Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Aurél napja van.
A jazid nők elrablása
2014-08-17 12:45:31
A jazid nők elrablása

A jazid nők elrablása

Szombaton újabb 80 jazid férfit mészároltak le az Iszlám Állam alakulatai Kochoban, egy Szindzsár melletti kis faluban, több száz nőt pedig elhurcoltak. Az újabb tömeggyilkosság ellentmond annak az amerikai álláspontnak, miszerint a Szindzsár hegyen rekedteket már nem is fenyegeti komoly veszély.

 

Ziad Sinjar, az egyik pesmerga parancsnok elmondása szerint hat férfi csodával határos módon túlélte a tömeges kivégzést. Jóllehet megsebesültek, elvonszolták magukat a közeli falvakba, ahol az ISIS rémtetteit elítélő szunnita irakiak segítettek tovább szökniük. A nőket mindeddig ismeretlen helyre szállították. Becslések szerint jelenleg kb. 1000-1500 asszonyt raboltak el a szélsőséges fanatikusok. Ezek többsége jazid, de vannak köztük keresztények, sőt, síita és szunnita arabok is.

 

Az eddigi nőrablások áldozatairól többé-kevésbé pontos értesülések vannak. Ezek részben azoktól származnak, akiknek valahogy mégis sikerült megszökniük. Másoknak sikerült magukkal vinniük mobiltelefonjukat, így amíg lehetett, tartották a kapcsolatot a külvilággal - írja a Washington Post.

 

Egy Szindzsarból elhurcolt idősebb nő egy ideig fel tudta hívni unokatestvérét. Elmondása szerint először börtönbe zárták, majd egy moszuli hotelbe vitték őket, onnan pedig egy számára ismeretlen településekre kerültek. Ezt követően Haji Kirani, a 45 éves unokaöccs nem hallott többé rokonáról.

 

Bár sok esetben valóban megerőszakolják és szexrabszolgaként tartják a női foglyokat, ennek ellenkezőjéről is érkeznek beszámolók. Több foglyul ejtett nő, akinek sikerült kapcsolatot teremtenie a külvilággal, arról számolt be, hogy jól bánnak velük - bár ez nyugati mércével talán enyhe túlzásként hangzik. Ők csupán az élelemre panaszkodtak: ebédre egy kis adag főtt rizst, vacsorára pedig mindössze egy szelet kenyeret és tojást kaptak. A rájuk felügyelő őrök azonban nem molesztálták őket.

 

A fogságból megszökött vagy megmentett szemtanúk, a külvilággal kapcsolatot létesíteni tudó nők elmondása szerint a két nemet mindig különválasztják, és a fiatalabb, szemrevalóbb lányokat, asszonyokat is elkülönítik az idősebbektől. Utóbbiakat valóban buszokra, teherkocsikra zsúfolva szállították el, talán azért, hogy halomra gyilkolják őket.

 

Akiket még külsejük, életkoruk alapján alkalmasnak ítélnek a feleség vagy ágyas szerepére, választás elé állítják. Ha igaz hitre térnek, nem csupán életben maradhatnak, hanem még egy szép házat is kapnak, ráadásnak pedig egy muszlim férjet. Az iszlám szélsőséges változata ugyanis egyetlen nőnek sem engedi meg, hogy egyedül éljen, a Kalifátusban pedig rendnek kell lennie. Választék bőven van, hiszen a messze földről érkezett harcosok nem hozhatták magukkal asszonyaikat, így annak rendje- módja szerint nekik is meg kell házasodniuk. Akik elutasítják a nagyvonalú ajánlatot, halállal lakolnak vagy életük végéig raboskodniuk kell.

 

Kiss Kati

 

fotó: Reuters

További híreink
Mire használható fel a hullámlemez?
A hullámlemez a hagyományos trapézlemez egyik típusa, azonban egy sokkal lágyabb megjelenésű darabról van szó. Az anyag általában 0,4-0,75 milliméter vastag, horganyozott...
2023-10-04 17:47:58, Hírek, Színes Bővebben
Az egyik legnagyobb MMA esemény támogatója Magyarországon a BITmarkets
A BITmarkets büszke partnere lett a Combat X-nek Magyarországon. A vegyes harcművészet jelentős eseménye az International MMA Federation keretein belül zajlott.
2023-10-03 09:58:37, Hírek, Színes Bővebben
Svájci Napok Pécsett
Svájci Napok néven október 4. és 8. között számos programnak ad otthont Pécs.
2023-10-03 02:21:56, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Aki rendelkezik megfelelő kézügyességgel és kellő szabadidővel, az saját maga is elvégezheti az autója políroz...
Bővebben >>