Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mária napja van.

Így látná a közvélemény?

2014-12-14 10:11:33


Egyszerre tolják a sikerpropagandát, amelynek egyetlen eleme sem valóságos, és megindult a keménykedés is az egymilliósnál biztos nagyobb jobboldali törzsközönség megtartása érdekében. Ez annyit jelent, hogy felpörög a komcsizás, a gyurcsányozás, annak a képnek a felrajzolása, hogy a haza nem más, mint a vezér által őrzött ostromlott vár.

 

Sem a Fidesz,sem Orbán sosem lesz már a régi. Aki most onnan eljött, oda nem tér vissza soha. Ahhoz pénzre lenne szükség, újabb rezsihazugságra, a kormányzás friss víziójára - és Orbán újabb pálfordulására. Azonban már egyikre sincs lehetőség. Ez a hajó elment. Az irántuk érzett gyűlölet tapintható, soha ennyi tiltakozás nem volt kormány ellen az elmúlt 25 évben.

 

Az idei év győztese a Jobbik, amely erősödött a választásokon - hogy ezek mennyire voltak szabadok és tisztességesek, arra most nem térek ki. A párt simán kibírta az eddig sem túl internzív támadásokat. Ma a Fidesz és a Jobbik politikai arcéle között - lásd a viszonyt az uniós zászlóhoz - minden különbség eltűnt. Ha van egy csepp eszük,nem válnak Orbán koalíciós partnerévé. Hagymázas ötleteket rögtönző tapasztalatlan ózdi emberük azonban hamarabb megbukhat, mint bárki gondolná. Kiderülhet a pártról a kormányzóképesség totális hiánya. Sokan aggódnak a Jobbik miatt, de a rendszer neve Orbán - ő az igazi ellenfél.

 

Az MSZP-nek ma kevesebb szavazója van, mint az áprilisi választás előtt. Attól pedig fényévekre vannak, hogy annyi támogatójuk legyen, mint amikor Gyurcsány Ferenc öt és fél éve lemondott a kormányfői tisztségről és a párt vezetéséről is. Gyurcsány távozása óta a harmadik elnöküknél tartanak. Most sokadszor emlegetik a megújulás kifejezést. A korábbi, párton belüli elitcsere nem hozott eredményt.

 

Ma négy, országos lefedettségű párt van: a negyedik a Demokratikus Koalíció. Egy éve ilyenkor halálhírét keltették. Egyszázalékos fan klubnak nevezték. Nem volt részese a Mesterházy-Bajnai-féle "kormányváltó szövetségnek" sem. (Apropó, hol van Bajnai és Mesterházy?) Ehhez képest a párt mindent túlélt, sőt. Két választáson indult önállóan (EP és önkormányzati) mindkettőn 10 százalék körüli eredményt ért el. 

Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert a "kutatások" ma is 3 és 11 százalék közé mérik. Úgy látszik, képtelen öszhangba kerülni a több milliós választásokon mért szavazói akarat az ezerfős mintán végzett kutatásokkal.

 

Az LMP hívei ma is úgy gondolják, hogy pártjuk létezésének titka a középen állás, vagyis hogy elutasítják az MSZP és Gyurcsány Ferenc világát, de a Fideszt is. A valóság ezzel szemben az, hogy a Fideszhez, sőt a Jobbikhoz is közelebb állnak, mint a baloldali pártokhoz. Elég megnézni, hogy Schiffer András a Jobbikkal is boltol Veszprémben, és elemzésre vár az az adat, hogy a LMP minden fideszes városban, kerületben az eredményeit messzze meghaladó pozíciókat kap a testületekben, igazgatótanácsi posztokon. Ettől még a párt létezik és túlélte az idei évet. Kérdés, hogy a választók mikor kényszerítik színvallásra őket: vagy Orbán és Vona, vagy a demokraták? A veszprémi időközi iránymutató lehet...

 

Az Együtt-PM szövetség szétesett, Bajnai Gordon nem túl korrekt lelépésével gyakorlatilag megszűnt létezni. Kérdés, hogy a Bajnai alatt verbuvált szavazói bizonytalanok maradnak és kivárnak, esetleg az LMP, vagy a DK irányába mozdulnak-e el.

 

Rejtélyes finanszírozási körülmények között egy ideig Fodor Gábor is pártnak látszó képződmény hozott létre. Azóta ez elmúlt. Bokros Lajos pedig ugyan jól szerepelt Tarlós István kihívójaként, de pártot építeni az egy másik képesség. Erről Bajnai is mesélhetne...

 

A legnagyobb rejtély, hogy a többnyire friss és lendületes civil megmozdulásokból kinő-e valamilyen új párt, vagy megmaradnak önállóan létező csoportoknak, amelyek időnként utcára vonulnak, ha tiltakozni kell. Nehéz döntés lesz. Pártot csinálni nehéz, más életvitelt is jelent. Kívülről kiabálni pedig egy idő után nem biztos, hogy elég. Kívánok sok sikert az útkereséshez.

 

2015 első hónapjai a helyezkedéssel telnek majd. A DK 2016-ra gyúr, az MSZP 2018-ra. Ha az ország állapotát nézzük, akkor a holnap is késő a váltásra. Annyi azonban látható, még négy évet nagyon nehéz lesz így kibírni. Bizony, a Fidesznek is.

 

Orbán ma állampártot vezet. Szerepe egyszerre vezetői és egyszerre tehertétel. Akik mögötte állnak, mind sárosak, elhasználtak, valamennyien szemek a láncban. Onnan új ember, nem jöhet elő. Hol áll meg az erózió? Ez az jövő év nagy kérdése. Vannak, akik úgy látják, hogy ekkora parlamenti többséggel simán elmennek a ciklus végéig. Én nem így gondolom. Más országokban ennél is nagyobb hatalma volt a diktátornak, mégis vége lett. Az események felgyorsulását várom és remélem. Új rendszerváltás kell, ahol Orbánnak már nincs helye.

 

Eszerint fogunk cselekedni.

 

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szívesen vásárolnál csak egyetlen megbízható cipőmárka kollekcióiból, különböző stílusú cipőket? Bizony nem cs...
Bővebben >>