Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Balázs Péter nem kap pénzt a szolnoki önkormányzattól, míg bocsánatot nem kér
2020-10-04 19:38:07
Balázs Péter nem kap pénzt a szolnoki önkormányzattól, míg bocsánatot nem kér

Balázs Péter nem kap pénzt a szolnoki önkormányzattól, míg bocsánatot nem kér

Szolnokon a Fidesz és az ellenzéki képviselők pont egyenlő arányban ülnek a közgyűlésben. Szeptember végén a Szolnoki Többség (ellenzéki összefogás) kimondta, addig nem szavazzák meg a szolnoki Szigligeti Színháznak javasolt pénzügyi segítséget, amíg Balázs Péter igazgató nyilvánosan bocsánatot nem kér azért, mert azt mondta: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen körül kialakult konfliktust „közéleti paraziták” generálják. A szolnoki demokratikus pártok szerint Balázs Péter ezzel szégyent hozott a városra.

 

Mivel a színházigazgató nem volt hajlandó bocsánatot kérni, az ellenzéki képviselők tartózkodtak a szavazásnál, a Fidesz voksai pedig nem voltak elegendőek, így a Szigligeti Színház nem kapta meg a kért pluszforrást.

 

László Norbert MSZP-s képviselő elmondta: tudják, hogy a színháznak szüksége van a pluszpénzre és nagyon szívesen meg is szavazzák azt, de a feltételük nem változik: csak akkor mondanak igent a támogatásra, ha Balázs Péter bocsánatot kér a vállalhatatlan szavai miatt.

 

Ezzel egy időben vasárnap a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium által október elsejétől kinevezett két vezető ultimátumnak beillő közleménye is megjelent. Az alábbiakban a Színház-és Filmművészeti Egyetem kancellárjának és általános rektorhelyettesének nyilatkozata olvasható:

 

„Tisztelt Egyetemi Polgárok!

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, mely reményeink szerint intézményünket nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti.

 

Az Egyetem megújítását 155 éves hagyományunkra alapozva, az intézmény közelmúltjának eredményeit is megtartva kell közösen elvégeznünk.

 

Ennek előfeltétele a jelenlegi válsághelyzet mielőbbi megoldása annak érdekében, hogy megkezdődhessen az Egyetem jövőjéről szóló párbeszéd. Az Egyetem új vezetése a fenntartóval egyeztetve ezért az alábbi ajánlatot teszi az Egyetem polgárainak:

 

Az Egyetem főállású munkavállalói 2020. szeptember 1-től egységesen 10 %-os bérfejlesztésben részesülnek oly módon, hogy a megemelt összeget a 2020. decemberben utalt fizetésükkel együtt kapják meg a teljes időszakra (4 hónap) vonatkozóan.

2021. január 1-től egységes bértáblát vezetünk be, melynek eredményeként további átlagos 15%-os bérfejlesztést hajtunk végre. Az Egyetem munkavállalói a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerinti munkarendben dolgozhatnak tovább. 

 

A sztrájkfelhívás további feltétel nélkül, azonnal visszavonásra kerül.

 

Az Egyetem oktatás rendjének megzavarására és az Egyetem létesítményei belső működésének akadályozására irányuló cselekmények (beleértve különösen a blokádot) legkésőbb 2020. október 7-én éjfélkor minden elemében véget érnek, az új egyetemi vezetők innentől visszavonhatatlanul beléphetnek az egyetemi létesítményekbe, visszaáll a beléptetés eredeti rendje. Ezzel egyúttal biztosított lesz a bérszámfejtéshez, bérkifizetéshez, illetve az Egyetem rendes működéséhez elengedhetetlenül szükséges más dokumentumok aláírása.

 

Átfogó, széleskörű egyeztetések kezdődnek az Egyetem jövőjéről a teljes egyetemi polgárság bevonásával, melynek tárgykörei között a tervezett fejlesztések és különösen az egyetemi autonómia kérdésköre is szerepel. Az Egyeztetések részleteit a felek közös akarattal határozzák meg.

 

A hallgatói szerveződés eredményeként kialakult fórumok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül tovább működhetnek, ez azonban nem vezethet az oktatási tevékenység megzavarásához. Az oktatás rendjének mielőbbi helyreállításától függ ugyanis a tanulmányi félév folytatásának vagy felfüggesztésének kérdése. 

 

Az Egyetem vezetése az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásának megfelelően nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen, akik a tiltakozások megkezdése és a 2020. október 7. éjfél közötti időszakban akár szervezőként, akár megvalósítóként olyan cselekményben vettek részt, mely az Egyetem működési rendjének vagy oktatási tevékenységének megzavarására irányult.

 

A válságkezelés fenti lépéseit az Egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül.

 

Dolgozzunk közösen Egyetemünk megújulása érdekében!

 

Novák Emil mb. általános rektorhelyettes

 

Dr. Szarka Gábor kancellár”

 

 

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>