HÍRHATÁR ONLINE - Minden, amit a subázásról tudni érdemes

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.28.
 Kedd
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 05. 29. 10:29     


Minden, amit a subázásról tudni érdemes
A gyermekkorodban te is biztosan láttad a nagymamádat vagy akár az édesanyádat, hogy több kicsi csomóból alkot meg egy falvédőt vagy egy szőnyeget. Nos, ez a subázás, ami a hetvenes évek közepén vált igazán elterjedté, de az utána következő évtizedekben sokat vesztett a népszerűségéből. Az elmúlt néhány évben viszont ez a kézműves hobbi ismét előtérbe került, főként a világjárvány hatására.

A Kreactivity Webáruházban kapható subázó szettek ráadásul már sokkal színesebbek és fantáziadúsabbak, mint az 50 évvel ezelőttiek. Anno ugyanis a pálmafát, az álló vagy guggoló néger kisfiút, a nőt vagy a csésze kávét ábrázoló mintákon túl nem nagyon lehetett másból válogatni.

 

Mit tartalmaz egy subázó szett?

 

A szettek tartalma változó, de a legtöbbjükben a többféle szélességben illetve többféle méretű lyukakkal készülő nyomott suba alap, és a felvágott fonal alapkellékként szolgál. De jócskán akadnak olyanok is, amelyekben subatű vagy horgolótű (mivel régen ezzel csinálták), a párna hátsó felének anyaga, illetve cipzár is megtalálható. 

 

Hogyan zajlik maga a subázás?

 

A tévhitekkel ellentétben ez a kézműves tevékenység nem igényel különösebb kézügyességet, de azért a türelmedet és a kitartásodat garantáltan próbára teszi majd. Ha tehát még csak most ismerkedsz a subázás rejtelmeivel, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy valamilyen kisebb projekttel kezdj - mondjuk egy kispárnával vagy egy pici szőnyeggel. 

 

Első lépésként terítsd ki a szetthez mellékelt vásznat, és kezdd el a csomózást valamelyik sarkában! Ezt úgy tudod megvalósítani, hogy a fonal két végét a hüvelyk- és mutatóujjad közé rakod, majd az így keletkezett hurkot a tűre teszed, és átbújtatod a tűt a retesz alatti részig a vászon szála alá, amit vissza is húzol úgy, hogy a tű retesze a fonal tetején legyen.

 

Következő lépésként hajtsd rá a fonal összefogott végét a tű végére, és ezt húzd vissza, hogy annak a retesze záródjon a fonal felett! Miután ezzel megvagy, engedd el a fonal végét, és ezzel együtt húzd vissza a subatűt! Voilá, kész is a csomó. Abban az esetben pedig, ha azt szeretnéd, hogy ennek erős legyen a tartása, akkor érdemes még kézzel is meghúznod.

 

Hogy a csomózást melyik sarokban kezded, csak attól függ, hogy melyik esik jobban a kezedre. A lényeg, hogy először vízszintesen haladj, majd felfelé, és alapnak mindig ugyanazon oldalára csomózz!

 

Végső gondolatok

 

Lehet, hogy a csomózást kezdetben nehéznek találod majd, de hidd el, ahogy haladsz előre, a kialakuló kép látvány garantáltan arra fog majd inspirálni, hogy ne állj meg, hanem folytasd tovább. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a hobbi szabályosan függővé tesz.

 

Ha pedig végre tele lesz a suba alap, akkor már csak annyi dolgod maradt, hogy rávarrod a párnahuzat hátulját és a cipzárt. De ezt a műveletet egyébként rábízhatod akár egy varrónőre is.


További hírek

  Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
2024. 05. 27. 14:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Az asztalláb javítása nem ördöngösség
2024. 05. 27. 13:58 13keruleti-hirhatar.hu
  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai gyermekfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Milyen árakkal találkozhatunk műanyag ablak esetén?
2024. 05. 24. 10:29 gyomroi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport