HÍRHATÁR ONLINE - Semjén szerint nemzetbiztonsági okból nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.06.08.
 Csütörtök
Ma Medárd napja van.
Holnap Félix napja lesz.
   EUR árfolyam
   369,45 Ft
   CHF árfolyam
   379,06 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 10. 12:58     


Semjén szerint nemzetbiztonsági okból nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat
Semjén Zsoltot a Karmelitánál Szili Katalinról is kérdezték: azt mondta, attól, hogy valaki harmincvalahány éve MSZMP-tag volt, még lehet kereszténydemokrata.

 

A Magyar Hang megkérdezte Semjén Zsolttól, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. A miniszterelnök-helyettes szerint – bár ez nem a szakterülete – a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat. Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát – tette hozzá, ugyanakkor azt is mondta, a régi ügynökök nagy része már koránál fogva sem lehet aktív most.

 

Semjén Zsolt kissé belezavarodott a Karmelita lezárásával kapcsolatos érvelésébe – előbb azt monda, hogy ott mindenki szabadon járhat, majd azt hogy az egy építési terület, és neki senki sem szólt hogy sisakot kellene viselnie. Ám ezután mégis rögtönzött sajtótájékoztatót tartott – írja a Magyar Hang.

 

Azt szerették volna tudni, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. Emlékezetes, hogy az LMP februárban 27. alkalommal is benyújtotta az akták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amit a parlament igazságügyi bizottsága ezúttal is indoklás nélkül elutasított. A fideszes és KDNP-s politikusok eddig tehát nem magyarázták meg, miért mondanak nemet az ellenzéki felvetésre.

 

Semjén Zsolt most végre megtette, bár hangsúlyozta, hogy ez nem a szakterülete. A miniszterelnök-helyettes szerint a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat: "Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az (egykori szovjet – a szerk.) utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna."

 

"Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát" – fogalmazott a politikus. A kérdésre, hogy az utódállamok felől milyen kockázatot jelentene a volt titkosszolgák leleplezése, Semjén Zsolt annyit mondott: „a fantáziájára bízom”. Ezzel együtt szerinte a régi ügynökök már koruknál fogva sem lehetnek aktívak most, legfeljebb kis részük az.

 

A politikus a Magyar Hangnak azt is mondta, nem gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellene, hogy a Fideszben vagy a KDNP-ben hány egykori ügynök volt, sőt megkockáztatja, azt sem biztos, hogy nekik, a kormánypártok vezetésének ezt tudniuk kellene. Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti országgyűlési képviselők vagy a kormánypártok között tudnak-e egykori ügynökökről, már nem válaszolt.


További hírek

  Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
2023. 06. 06. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Befejeződött a TOP PLUSZ pályázat Mendén
2023. 06. 02. 14:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Emlékpad a lezuhant hegymászóknak
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  „Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Mire jók a földfúró gépek?
2023. 05. 30. 18:56 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport