HÍRHATÁR ONLINE - Spontán tüntetés volt a kata-törvény miatt – elfoglalták a Margit hidat, holnap folytatják

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.16.
 Kedd
Ma Csongor napja van.
Holnap Rudolf napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,05 Ft
   CHF árfolyam
   404,04 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 12. 19:31     


Spontán tüntetés volt a kata-törvény miatt – elfoglalták a Margit hidat, holnap folytatják
Elfoglalták a Margit hidat, és egy ideig az Erzsébet híd forgalmát is akadályozták azok a tüntetők, akik a kata-törvény módosítása ellen tiltakoztak a fővárosban.

Mára ugyan befejeződtek a tüntetések, de ez korántsem jelenti a végét a katások ellenállásának. Holnap este hatkor újabb tüntetésre kerül majd sor, ezúttal nem spontán, hanem a Momentum szervezésében, ahol ismét kiállnak a kata-károsultak mellett.

 

A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen hétfő este hirdettek tüntetést a Facebookon a parlament épülete elé. A törvényjavaslatot kedden tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

 

A demonstrálók órákig akadályozták a Margit híd forgalmát, és egy ideig az Erzsébet hídon is lezárva tartottak néhány sávot. Délután négy óra körül a tömeg oszladozni kezdett a Margit híd pesti hídfőjénél.

 

Megszavazta az Országgyűlés a kata-törvény módosítását. Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adóját. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott kedden a Ház, kivételes eljárásban.

 

A Pénzügyminisztérium szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata a kormány szerint megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxisok képeznek kivételt.

 

Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek. Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is.

 

Délelőtt 10 óra körül néhány százan gyűltek össze a Kossuth téren, ahol a többi között a "Ne vedd el a katát!", "Ne szavazd meg!" jelszavakat skandálták. A tömegben több ételfutár is feltűnt, akiket különösen érzékenyen érintene a törvénymódosítás.

 

A téren megjelentek ellenzéki politikusok is, így például az MSZP, a Momentum, az LMP, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd képviselői is. Az Index információi szerint a parlament előtt tüntető, mintegy ezer fősre duzzadt tömeg a Momentum Mozgalom elnökének kezdeményezésére indult a Margit híd irányába.

 

Nem sokkal 11 óra után ért a demonstrálók egy csoportja a híd pesti hídfőjéhez, ahol megakasztották a forgalmat, az autóknak és a villamosoknak meg kellett állniuk. Tüntetők egy másik csoportja a híd közepét foglalta el, a margitszigeti lejárónál.

 

A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy ne akadályozzanak másokat a szabad mozgásban, és az úttestről menjenek a járdára. A tömeg erre fújolással válaszolt. Később egy mentőt átengedtek a hídon, és dél előtt  néhány busz és autó is átjutott Budáról Pestre.

 

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc arra kérte a tömeget, hogy a törvényjavaslat zárószavazásig, nagyjából 13:30-ig maradjanak a Margit hídon, ő pedig képviselőtársaival a parlamentbe ment, hogy ott nemmel szavazzon a törvényjavaslatra.

 

A Telex információi szerint az Erzsébet hídon nagyjából 30 fő gyűlt össze délre, köztük több ételfutár és biciklis. Pár perccel fél 1 előtt egy csoport tüntető felment a hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot. A belső sávban egy rendőrautó is keresztbe állt. A szélső sávokat nem foglalták el, így ha lassan is, de halad a forgalom a hídon. A Telex tudósítója arról számolt be, hogy több elhaladó autó is dudált a tüntetőknek szolidaritásképp.

 

A rendőrség közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezte a hídfoglalást. Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a budai és a pesti oldal irányából is eltereli a forgalmat.

 

A Jászai Mari téren a rendőrök hangosbemondókon tájékoztatták a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, ha a híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak. Felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára, mert akadályozzák mások szabad mozgását. A hvg.hu arról számolt be, hogy a budai hídfőnél a rendőrök elkezdték megbírságolni a robogósokat a forgalom akadályozása miatt.

 

Később egy újabb közleményben a rendőrség azt írta: előállítanak egy férfit, aki leköpött egy rendőrautót. "A Margit hídon egy férfi 11 óra 45 perc körül leköpött egy járőrautót, ezért a rendőrök garázdaság szabálysértés miatt előállítják a II. Kerületi Rendőrkapitányságra."

 

(forrás: euronews.com, mti; kép: Sebő Gábor fb)

 

 


További hírek

  Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
2024. 04. 15. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu
  Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
2024. 04. 11. 17:07 pestmegyei-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport