Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Az ellenzék felelőssége – beülni a parlamentbe május 8-án
2018-04-21 14:15:30
Az ellenzék felelőssége – beülni a parlamentbe május 8-án

Az ellenzék felelőssége – beülni a parlamentbe május 8-án

Ha ez ellenzéki pártok bojkottálnák a parlament munkáját, az valóban szép szimbolikus gesztus lenne annak a két és fél millió embernek, aki nem a Fideszre szavazott április 8-án, ez nem kérdés.

 

De mire lenne ez jó és mire nem? Tényleg illegitim lenne az Orbán-kormány? Kiközösítenék a Fideszt az Európai Parlamentben? Nincs is értelme beülni?

 

Vegyük sorba a lehetséges következményeket és oszlassunk el pár tévhitet.

 

Illegitim lenne az Orbán-kormány? Nem, nem lenne illegitim a kormány az ellenzék nélküli parlament miatt. Tetszik vagy sem, az EBESZ nem tisztességesnek, de szabadnak nyilvánította a magyar választást. Az európai közösség szemében a Fidesz társadalmi többségben van. Úgy is mondhatnánk, hogy “az emberek döntöttek”, bármit is csinál a kisebbség, a legitim többség a Fidesz mögött van április 8.-a óta.

 

Nincs is értelme beülni? De, még akkor is van, ha a kétharmados szavazások ellen az ellenzék tényleg nem tud mit tenni. Nem csak arról van szó, hogy egy ellenzéki majd jól beolvashat Orbánnak és a fideszes képviselőknek, hanem egy csomó olyan intézményesített jogról, amelyek hasznosak a nyilvánosság fenntartásához. Nagyon fontos, hogy az ellenzék ott legyen a nemzetbiztonsági bizottságtól a honvédelmi bizottságon át a törvényhozási bizottságig, hogy a Fidesz egyetlen aljasságot se követhessen el titokban, a nyilvánosságtól elzártan.

 

A sajtóval megtehetik, hogy mindenből kizárják, az ellenzékiekkel nem tehetik meg. Ebből a szempontból a tovább szűkülő független médiatér miatt soha nem volt még olyan fontos, hogy az ellenzék ott legyen a parlamentben, mint most.

 

Erősödhetne az ellenzék, ha nem menne be? Rövidtávon lehet, de hosszú távon épp ellenkezőleg. Az ellenzéki pártok abból az állami támogatásból élnek, amelyet a választáson elért eredményük alapján kapnak. Aki nem megy be, az lemond minden ilyen támogatásról, márpedig akkor a pártok hónapokon belül nem tudják majd kifizetni a saját alkalmazottaikat az asszisztensektől a bérszámfejtőkön át a szövegírókig. A nem bevonulás szép szimbolikus gesztusa tehát hosszú távon biztosan az ellenzéki pártok megszűnéséhez vezetne. Jó lenne az nekünk?

 

A Fideszt kiközösítenék az Európai Parlamentben, esetleg kizárnák az Európai Néppártból? Lószart, mama. Az európai politika is érdekek szerint működik, bármennyire is értékekre épül az EU. Addig, amíg a Fidesznek van a legtöbb képviselője Magyarországról az EP-ben, és ezek a képviselők mindent lelkesen megszavaznak Brüsszelben (márpedig ezt csinálják), a Fidesznek semmitől sem kell félnie. Akkor sem történt semmi, amikor kiderült, hogy Orbán a saját vejéhez irányította az EU-s pénzeket, majd pont egy ellenzéki bojkott miatt fogják kidobni maguk közül?

 

Azt persze nem akarjuk elvitatni, hogy a nem bevonulásnak lenne szimbolikus értéke; kiélezné, hogy az ellenzék és a két és félmillió szavazója egységes sorsközösséget alkot, a benne lévő jobb és baloldaliakkal együtt, szemben állva az Orbán-rendszerrel, persze.

 

Fentiekből azonban úgy tűnik, hogy ez a gesztus már az első pár nap után fájna, méghozzá 4 hosszú éven át.

 

(lampagyarblog)

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>