligencia kéz a kézben járnak – sajna nem, bár Szalóki legalább tehetséges előadóművész.

 

Az énekesnő az alábbi, az elmúlt hetekben jelentős indulatokat gerjesztő közéleti eseményéről, a 18 éves Nagy Blanka diáklány megnyilvánulásáról fejtette ki a véleményét s mindezt ráadásul kiterjesztve nagy általánosságban „A” baloldalra. Nem kellett volna. Hebehurgya „vitairatára” válaszként egy írónő és egy filmrendező reakcióját közöljük.

 

„Aki valamelyest követi a politikai eseményeket, az tudja: az ellenzéki értelmiség mindinkább felvállaltan használ trágár szavakat politikai gyűléseken, transzparenseken.

 

A trágársággal, mint verbális indulatlevezetéssel is szeretné kifejezni dühét, elégedetlenségét, és trágár szavakkal szeretne eljutni széles rétegekhez, mert úgy tűnik, az ellenzék szerint káromkodni, kormánypárti politikusokat trágár szavakkal illetni menő, laza, sőt, szinte hazafias kötelesség! Az üzenet: O1G, egyszerű, és előnye, hogy már az ovisok is könnyen megtanulhatják, hóba rajzolhatják anyuval, apuval. Lehet még fokozni. Láthattuk ezt Nagy Blanka esetében.

 

De nem mindenki szimpatizál ám ezzel. Sokaknál Nagy Blanka gimnazista beszéde után telt be a pohár. Én már évtizedek óta utálom azt, amit a milliók értékrendjét, ízlését és szokásait nagy testvérként formáló kereskedelmi televíziók megengedtek maguknak. Évtizedek óta főben járó bűnnek tartom azt, ahogyan a közbeszédet a Mónika Show, a Balázs Show, Bochkor Gábor, Bayer Zsolt, Simicska István, az O1G kampány lelkes hívei és Nagy Blanka alakították és alakítják.

 

Félreértés ne essék, a hétköznapi nyelvhasználat része a káromkodás. A magánéletben egy-egy helyzetben lehet humora, helye akár egy-egy durvább szónak is. De az, aki folyamatosan trágár, az saját lelkét,  szennyezi be. Aki pedig mások elé áll ki trágár szavakkal, az mások lelkét is. A kimondott szónak teremtő ereje van. Nem mindegy, hogy mit gondolunk és mit veszünk a szánkra.

 

A 19 éves Blankát most sokan védik, az erkölcsi tisztaságról beszélnek vele kapcsolatban, és azt is hangsúlyozzák, ő egy ártatlan diáklány. Szerintem teljesen lényegtelen, hogy Nagy Blanka diáklány vagy sem. Talán a Blankát védők számára hihetetlen, de akár 16 évesen is lehet tisztán, mocskos szavak nélkül figyelmet és elismerést kapni. Sőt, csak halkan jegyzem meg, 16 évesen még a Blankáénál magvasabb gondolatokat is meg lehet fogalmazni.

 

Csak érettség és képesség kérdése. Lehet mentegetni Blankát. Annak, akinél a mérce alacsonyan van. Hallgassátok meg Malala Yousafzait, a 16 éves pakisztáni lányt, és döntsétek el, melyikük méltóbb a tiszteletre: Malala vagy Blanka” – írta Szalóki Ági.

 

Lengyel Anna írónő annyira megdöbbent a fenti „hitvallást” olvasva, hogy keserű, de elkerülhetetlen lépésre szánta el magát:

 

„Sajnos eljött az idő, hogy néven nevezzem Szalóki Ágit. Az eggyel ezelőtti akciója után töröltem ismerőseim közül, de van neki hivatalos oldala, azt ma is látom.

 

Ez az ember a hiperérzékeny, mindenkinél árnyaltabban látó gondolkodó köntösében évek óta rafináltan, de valójában egyre kendőzetlenebbül propagálja a kormány legmocskosabb, legembertelenebb húzásait.

 

Mivel sok kiváló, tényleg érzékeny, tisztalelkű, etikus ismerőse van itt, ők jobbára határtalan jóindulattal magyarázzák neki posztjai rendkívül aggályos voltát. Mostanra azonban már teljesen világos, hogy ezek az írások szándékosak, tendenciózusak és sok tekintetben károsabbak akár Bayer Zsolt gyűlölködésénél, épp a jószándék és az érzékenység álcája miatt.

 

A keresztes lovagot nem véletlenül hozom ide. Szalóki most ugyanis épp Nagy Blankának esik neki. Hogy-hogynem épp nála telik be pohara a trágár közbeszéddel, Bayer furcsamód ilyen kifakadásra nem késztette az elmúlt húsz évben.

 

Ez csak a legutóbbi az énekes uszító, rasszista, manipulatív, félrevezető, súlyosan félreértett, vagy szándékosan hazug elemektől hemzsegő posztjai közül, melyek közös vonása, hogy azt üti velük, aki amúgy is a földön van már, legalábbis abban a tekintetben, hogy a NER már megtaposta. Legyen az Emmanuel Macron, a rabszolgatörvény ellen tüntető ifjúság, a TAO-megvonás révén ellehetetlenített színházcsináló. Miközben a NER-lovagok legsötétebb retorikáját ismétli, úgy tesz, mintha ennek létezéséről sem tudna.

 

Talán sokan nem hiszitek el nekem, de én ma már azt gondolom, pontosan tudja ez a nő, hogy mit csinál. Abban viszont biztos vagyok, hogy rendkívül veszélyes a ténykedése. Szerintem jobban járunk, ha nem tápláljuk népszerűségét cáfolatokkal, érvekkel, vitával. Mert ha végképp sarokba szorul, legfeljebb leveszi az egész posztot. Be sosem lát semmit, viszont az érvelők révén egyre többen látják mérgező eszmefuttatásait.

 

Sajnálom, hogy ilyen komor hangú poszttal zárom a napot, de nagyon aggaszt az a naivitás, ahogy sokan kezelik őt. Nem vitát akarok indítani, csak megfontolásra javaslom, amit írtam.”

 

Fligauf Bence forgatókönyvíró-rendező némileg fésületlenebbül, de egyértelműen fogalmaz:

 

„Szalóki Ági kolléga egy szerencsétlenül időzített és fogalmazott posztban nekiállt cincálni Nagy Blanka tüntető ordenáré stílusát. Engem általában nem zavar az ún. mocskos száj. Pontosabban kevésbé zavar mint az a választékoskodó, émelyítő beszéd, amitől zsong az ember feje akárhányszor álértelmiségivel beszél. Sokszor.


Blanka stílusa mégis irritált, még akkor is ha a dühét-indulatát szerettem. Fontos vita alakult ki Ági posztja alatt érdemes olvasgatni. Jó a hangulat. Az Asztalról is sokat beszélnek amire le kell tenni valamit ahhoz hogy érvényesen lehessen beszélni.

 

Erről kérdeznék.

 

Képtelenül régóta, kb hat éves korom óta keresem azt az asztalt. Nem látom sehol. Mégis mennyit és miből kellene, melyik asztalra letenni bárkinek ahhoz, hogy érvényes véleményt alkosson? Minden vélemény érvényes. Vannak persze kompetenciák, tiszteletre méltóságok stb. De ne kérjünk már számon egy 17-18 évesen - meg semmilyen évesen - hogy mit tett le a mi képzeletbeli asztalunkra. Mégis ki a fasz ül még körülötte rajtunk kívül?”

 

Csúnya beszéd. De legalább van benne rendszer.


További hírek

  Az 56-os hősök előtt tiszteleg a megye
2019. 10. 23. 10:34 pecsi-hirhatar.hu
  Orbán a Zeneakadémián szűk körben, Karácsony a Városháza parkban, Quimby-koncerttel ünnepel
2019. 10. 23. 10:11 hirhatar.hu
  Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019. 10. 22. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A lakásépítő cégek kivárnak
2019. 10. 22. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  A bajai Fidesz nem tud mit kezdeni a demokráciával
2019. 10. 22. 16:37 bajai-hirhatar.hu
  A Fidesz nemet mondott a békejobbra
2019. 10. 22. 15:03 bajai-hirhatar.hu
  Megkezdett munkámat folytatom...
2019. 10. 22. 14:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Beindult a bosszúhadjárat: Varju László mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés
2019. 10. 22. 13:18 hirhatar.hu
  A választási bizottság elutasított minden szabotázst – igazolta az ellenzéki győzelmeket
2019. 10. 22. 13:18 hirhatar.hu
  Alpolgármester lehet Zöldné
2019. 10. 21. 22:39 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport