Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emil, Csanád napja van.
Akiktől az Al-Kaida is besokallt - második rész
2014-08-10 16:21:29
Akiktől az Al-Kaida is besokallt - második rész

Akiktől az Al-Kaida is besokallt - második rész

A népirtás fogalmát kimerítő, videóra vett tömegmészárlások, kínzások, a civil lakosságot rettegésben tartó, álarcos banditák, elhurcolt, megerőszakolt nők - íme az ISIS ténykedésének néhány ismertetőjegye. Az Al - Kaida szárnyai alatt felnőtt terrorszervezettől most már maga a szülőatya is besokall.

 

Jóllehet 2006-ban az amerikai hadsereg és szunnita szövetségesei visszaverték az Al-Kaidát Irakban, nem tudták teljesen megsemmisíteni. 2010-ben  már beazonosíthatók voltak bizonyos, az övékre kísértetiesen hasonló módszerekkel dolgozó csoportok, 2011-re pedig már annyira megerősödtek, hogy sikeresen kiszabadítottak a börtönből néhány, az iraki kormány által őrzött foglyot.

 

Az Al Kaida egyik testvérszervezeteként működő csoport rövidesen olyan markáns ismertetőjegyeket mutatott, hogy 2013 áprilisától ISIS  (Islamic State in Iraq and the Levant) néven különböztette meg magát a "franchise-rendszer" többi tagjától.  Bár az elmúlt években már számos jel utalt arra, hogy  az  Al-Kaida központja (AOC) és  a terrorszervezet legerősebb, egyszersmind legengedetlenebb altársulata között nem felhőtlen a viszony, az  Al- Kaida csak egy 2014 februárjában kiadott hivatalos kommunikében határolta el magát véglegesen tőle.

 

A két terrorszervezet közötti viszony  Szíriában mérgesedett el igazán. Az ISIS ott jelentette ki, hogy ő tartja ellenőrzése alatt a  Jabhat al-Nusrát, az Al-Kaida hivatalos szakadár-pártját, és kerek perec megtagadta az Ayman al-Zawahiri-től, az Al Kaida vezérétől érkező parancsokat, többek között azt is, hogy ne gyilkoljanak le annyi civilt. A maga sem éppen karitatív szolgálat hírében álló Al Kaida az ISIS által elkövetett szíriai tömegmészárlásokat, kínzásokat, brutális nyilvános kivégzéseket is sokallta

 

 

A következő, Szíriában készült, nyilvános kivégzést, holttesteket ábrázoló Times - felvételeket csak erős idegzetűeknek ajánljuk!! >>>

 

 

Azt követően, hogy az Al-Kaida elhatárolta magát tőlük, az ISIS az iraki és a szíriai kormányerők ellen harcoló legerősebb dzsihádista csoporttá nőtte ki magát. Bár nem tudni pontosan, hány tagot számlál, az biztos, hogy több ezer, köztük más államokban élő harcos is csatlakozott hozzájuk.

 

Kiss Kati

 

További híreink
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
A problémaorientáltság kora jött el a munkaerő piacán.
2020-05-27 21:19:10, Hírek, Színes Bővebben
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Színes Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tegnap váratlanul megugrott a kórházban kezelt és lélegeztetőgépen lévő koronások száma, az operatív törzs ma ...
Bővebben >>