Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
2022-05-26 19:57:28
 A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt

A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt

 

Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi.

 

A pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra kéri Novák Katalin államfőt, hogy az Országgyűlés által 2022. május 24-én elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását ne írja alá. Azt kérik az újonnan beiktatott köztársasági elnöktől, hogy a tervezetet küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontroll eljárásra.

 

„Véleményünk szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló kormányrendelet [36/2022. (II.11.)] is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát. Azonban e rendelet akkor ’időbelileg’ korlátozott volt a járványügyi veszélyhelyzet végéig. Erről az alapvető jogok biztosa is megfogalmazta az álláspontját” – áll a közös állásfoglalásukban.

 

Emlékeztettek, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Szél Bernadett országgyűlési képviselőnek 2022. március 1-jén írt válaszában is arra alapozta véleményét a sztrájkot korlátozó rendeletről, hogy „az azért nem ellentétes az Alaptörvénnyel, mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére”.

 

A korlátozás további fenntartását, törvényi szintre emelését ezért indokolatlannak tartják a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével. „Azzal, hogy ezen rendelkezéseket a parlamenti képviselők a köznevelési törvénybe átemelték, az időbeliséget már határozatlan időre kell értenünk. Ez az időben állandósult korlátozás mennyiben áll összhangban az Alaptörvény rendelkezéseivel” – teszik fel a kérdést.

 

Mivel erre az alapvető kérdésre nincs válasz, arra kérik a köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert véleményük szerint a sztrájk továbbra is alapjog, amelynek korlátozása súlyosan csorbítja a demokratikus értékeket.

 

Közös álláspontjuk, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. Egy esetleges sztrájk a munkáltató működésében legfeljebb minimális fennakadást okoz, a sztrájkban résztvevők külvilága számára érzékelhetetlen lesz, így a sztrájkjog nyomásgyakorló, ellenállási funkcióját nem tudja betölteni. A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintik.

 

„Ezek az érvek is indokolják, hogy a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól” – üzente Szabó Zsuzsa a PSZ elnöke és Komjáthy Anna a PDSZ Országos Választmányának tagja.

 

 

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>