Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mária napja van.

Hányadán állunk?

2014-10-13 17:02:41


A Fideszt - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - veszteségek is érték. Nem csak Budapesten, de több városban is. Volt, ahol független verte őket, volt, ahol jobbikos, ahol korábban ők adták a vezetőt. Brutális mennyiségű pénzt költöttek el önfényezésre - ebben egészen biztosan jobban teljesítettek -, mégsem érte el a részvétel még a négy évvel ezelőtti szintet sem. Az ellenzéknek szinte esélye sem volt, hogy megjelenhessen óriásplakáton, buszok, villamosok oldalán, házfalakon. Vidéken elzárták a nyilvánosság felületeit, másutt a félelem fogta be a szájakat. Az adóforintjainkból fenntartott "közmédia" azt rivallta, hogy minden tökéletes, az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóinak eredeti mondanivalója nem került adásba.

 

Sokan leírják: a baloldal válságban van, ezt mutatják az eredmények. Már csak az a kérdés, hogy a válság jele-e, hogy a Fidesz milliókat költött Fásy-mulatóra, el nem készült beruházások felavatására, búcsúkra, bálokra, az ellenzék pedig nem tudott a hétforintos tejre hatforintossal válaszolni? Persze, nyilván van gond szervezettségben, üzenetben, anyagilag is, de nem szokás az sem, hogy a pesti választás szabályait két hónappal a voksolás előtt átírják. A régi szabályok szerint az ellenzéknek ma több mandátuma lenne...

 

A Jobbik előretörése érzékelhetővé vált, bár Budapest továbbra sem kért belőlük. Az MSZP már tegnap este közölte, nem kér az együttműködésből, pedig bárki, aki nyert, az közös jelölt volt. Nem lenne ma Salgótarjánnak, Kazincbarcikának, Kispestnek szocialista polgármestere, például a DK támogatása nélkül. Mint ahogy a PM-es Karácsony Gergely sem nyert volna MSZP-s és DK-s, és a DK-s Hajdú László sem győzött volna szocialista és Együtt-PM-es segítség nélkül. Az Együtt-PM által erőltetett koordinált indulás pedig megbukott.

 

A helyzet az, hogy Gyurcsány Ferencnek van igaza. Csak ott győzött az ellenzék és ott is érte el legjobb vesztes eredményeit, ahol volt együttműködés. Ahol mindenki külön indult, vagy részleges lett az összefogás, mindenhol nyert a Fidesz. Ez egyszerű matek.

 

Ma négy országos párt van: Fidesz, Jobbik, MSZP, DK. Ez az erősorrend is. A többiek marginalizálódni látszanak. Az MSZP által megállítottnak vélt DK ott lesz többek között Győr, Kecskemét, Balassagyarmat, Salgótarján, Szeged, Százhalombatta, Komló, Ráckeve, Pécs, Miskolc, Dunaújváros, Eger, Debrecen, Kaposvár és más városok önkormányzatában. Mostantól senki nem veheti a DK-t félvállról és megint mintegy kétszer akkora eredményt értek el, mint amennyit "mértek" nekik a közvéleménykutatók.

 

Az LMP Budapesten is visszaszorult, országosan pedig összesen három megyében lesz jelen. Schiffer András társelnök állítása, hogy ők lesznek a 2018-as kihívók, megmosolyogtató vélekedés. Az Együtt-PM a fővárosban helytállt, azonban egyetlen megyei közgyűlési pozíciót sem szerzett. Bajnai Gordon gyors és a kampányra időzített távozása, továbbá a Bokros Lajos körüli belső konfliktus nem tett jót a párt szereplésének. Fodor Gábor rejtélyes körülmények között reklámozott formációja megbukott. Nem jutottak be sehova. Főpolgármester-jelöltjük nagyjából be is fejezheti rövid politikai pályafutását.

 

A baloldalon a negyedszázados előnnyel induló MSZP vagy elindít egy harcot hegemóniája megőrzése érdekében az egyre jobban közeledő és felnövő DK ellen, vagy belátja az együttműködés szükségességét. Bokros Lajos kiváló eredménye pedig azt mutatja, hogy ha az országos MSZP támogatta volna, még szorosabb eredményt ért volna el Tarlós Istvánnal szemben. Az sem kizárt, hogy Budapesten több ellenzéki polgármester lenne, ha nem szakad ketté az MSZP Bokros megítélésében. Lehetséges, hogy szocialista szavazók ezrei maradtak otthon azután, hogy pártelnökük nem talált támoigatható jelöltet Tarlós kihívói között. Új fővárosi pozíciókat így sem nyertek, új kerületi győztest csak a DK és a PM hozott be. A túlzott MSZP-s magabiztosság nem tűnik tehát indokoltnak. Bokrosra pedig egy egységesülő ellenzéknek is szüksége lesz, ez is egyértelműnek látszik.

 

Mostantól jöhet a vélhetően megszorítást tartalmazó új költségvetés, az ellenzék pedig erőt gyűjthet, rendezheti sorait. Ha tudja, és ha akarja. A DK-n ez biztos nem fog múlni.

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több mint egy héten át tart az augusztus 16-án záruló Múzeum Utca Plusz Fesztivál Pécsett a Káptalan utcában.
Bővebben >>