HÍRHATÁR ONLINE - Ragaszkodunk a Moszkva térhez!

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.08.19.
 Péntek
Ma Huba napja van.
Holnap István napja lesz.
   EUR árfolyam
   405,05 Ft
   CHF árfolyam
   417,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 27. 13:29     


Ragaszkodunk a Moszkva térhez!
A közterületek átnevezését sokan értelmetlennek tartják.

A napokban adták át a Móricz Zsigmond körtéren a felújított gomba épületében az új kávézót és galériát. A megnyitó alkalmából, amelyen több kerületi vezető és a fideszes polgármester is ott volt, az üzemeltető kft vezetője a következőket mondta, amit a kerületi újság, az Újbuda szó szerint közölt: „Szeretnénk egy olyan találkozópontot létrehozni, amely egy fokkal forgalmasabb, mint a Moszkva tér, és lényegesen nívósabb!” Valószínűleg a Moszkva tér nevét még mindig viselő bisztróra gondolt - az epizód azt jelzi, hogy a jelenlevők, de még az Újbuda újság munkatársai is átsiklottak felette, annyira bevett ma is a Moszkva tér név használata.
 
 
Budapesten és vidéken a rendszerváltás óta seregnyi közterületnek változtatták meg a nevét, bár átkeresztelések az előző rendszerben is előfordultak. A legnagyobb nemtetszést azonban egyértelműen a Moszkva tér átnevezése váltotta ki, olyannyira, hogy lényegében most is szinte mindenki így hívja. Érdekes módon nem az idősebbek, hanem elsősorban a fiatalok ragaszkodnak ehhez a névhez. Olyanról is tudunk, hogy egy erősen jobboldali személy is azt nyilatkozta, hogy ő is szeretné ha ismét Moszkva tér lenne, mert a közeli kis szállodáját az új névvel sokkal nehezebben találják meg régi és új vendégei egyaránt. A budapesti közterületek átnevezése kapcsán még sok kritika érkezett a Köztársaság tér, a Roosevelt tér és a Lágymányosi híd értelmetlen átkeresztelése tekintetében is, a köznyelvben ezek is a legtöbbször az említett neveken szerepelnek. 
 
 
Nem újdonság, hogy egy-egy utcát vagy teret az idők folyamán párszor átneveznek. A budapesti Andrássy út is volt már Sugárút, Sztálin út és Népköztársaság útja. Az átkeresztelősdi persze nem csak fővárosi szokás. Legutóbb Pécsett lett a Marx útból Wass Albert út. Most ez a divat! Máshol kevésbé engednek az aktuális politikai nyomásnak. Van, ahol még mindig létezik Lenin út (például Tokodon) vagy más, az előző rendszer eszmevilágához jobban kötődő elnevezés.
 
Sok helyen a Magyar Tudományos Akadémiára hivatkozva hajtották végre az átnevezéseket, mert ott három öregember felkérésre, „tudományos alapon” elvégezte a minősítéseket – mely személyekről lehet és melyekről nem közterületi elnevezés. Mint az Acél korszakban, kialakítottak egy köztes, „tűrt” kategóriát is, amelyre azt mondták, nem tilos de nem is célszerű. A teljességhez az is hozzá tartozik, hogy a személyneveket az ország különböző önkormányzatai küldték be vizsgálódásra, nem az akadémiai emberek állították össze. Így sikeredett egy olyan lista, amelyen mondjuk Horthy Miklós nincs rajta, mert azt egyetlen településről sem kérdezték meg, csak ha úgy gondolták akkor minden fenntartás nélkül elneveztek róla utcát, teret (Gyömrő, Páty). Ságvári Endre a „tűrt” kategóriába került olyan hivatkozással, hogy voltak pozitív cselekedetei (a Hitler elleni nemzeti ellenállás kiemelkedő alakja volt – „csak”), de sokaknak az előző rendszer jut róla eszébe. Hát ennyire volt tudományos ez az egész név-listázás.
 
 
Érdekes a Lágymányosi híd átnevezése is, hiszen azok a közterületek – a híd is ilyen – amelyek irányt mutatnak, a nevük védelem alatt áll. Tehát ugyanúgy nem lehetett volna átnevezni, mint a Budafoki utat, Budakeszi utat, Váci utat vagy az Üllői utat, hogy csak néhány példát mondjunk.
 
Voltak igazi kacifántos történetek is, ilyen a XII. kerületi Józsa Béla utca esete. A helyi önkormányzat és néhány magánszemély helytelenítette, hogy egy kommunistának utcája legyen a Hegyvidéken, hát visszanevezték azt a jól hangzó, ám korábban sosem létezett Alsó Svábhegyi és Felső Svábhegyi útra. Eredetileg, bár akkor még rendesen ki sem volt építve, Galgóczy útnak hívták, majd a kezdetleges kiépítéssel a felejthető Mackensen nevet kapta. Az erdélyi parasztságot Petőfi és Arany költészetére tanító kommunista Józsa Bélának, akit magyar csendőrök vertek halálra, mégis maradt köze a XII. kerülethez: a Józsa Béla köz. Valahogy ez kimaradt (eddig) az átkeresztelősdiből.
 
 
Általában az a trend, hogy a jobboldali gondolkodásúak minden valamennyire a baloldali hagyományokhoz kötődő személy nevét levennék a közterületi táblákról, míg a másik oldal alig küzd a változtatások ellen. A közelmúltban azonban volt erre is példa, Frankel Leó nevét – lakossági ellenállásra – megtarthatta az utcája.
 
Kispesten a helyi lakosság többször állt sorompóba, hogy a szegények orvosának, Jahn Ferencnek ne vegyék el az utcáját. Sőt a dél-pesti kórház is viseli tovább az ő nevét. Jahn kommunista volt, nagyon sokat segített azokon, akik nem tudták megfizetni az orvosi ellátást, és ez máig él a kispestiek többségének emlékezetében.
 
A vidéki városokban és falvakban is sok névváltoztatást hajtottak végre, amelyekkel egymás után tűntek el a Ságvári, a Marx és a Lenin utcák, de még egy Vasmunkás tér is borzolta egyesek idegeit. Mátraszőlösön viszont a felújított főteret továbbra is Vöröshadsereg térnek hívják és a helybélieknek eszébe sem jutna ezen változtatni!
 
Kertész Z István
Fotó: cink.hu, hvg.hu, atlatszo.hu

További hírek

  Hogyan lehet valaki tudatos a szexuális kapcsolódás során?
2022. 08. 17. 09:12 kecskemeti-hirhatar.hu
  Kisfaludy államtitkár szerint elég lesz télen 20 fokra fűteni az osztálytermeket
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  A hajdan szappanopera dalversenyen felkapaszkodott Tóth Gabi ma már a nemzet nagyasszonya címre pályázik
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Sehol sincs az infláció és a kormánymédia túlsúlya: leszbikus csók miatt bepanaszolta a Netflixet a magyar médiahatóság
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Ütős programokkal vár mindenkit Pécsett a Múzeum Utca Plusz
2022. 08. 15. 17:07 pecsi-hirhatar.hu
  Molotov koktélt dobtak a házba
2022. 08. 15. 16:59 pecsi-hirhatar.hu
  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport