Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ibolya napja van.

Pártpénzről - tudjunk-e róla?

2013-10-19 08:11:25


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy mondat. Arról szólt, hogy nem tudhatjuk, honnan érkeznek pénzek a pártokhoz.

 

Lett is nagy felzúdulás, jobbról, balról. Mi az, hogy nem tudni? Mi az, hogy aki ezt a mondatot kiejtette a száján, nem tett ellene semmit, és miért éppen a szocialistákat szólította meg, hogy lesz ebből ellenzéki együttműködés?

 

Gyurcsány Ferenc az egyetlen olyan miniszterelnök, aki tenni próbált az ellen. Igyekezett fellépni egy igazságtalanság ellen, hogy ha egy jelöltnek a körzetében egymillió forintot szabad elkölteni, akkor abból nem lehet kampányt csinálni. Egyszerűen többe kerül a szórólap, az óriásplakát, az alkalmi kiadvány, az apró ajándékok (toll, jegyzetfüzet, szatyor). Nem beszélve a benzinköltségről.

 

Ha pedig nem jön ki a kampány egymillió forintból, akkor a pártok megszerzik a hiányzó összeget máshonnan. Emlegessük Dávid Ibolya 70-30 bonmot-ját? Hogy hogyan nevezik Kósa Lajost Debrecenben? Hogy hányszor és hogyan írtak Puch-Simicska-tengelyről, oligarchákról, drága közbeszerzésekről, visszacsurgatott pénzekről? Miért nem beszélünk arról, hogy a demokráciának, a többpártrendszernek ára is van. Több pénz kellene a pártoknak - tagdíjból képtelenség lenne fenntartani őket -, de a több pénz ára a tisztaság, a transzparencia legyen.

 

A kérdések azonban megint Gyurcsányra zúdulnak. Lássuk, melyek ezek...

 

1. Miért nem tett ellene, amikor miniszterelnök, pártelnök volt? 

 

Tett ellene. 2006-ban megnyerte a választást és első intézkedései között pártfinanszírozási törvényt nyújtott be. Az MSZP bevállalta, a szakértők 2008-ra meg is állapodtak. Aztán az utolsó pillanatban a Fidesz visszalépett, nehogy már Gyurcsány nevéhez fűződjék a fekély kivágása, és a végén még minden kiderülne Simicskáról. Hogy is írta Bayer Zsolt, amikor egy időre szakított a Fidesszel? "Kokainbárók Kolumbia-Alsón?

 

2. De Maga volt pártelnök is, nem csak miniszterelnök...

 

Volt, persze. Csak éppen sosem volt kampányban pártelnök. Sem 2002-ben, sem 2006-ban, sem 2010-ben. Amikor pártelnök és miniszterelnök volt egyszerre, akkor jutott végszavazás környékére a pártfinanszírozási törvény. Kétharmados jogszabály volt, a Fidesz megállította.

 

3. Miért pont most jön ezzel elő?

 

Hát mikor? A kampány utolsó heteiben nem lehet, de hét hónappal a választás előtt még világossá tehető a pártok álláspontja. A DK-é egyértelmű: tiszta, átlátható pénzek, legyen kampányfigyelő rendszer, és aki illegálisan, egyéb bevételeivel el nem számolva költ, bűnhődjék. A DK a Btk. módosítását benyújtja, mindenkiről ki fog derülni, hogy akar-e tiszta vizet önteni a pohárba.

 

4. De most egyszerre zúdult fel a Fidesz és az MSZP, Gyurcsány ezzel magára húzta mindkét oldal haragját. A Fidesz be is pereli...

 

Hogy az MSZP és a Fidesz haragszik rá, ebben Gyurcsánynak praxisa van. Persze, hogy dühösek, hiszen nekik van forrásuk a jogosnál nagyobb költésre. Az ÁSZ elfogadta a gazdálkodásuk korábbi adatait, jogilag tehát lehet, hogy rendezett az ügy, de mindenki érzi, tudja, legfeljebb nem beszél róla, hogy azért itt nincs minden rendben. Gyurcsánynak - úgy tűnik -, az a sorsa, hogy a választás előtt hét-nyolc hónappal beperelik. 2009-ben Schiffer, most talán Rogán. Akinek a szomszédja szokott nyerni, azt olvastam... El lehetne szaladni Simicskához, ha hozzáférnének, vagy Orbánhoz, ha hozzáférnének, hogy mennyit költött a Fidesz az utolsó bajai héten egyetlen utcányi körzetre. Autó, szórólap, lejárató kampány, videóstáb, autók fel és alá, és így tovább... Teket Melinda kiszámolhatná...

 

Ehelyett a tükörre haragszunk...

 

Szanyi Tibor börtönbe dugná az utolsó baloldalit, aki választást nyert - saját korábbi pártelnökét és miniszterelnökét. Pedig az MSZP visszaverhetné a Fidesz támadását, hiszen ők már megpróbálták a pártfinanszírozást rendbe tenni. Csak remélem, hogy felveszik a kesztyűt, és Gyurcsány mellett beleállnak egy megnyerhető küzdelembe. A sztori ugyanis nem róluk szól, hanem egy rossz rendszerről.

 

5. Hogy lesz ebből ellenzéki összefogás?

 

Éppen ettől lehetne! Mindenki új világot akar ezen az oldalon. Meghaladni a romlott, korrupt Orbán-rendszert. Íme egy téma, amelyben a három kiemelkedő ellenzéki párt feltakarhatna egymás mögé, odahagyva a Fideszre ezt a húszéves rossz maradványt. Gyurcsány az első lépést megtette.

Hárman ebben a témában is erősebbek lennének. Akár közösen, október 23-án.

 

Néhány nap, és ebben is bölcsebben leszünk...

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hiteles forrásból megerősített információink szerint ma éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. A f...
Bővebben >>