HÍRHATÁR ONLINE - Nagy kérdés, miként tervezi megvédeni a budapesti erdőket Karácsony Gergely

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.15.
 Hétfő
Ma Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Csongor napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,76 Ft
   CHF árfolyam
   402,25 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 08. 16:11     


Nagy kérdés, miként tervezi megvédeni a budapesti erdőket Karácsony Gergely
Magyarországon még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy az erdők tulajdonosai az erdészetek, pedig nem így van. Kissé meglepő, hogy nem csak az átlagemberek egy része gondolja így, hanem egyes kormányhivatalok, sőt még Budapest egyik volt főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet is így vélte.

Most a kormány úgy módosította az erdők kezelését, hogy sokkal könnyebb lesz fákat kivágni, mint eddig, sokan féltik is az erdőket. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere most fogadkozik, hogy megvédi a fővárosi erdőket, pedig a tűzifa-szükséglet nem elsősorban a fővárosban jelentkezik majd, ahol a táv- és központi-fűtés a jellemző.

 

Csakhogy Karácsony munkatársai a legalapvetőbb tényekkel sincsenek tisztában. Azzal sem, hogy a főváros és egyes kerületek erdőterületei a saját tulajdonuk, nem a kezelésükkel megbízott Pilisi Parkerdő Zrt-é. Pedig egy, a Városházán kelt iratban a Pilisi Parkerdő Zrt-re, mint tulajdonosra hivatkoznak. Ehhez a téves állításhoz csatlakozott írásban Gy. Németh Erzsébet volt főpolgármester-helyettes is, aki április óta a DK országgyűlési képviselője. Azonban annak ellenére, hogy a főpolgármester titkárságának, sőt Budapest főjegyzőjének is felhívtuk a figyelmét a tévedésre, nem érkezett válasz.  

 

Mint cikkünk elején ismertettük, nagyon fontos, hogy tudjuk, ki egy erdőrészletnek a tulajdonosa.  Például a Nógrád megyei kormányhivatal szóvivője szerint a börzsönyi erdők nagy részének az Ipoly Erdő Zrt. a tulajdonosa. Ha ezen a szinten ezt hiszik, akkor elég nagy a baj. De nem jobb a helyzet Budapesten sem, ahol a már említett Gy. Németh Erzsébet, volt főpolgármester-helyettes szerint a budai erdőknek meg a Pilisi Parkerdő Zrt. a tulajdonosa.

 

Ez tévedés, mert ha így lenne, akkor akár el is adhatna az erdőkből, sőt elvileg lakóparkoknak fel is parcellázhatna időnként részeket. Korábban a főváros egészen másképp állt az erdők kérdéséhez. Például, 1893-ban Budakeszi község a termőföld-szűkösség miatt ki akarta vágatni a teljes Budakeszi-erdőt, akkor a főváros vezetése, hogy ezt megakadályozza, inkább megvásárolta a kb. 950 katasztrális hold területet és a fővároshoz csatolta, kifejezetten a jóléti szempontokat előtérbe helyezve. Akkor is intézkedett Budapest polgármestere, amikor 1937-ben két mohó mágnás család, a Haggenmacher és a Dréher lezárta a síelők elől a teljes Normafa lejtőt, amiről szinte mindenki azt hitte addig, hogy szabadon használható közterület. A budapesti polgármester azonban a közérdeket szem előtt tartva kisajátított összesen két holdnyi területet a 87-ből, hogy a síversenyeket meg lehessen tartani, a többi 85 hold így már szinte eladhatatlanná vált – mai szóhasználattal, forgalomképtelen lett és ezzel véget vetett a zsarolási kísérletnek.

 

Ehhez kell hozzáfűznünk, hogy a budai erdőknek a két világháború között maga a főváros (akkori néven: Székesfőváros) volt a kezelője, és a Városházán erre a célra külön ügyosztályt hoztak létre. A főváros most is megbízhatna más szervezetet a Pilisi Parkerdő Zrt helyett saját erdeinek kezelésére, ha az előnyösebb lenne, tehát ehhez szabad keze volt és van. Azonban arra nem kaptunk választ, hogy Karácsony Gergely miként tervezi megvédeni a gyakorlatban budapesti erdőket.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu
  Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
2024. 04. 11. 17:07 pestmegyei-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
2024. 04. 09. 19:37 13keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport