Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
A 4-es metró átadása némileg gallyra vágta Dél-Buda közlekedését
2014-04-19 10:21:44
A 4-es metró átadása némileg gallyra vágta Dél-Buda közlekedését

A 4-es metró átadása némileg gallyra vágta Dél-Buda közlekedését

Érdekes autóbusz átcsoportosítás: Itt sok ott meg kevés, avagy ésszerűtlenül alakították át a 153-as és a 139-es autóbuszok közlekedését. 



A 4-es metró átadásával főleg Dél-Buda közlekedése bolydult fel és maga a Budapesti Közlekedési Központ is úgy tartja, hogy újból át kell gondolni a bevezetett változtatásokat. Olvasóink a 153-as és a 139-es autóbuszokkal kapcsolatos panaszukra hívták fel a figyelmet.

 

A hétvégi reggeli órákban a 139-es autóbuszt az Alkotás utca és a Várfok utca térségében igénybevevők arra panaszkodnak, hogy a korábbi 10-12 perces járatkövetés 20 percesre ritkult. Felhozzák példának, hogy a BKK arra hivatkozva csökkentette a menetsűrűséget, hogy bevezette a környéken ugyanazt az útvonalat bejáró 140-es és 140A jelzésű autóbuszjáratokat. Csakhogy éppen hétvégén ezek egyáltalán nem járnak és a 139-es így önmagában nagyon ritka lett. Akik hétvégén is járnak dolgozni azokat ez a menetrend nagyon hátrányosan érinti.

 

Ugyanezek az utasok a 153-as autóbusz kihasználatlanságára hívták fel a figyelmet. Az Újbuda központtól, esetleg a Schönhercz kollégiumtól lényegében üresen megy ki az Infóparki végállomásig ez az újonnan meghosszabbított járat. A teljes üzemidőben, átlagosan negyedóránként közlekedő autóbusz főleg hétvégén és a korareggeli vagy esti órákban teljesen üres. Egy néhány fős társaság az egyik nap felváltva figyelte a járat kihasználtságát, és ezt erősítették meg név nélkül a sofőrök is.

 

A Budapesti Közlekedési Központ felvetésünkre írt válaszában elismerte, hogy a 4-es metró megnyitásával átszervezett felszíni járatok kihasználtságát még elemezni kell, de szerintük több idő szükséges ahhoz, hogy az utazási szokások kialakuljanak.

 

Levelükben kiemelik, „a módosított útvonalon közlekedő 153-as járat számos új funkciót tölt be, a XI. kerületi lakóterületek és intézmények közötti kapcsolat megteremtésén túl az Infopark kerületközponti és metrókapcsolatát is biztosítja. Habár az Infoparkban a munkába, illetve oktatásra járók száma dominál, a Rákóczi híd budai hídfőjénél lévő szórakozó és szabadidős célú helyek is utasforgalmat gerjesztenek, ezért a 153-as busz a korábbi 203-ashoz képest késő este és hétvégén is közlekedik. Fontos megjegyezni, hogy egy új vonal véglegesnek tekinthető kihasználtságát csak hónapok múlva lehet reálisan megállapítani, hiszen utasainknak ki kell még tapasztalniuk, hogy az új hálózaton melyik útvonal a legelőnyösebb számukra” - áll a válaszukban.

 

Ugyanakkor látható, hogy a buszvonal kifogásolt szakaszán alig vagy egyáltalán nincs utas: hogy ebből mikor lesznek olyan menetek, amikor minden kocsin legalább az ülőhelyek el lesznek foglalva, az nagy kérdés.

 

Nyilván azért zavarja ez az utasokat, mert máshol meg nagyon leritkították a járatokat, vagy éppen sokszor hosszú évekig (néha több, mint 20 évig) hiába kérnek autóbuszjáratot.

 

Az említett 139-es autóbusz utasait szinte semmivel nem vigasztalja a BKK. Kérdésünkre válaszolva csak a gazdagréti utasokkal foglalkoznak, az Alkotás utcaiakkal nem, mintha azok nem is léteznének. Így ellentmondás alakult ki, hogy milyen elvek szerint adnak az egyik helyre jelentős többletkapacitást, míg a másik helyen meg indokolatlan a szűkítést. Egyébként főleg ez háborítja fel az utasokat, hiszen az Alkotás utca környékén élők számolgatták a 153-as busz utasait.

 

Kertész Z István

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>