HÍRHATÁR ONLINE - Megoldották a gazemberek

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.28.
 Kedd
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   357,71 Ft
   CHF árfolyam
   329,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 11. 11. 20:14     


Megoldották a gazemberek
Néhány ellenzéki politikus a szavazás előtt figyelmeztetett arra, ami egyébként is kitalálható volt: a kormány a rendkívüli jogrendet aljasabbnál aljasabb törvénymódosítások keresztülverésére fogja felhasználni. Csupa olyasmire, aminek semmi köze a pandémiához, viszont annál fontosabb a saját hatalmuk bebetonozásában – Lévai Míra Júlia jegyzete.

Nos, ez már kedd estére bekövetkezett, amikor is Varga Judit igazságügyi miniszter, egyszersmind a Miskolci Egyetemet fenntartó vagyonkezelői alapítvány kuratóriumi elnöke benyújtotta azt az alaptörvény-módosító javaslatot, amely egyéb gazságok mellett – és most tessék figyelni! – a vagyonkezelői alapítványokra vonatkozó változtatnivalókat is tartalmazza.

 

A javaslat lényege, hogy ilyen alapítványokat csak kétharmaddal lehessen létrehozni és megszüntetni.

 

Varga Judit tehát a saját vagyonosodásának-teljhatalmának biztosítására nyújtott most be alaptörvénymódosító-javaslatot. Amivel persze másokkal is „jót tett”.

 

Elsősorban a kormányt húzta ki abból a csávából, amelybe az SZFE elleni támadásai során került. Az egyetemi polgárok még október 16-dikán beadták az alkotmányjogi panaszt az SZFE alapítványosításáról meghozott törvénnyel kapcsolatban, elsősorban az abban szereplő vagyonkezelői alapítvány miatt. És mivel annak léte valóban abszurd, most könnyen előállhatna az a helyzet, hogy az AB ezt a fideszes túlsúly ellenére alkotmányellenesnek nyilvánítja. Miáltal a kormány elveszítené az egyetem fölötti totálisnak szánt uralmát. Ha azonban elfogadják a módosítást, az AB-nak nem lesz érdeke ezt tenni, mert azzal egy teljesen értelmetlen határozatot kéne megfogalmaznia. Hiszen az alapítványi formát csak a kétharmados kormánytöbbséggel rendelkező parlament szüntethetné meg, amit viszont nyilván nem fog megtenni – ugyan, miért épp ő szüntetne meg egy kétharmados többséggel megszavazott és immár kétszeresen is bebiztosított konstrukciót? Tetszettek volna már az elsőnél alkotmányjogi panasszal élni. Ezért az SZFE felülvizsgálati kérvényének ügye most el fog veszni, és a kormány meg fogja nyerni az SZFE-vel folytatott háborúja egy fontos csatáját: a gazdasági uralom privilégiumát.

 

Ha csak mégis nem akad egy jogász, aki rájön, hogy milyen további jogi csellel lehet megszüntetni ezt a képtelenséget.

 

Hogy mennyire képtelenség már a kiindulópont is, azt az is bizonyítja, hogy ez az alapítványi típus eddig nem létezett. Az alapítványoknak nem vagyonok felhalmozása és forgatása, hanem ügyek támogatása a céljuk. A vagyonkezelői alapítvány-típust ez a kormány hozta létre, a maga kétharmados többségével, azzal a céllal, hogy további lopási-rablási lehetőségeket teremtsen magának. Vég Márton érthetően elmagyarázta: a forma az eddig is jól ismert panamázási és korrumpálási lehetőségek tökéletes megtestesítője. Lényege, hogy az ilyen alapítványok mentesülnek a központosított közbeszerzések alól, ehelyett egyedi közbeszerzéseket folytathatnak le.

 

A különbség abban áll, hogy a központosított közbeszerzések az egész államigazgatási rendszeren, vagyis többféle ellenőrzési procedúrán is átmennek - a törvény beépítette a mechanizmusba a követhetőséget, a visszaélések elvileg leleplezhetők. A vagyonkezelői alapítvány-típusnál viszont maga az érintett bonyolítja a közbeszerzést, a saját hatáskörén belül. Az állam vagyonokat és részvényeket ad át az alapítványnak, amely ugyanúgy állami költségvetési forrásokat használ fel, mintha nem is lenne alapítvány, miközben kizárja a döntéshozatalból az addigi vezetőséget, vagyis az egyetem szenátusát. (3-5 éves keretszerződésekben kapják meg a fix állami ktg-vetési támogatást). Mindeközben – ahogy ezt eddig is gyakran láttuk – az intézmények közbeszerzéseit rendre pont azok a cégek nyerik majd el, akik az alapítvány jótékony adományozói voltak. Csak most azzal a különbséggel, hogy ezt a korrupciót teljes törvényi jóváhagyással tehetik meg – a törvény királyi utat biztosít a panamázásokhoz.

 

És ami szintén nem lényegtelen: attól, hogy az alapítványoknál a vagyonkezelésre kerül a hangsúly, az oktatás csupán egy szükséges rosszként eltűrt fedőtevékenység lesz, és nem több.

A tanárok pedig elveszítik a törvényektől erősebben védett, közalkalmazotti státuszukat, és miközben ez az egész eddig elképzelhetetlen bérfeszültségeket hoz majd létre az állami és a kormányvezérlésű alapítványi egyetemek között, nyilvánvaló, hogy a politikai-ideológiai kontraszelekció is tapintható lesz az ilyen egyetemeken állást vállalók csoportjában.

 

Vajon hol tart ezeknek az ügyeknek a feltérképezésében pl. a Független Jogászfórum? És nincs-e ott véletlenül néhány ember, aki eldöntené, hogy most már aztán elég a jog megcsúfolásából és a törvények agyonmanipulálásából, és hogy éppen ideje blokád alá vonni például az Igazságügyi Minisztériumot, a szakma becsületének megvédése érdekében?

 

Több kérdésem ma nincs, és ami még ennél is rosszabb: egyáltalán nem reménykedem bármiféle válasz érkezésében.

 

(Azt viszont tudom, hogy az SZFE modellértékű ellenállásának jelentőségét még ez sem tudja kisebbíteni.)


További hírek

  Belsőépítész hallgatók által tervezett multifunkciós rendezvényterem
2021. 09. 27. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  Fogászati turizmus Magyarországon
2021. 09. 27. 10:20 14keruleti-hirhatar.hu
  Hatalmas az érdeklődés az előválasztáson – rekordszavazat érkezett eddig, folyamatos az érdeklődés
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Nemzeti bukta – vadászati világkiállítás helyett
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel és Tiborcz István a spanyol maffiaparadicsomba költözik – gyerekük iskoláztatása kijön az éves minimálbérből
2021. 09. 26. 21:07 hirhatar.hu
  Közös magyar-horvát művészeti program
2021. 09. 26. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Tanuló Város Fesztivál Pécsen, immár ötödször
2021. 09. 25. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét minden korosztályt vár a Nagy Táncválasztó
2021. 09. 25. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilál az Európai Bordalfesztivál
2021. 09. 24. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Indulnak a budapesti nosztalgia villamosok
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport