Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
A korrupciós ügyről - amerikai szemmel
2014-10-18 18:22:15
A korrupciós ügyről - amerikai szemmel

A korrupciós ügyről - amerikai szemmel

"A Human Right First ma üdvözölte azokat a jelentéseket melyek szerint az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök belső körének tíz tagjával szemben, megakadályozva, hogy az USA területére lépjenek. Ez meglehetősen ritka gesztus egy NATO-ország ellen. A rendreutasításra közvetlenül az előtt került sor, hogy Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten Washingtonba érkezne. Ez a lépés azt tükrözi, hogy Amerika egyre erélyesebben jelzi amiatti rosszallását, hogy Magyarország mind lejjebb és lejjebb csúszik a tekintélyelvűség lejtőjén, a korrupt praktikákat, azt, hogy csak vonakodva követi az USA és az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak alkalmazását, annak Ukrajnával szembeni magatartása miatt.
 
Orbán nem haladhat egyszerre mindkét irányba: nem teheti meg, hogy egyfelől kikezdi a demokratikus normákat, korlátozza a sajtószabadságot, letöri a civil szervezeteket, kikiáltja az "illiberális demokráciát", másfelől pedig továbbra is feddhetetlen tagja marad az olyan liberális demokratikus szövetségeknek, mint az EU, a NATO, a Demokráciák Közössége" - nyilatkozta Sonni Efron, a lap főszerkesztője.
 
"A Fehér Házból egyre erősebb jelzések érkeznek azzal kapcsolatban, hogy elfogadhatatlannak tartják, amint Magyarország megsérti a demokratikus normákat, a jogállamiságot és az egyetemes emberi jogokat. Magyarország a közelmúltban az orosz energetikai cég, a Gazprom vezetőjével való találkozást követően megszakította a gázszállítást Ukrajnába. A független, nem kormányzati szervezetek zaklatása, a médiával szembeni korlátozások, az elnöki hatásköröket centralizáló alkotmánymódosítások, a kormánypárthoz, a Fideszhez közel álló vállalkozások körében virágzó korrupció arra utal, hogy pontosan követi Vlagyimir Putyin Oroszországának útját az önkényuralom felé. A mai szankciók arra figyelmeztetik Orbánt, hogy a putyini forgatókönyvek másolása belső körének a Putyinéhoz hasonló szankcionálását vonja majd maga után" - tette hozzá Efron.
 
Az amerikai tisztviselők egyik legjellegzetesebb módszere 1974 óta, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében vízumtilalmat léptetnek életbe azokkal a kormányhivatalnokokkal, családtagjaikkal vagy más személyekkel szemben, akinek korrupciójára az AEÁ határozott bizonyítékokat tud felmutatni. Ezt a jogkört tovább erősítette Bush elnök 2004-es 7750. elnöki rendeleteamelyre hivatkozva kitilthatók mindazon személyek, akik amerikai cégeket próbálnak megvesztegetni vagy más korrupciós tevékenységekbe belevonni.
 
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendelkezéseinek 212§-a értelmében újabban az emberi jogokat súlyosan megértők is vízumtilalom alá esnek. A külügyminisztériumnak jogában áll a nyilvánosság előtt titokban tartani azoknak a külföldieknek a személyazonosságát, akiket ezen tilalmak érintenek és az ellenük szembeni bizonyítékokat sem köteles nyilvánosságra hozni. Az Ukrajna elleni orosz agressziót követően az Egyesült Államok gazdasági szankciókat és vízumtilalmat léptetett életbe a Putyin belső köréhez tartozó magas beosztású orosz államhivatalnokokkal és oligarchákkal szemben.
 
A Szíjjártóval való találkozás közeledtével a Human Rights First arra ösztönzi az Egyesült Államokat, hogy tegye egyértelművé: tovább fogja növelni a Magyarországra nehezedő diplomáciai és gazdasági nyomást annak érdeklében, hogy életbe léptesse azokat a reformokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljen az  EU és az emberi jogi normáinak. Pontosabban, az AEÁ arra fogja ösztönözni Magyarországot, hogy vizsgálja felül új alkotmányát, valamint az európai demokratikus normákkal ellentétes új törvényeket és politikát is, a médiatörvényt is beleértve.
 
A Human Rights First nemrég megjelent, Nem vagyunk nácik, de... - A gyűlöletpártok térhódítása Magyarországon és Görögországban azt részletezi, hogyan sértették meg a magyar kormány intézkedései az elmúlt négy évben a vallásszabadságot, nyirbálták meg a bírói függetlenséget és a szabad médiát és vallottak kudarcot az egyre erőszakosabb antiszemitizmus terjedésének megfékezésében. Ezek az intézkedések már számos rosszallást vontak maguk után az EU, a Velencei Bizottság, az Európa Tanács, az Európai Emberi Jogi Bíróság, az EBESZ és az Európai Együttműködés, sőt, magának Magyarországnak a Legfelsőbb Bírósága részéről is.
 
A jelentés többek között az alábbi lépéseket ajánlja az amerikai kormánynak Magyarország autoritarianizmus felé sodródása megfékezése érdekében:
 
- Ösztönözze az Demokráciák Közössége kormányzótanácsának többi tagját, hogy következő, decemberi ülésükön szavazzák meg azt, hogy Magyarországot egy, a liberális demokrácia iránt elkötelezettebb ország váltsa fel.
- Ösztönözze arra az Európai Uniót, hogy a 7. cikkely alapján indított eljárás során megfosztja Magyarországot EU szavazati jogától.
- Tegyék világossá, hogy Magyarország állítólagos, antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciás politikája súlytalan, amennyiben nem érvényesül a gyakorlatban is olyan lépések révén, mint: 
a.) az antiszemita és a romaellenes kijelentéseket tevő tisztviselők megfegyelmezése, 
b.) felhagyás a Magyarország holokausztban játszott szerepét elbagatellizáló történelemhamisítással, 
c) az ezt tükröző tankönyvek és tantervek felülvizsgálata.
- Ösztönözzék Magyarországot arra, hogy a számos kerületben érzékelhető romaellenes hangulatra játszó önkormányzati választási kampányt követően fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségek jogainak védelmezésére - különös tekintettel a romákéra.
- Sürgessék, hogy Magyarország vessen véget a civil társadalmak eltiprásának és a külföldi támogatást elfogadó magyar civil szervezetek "idegen ügynökökként" való démonizálásának".
 
 
Kiss Kati
További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>