Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zita napja van.
Adócsökkentéssel vásárolta meg az RTL Klub barátságát a kormány
2015-01-29 19:50:05
Adócsökkentéssel vásárolta meg az RTL Klub barátságát a kormány

Adócsökkentéssel vásárolta meg az RTL Klub barátságát a kormány


Az előző héten Budapesten tárgyalt két alkalommal Lázár János és az RTL Group régiós alelnöke, Andreas Rudas, aminek eredményeképpen Berlinben megszületett az az RTL Klub és a kormány közötti megállapodás. Tehát beteljesülhetett a kabinet elképzelése, és lezárta a konfliktust Angela Merkel német kancellár érkezése előtt.

 

"A kormány és az RTL-csoport közti tárgyalásokat nem a magyar kabinet kezdeményezte – értesült kormányzati forrásokból az Origo. Információink szerint a kormány a közeljövőben nem kíván változtatni mértékén sem."

 

 Fotó: delmagyar.hu

 

A Népszava forrásai szerint Lázár János szerdai napon egyezett meg Andreas Rudassal, noha ehhez kifejezetten "orbáni" eszközöket kellett bevetnie, s a lap információija szerint "a kancelláriaminiszter egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásaira, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert" – írja a Népszava.

 

A lap úgy értesült, hogy Rudas már a múlt héten kétszer is tárgyalt Lázárral, Budapesten, az Országházban, ráadásul az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens "háta mögött". A megállapodás főleg a kormány számára volt fontos, így a kompromisszum értelmében az RTL kormánykritikussága megszűnik a híradójában és a hírháttér műsoraiban, s ezért cserébe a kormány legkésőbb 2016 januárjától 5 százalékra csökkentik le a 2014 novemberében 50 százalékosra emelt - szinte egyedül az RTL-t sújtó - reklámadó mértékét.

 

Ezen felül az RTL Klub tulajdonosainak még azt is sikerült elérnie, hogy az RTL számára elérhető maradjon a kábelcégeknek járó programdíj, melyet a kormány az idén sem szedhetett volna be már, annak ellenére, hogy az RTL-nek érvényes szerződése van a médiahatósággal. Így a kormány ezzel újfent 6-8 milliárdos bevételtől csorbította volna meg a csatornát, a reklámadó 4 és fél milliárdos kivetésén túl.

 

 

 

 

A 444.hu információija szerint  Dirk Gergens, az RTL Klub vezérigazgatója távozni fog a csatorna éléről. "Gerkenst a Business Week január 22-i számában a magyarországi reklámadó kapcsán szólították meg. Az RTL vezérigazgatója már tavaly is beszámolt a személyét ért fenyegetésekről, azonban a cikk újabb információkat idéz tőle. A folyamatos fenyegetések miatt a családját külföldre költöztette, ő maga pedig újabban egy belvárosi hotelben lakik, és testőrök kísérik. Mint mondja, Magyarország nem Oroszország vagy Mexikó, de jobb félni, mint megijedni. Amikor az Origo munkatársa tavaly szeptemberben találkozott vele, már akkor is két testőrnek kinéző férfi volt a közelében" – írta az Origo.

 

Az Origo információja szerint a kormányzati körökben egyáltalán nem foglalkoznak az RTL Klub híradójának a megváltozott hangvételével, annak ellenére, hogy a Fidesz–KDNP népszerűsége  tavaly október óta meredeken zuhan. A portál forrásai szerint a mostani erős nyilatkozatok mögött Dirk Gerkens pozíciójának a meggyengülése is állhat. "A magyar menedzsment megijedt, és ezért kezdett önálló akcióba, hogy megerősítse a saját helyzetét. Úgy tűnik, a magyar sajtóban „túl van spilázva a téma" – vélekedtek kormányzati körökben.  

 

"A kormánypárt hozzáállása azóta érdekes, nem is mindig könnyen követhető változásokon ment át. A VS.hu-nak a Fidesz vezetésében az elmúlt hónapokban beszéltek már arról is, hogy "ha harc, legyen harc": érdekes volt például, amikor a nyár elején egy befolyásos kormánypolitikus arról beszélt, „megvan a muníciójuk" a Magyar RTL vezetésével szemben, például, hogy milyen sok prémiumot vesznek fel – bő egy héttel később közölte a Napi Gazdaság az érintettek által felvett jutalmakról szóló cikkét, de sajnos sikerült egy tizedesvessző elnézésével a tízszeresére emelni a valós összegeket” – olvasható a Vs.hu-n.

 

-mezei-

 

Forrás: Origo, Népszava

Főkép: magyarinfo.blog.hu

Utoljára frissítve: 2015-01-30 08:26:45

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási ...
Bővebben >>