Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
A legszebb vagy a legsötétebb pillanat
2015-04-20 17:01:55
A legszebb vagy a legsötétebb pillanat

A legszebb vagy a legsötétebb pillanat

 

Ami Orbán Viktor életének legszebb pillanata lehetne, könnyen a legsötétebbé válhat - figyelmeztet a Reuters cikke. Bár a nemzetközi pénzpiaci szakértők és a befektetők attól tartottak, hogy Magyarország a szakadék felé tántorog, amikor az újonnan megválasztott kormány huzakodni kezdett a Nemzetközi Valutaalappal és Brüsszellel, a javuló gazdasági mutatók a magyar kormányfő döntéseit látszanak igazolni – egyelőre.

 

Elődjével ellentétben például az Orbán–kormánynak egyelőre nem kellett segítséget kérnie az IMF-től, a bankokra és bizonyos szektorokra: a távközlésre, az energiaszolgáltatásra és a kiskereskedelemre kivetett különadók révén pedig sikerült a GDP három százaléka alá szorítani a költségvetési hiányt. Úgy tűnik, kedvező fordulat állt be a gazdaságban, a befektetők bizalma visszatérőben, de a miniszterelnök és kormánya népszerűtlenebb Magyarországon, mint valaha. Tölgyessy Péter, aki egykor a Fidesz (előtte az SZDSZ) színeiben politizált a parlamentben, egyenesen úgy fogalmazott az Inforádiónak adott interjújában, hogy Magyarország történelmi változás küszöbéhez érkezhetett. Nem véletlenül. És az sem biztos, hogy kedvező változásokról van szó.

 

Bár, mint többször is hivatkozott rá, Orbán azért akasztott tengelyt a nemzetközi szervezetekkel, mert nem akart olyan intézkedéseket hozni, amelyek megnehezítették volna az emberek életét, éppenséggel a „keményen dolgozó kisemberek” azok, akik mit sem érzékelnek a javulásból. Sőt, életszínvonaluk folyamatosan csökken. A Fidesz vezető politikusainak fényűző életéről tájékoztató hírek, a kipattant korrupciós botrányok tovább növelik kiábrándultságukat. A jelek szerint ugyanis a politikai elit tagjai lefölözik a hasznot, csak a saját gyarapodásukkal törődnek, a kormánypárt pedig egyre messzebb rugaszkodik a valóságtól.

 

 

Miközben a Fidesz népszerűsége rohamosan csökken, a Jobbiké aggasztó mértékben nő. A Szonda Ipsos múlt hónapban készült felmérése szerint például, jóllehet 21%-os népszerűségi indexével még mindig a Fidesz vezet, a maga 18% -val a Jobbik a második helyen áll. A rasszista és antiszemita nézetei miatt Európa-szerte szalonképtelenné vált párt most hiteles, jobboldali, euroszkeptikus  politikai szervezet benyomását akarja kelteni – és a szavazótábora szélesebb, mint valaha. A Jobbik gondosan ki is használja a kormánypárt által elkövetett hibákat, igyekszik tőkét kovácsolni belőlük: például a Fidesz őszinte változataként tálalja magát, amely még nem volt hatalmon, így nem is fertőződhetett meg a korrupcióval.

 

A Bank of America Merrill Lynch közgazdászai attól tartanak, hogy a rohamos presztízscsökkenés, a hatalom elvesztésének reális veszélye pánikszerű lépésekre sarkallhatja Orbán Viktort. Bevezethet ugyanis bizonyos populista intézkedéseket, melyek javíthatnak pártja népszerűségén, mert átmenetileg megkönnyíthetik a hétköznapi életet, viszont megcsapolnák az állami bevételeket, és így a jelenleg fegyelmezetten kézben tartott költségvetés könnyen kiszaladhat az ellenőrzés alól – vélik a külföldi véleményformáló orgánumok.

 

Kiss K.

 

Utoljára frissítve: 2015-04-20 16:54:55

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>