Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Balhé a Fővárosi Közgyűlésben: a Város Mindenkié csoport elfoglalta a termet
2013-11-14 11:56:26
Balhé a Fővárosi Közgyűlésben: a Város Mindenkié csoport elfoglalta a termet

Balhé a Fővárosi Közgyűlésben: a Város Mindenkié csoport elfoglalta a termet

A Város Mindenkié aktivistái körbeállták a Fővárosi Közgyűlés termének asztalait, úgyhogy a képviselők nem tudnak leülni és elkezdeni a csütörtöki ülést.

 

A mintegy negyven aktivista  körbeállta az asztalokat és énekelnek. Az aktivisták amiatt a rendelet miatt vették be a termet, amelyről csütörtök délelőtt tárgyalnának a képviselők: ennek elfogadása szabályozza, hol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen hajléktalanok Budapesten.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat  a kerületektől külön is bekérte azoknak a helyszíneknek a kijelölését, ahonnan kitiltanák a hajléktalanokat. A lehetőséggel tíz fővárosi kerület élt.


LAKHATÁST, DEMOKRÁCIÁT, JOGÁLLAMOT:

 

 

Tarlós István valamivel háromnegyed 9 előtt úgy döntött, felfüggeszti az ülést.


Az aktivisták a Város Mindenkié blogon számolnak be az eseményekről:

 

November 14-én reggel 8 óra 15 perckor A Város Mindenkié hajléktalan és szövetséges tagjai, illetve szimpatizánsai kézen fogva, verseket szavalva és énekelve állták körbe a Fővárosi Közgyűlés dísztermét, hogy erőszakmentesen tiltakozzanak a rendelettervezet ellen, amely Budapest nagy részén büntethetővé tenné a közterület életvitelszerű használatát. Akciónkkal a fedél nélküli emberek jogait és méltóságát sértő rendelettervezet visszavonását követeljük.


Békésen tiltakozunk, mert állampolgári és felebaráti kötelességünknek éreztük kiállni egy olyan rendelet ellen, amely a legkiszolgáltatottabb emberek szabadságát, jogait és életterét korlátozza és bűnözőként megbélyegzi őket. Emberi jogokról olvasunk fel, József Attila verseit szavaljuk, és szegénységről éneklünk békésen, hogy kifejezzük, nem szeretnénk egy olyan országban és városban élni, ahol a politikai vezetés a kirekesztést és a rászorulók büntetését választja az emberségesebb megoldások, illetve a hajléktalan emberek üldözését, a hajléktalanság elleni fellépés helyett. 

 

 

A Város Mindenkié csoport aktivistáit DK-s és LMP-s szimpatizánsok erősítik, ugyanis mindkét párt sajtótájékoztatót szervezett a Közgyűléshez csütörtök reggelre, az embertelen hajléktalan-rendelet miatt. 


fotó: MTI

A hírek szerint Tarlós úgy döntött, "benyeli", hogy meghekkelték a Közgyűlés munkáját, és nem kéri, hogy a hatóságok bevatakozzanak. Igaz, a kormánypárti kommunikációs gépezet úgy kommentálja az eseményeket, hogy: A Város Mindenkié egyesület "agresszívan, fizikailag elzárta az útját annak, hogy elfoglalják helyüket az ülésteremben, ezzel konkrétan megakadályozták a köztestület munkáját".


fotó: MTI

 

Helyszíni beszámoló szerint a Városházán a belépéshez szükséges regisztrációt végző ügyintéző elmenekült, felettese pedig annyit mondott: "Tüntetőknek nincs regisztráció!"


Tüntetőknek nincs regisztráció! Fotó: SzKB

 

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közölte, részükről bármikor megoldható a Közgyálés megtartása, és megerősítette, nem kérnek rendőri segítséget a tüntetők ellen. Az aktivisták közben elfáradtak, az élőláncot tartva leültek a földre.

 

Közben egy helyszínen tartózkodó tüntetőtől kaptunk egy fotót, a Közgyűlés jelenléti ívéről, amit Tarlós István elfelejtett aláírni:

 

 

Tarlós István az ülésteremben  felkérte a rendészeket, hogy udvariasan kérjék fel a tiltakozókat, hogy hagyják el a termet. A Város Mindenkié aktivistái továbbra is hangosan tiltakoznak a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet miatt, ezért Tarlós István felkérte a BRFK-t ismertesse a demonstrálók kötelességeit.

 

A rendőrség a konstruktív párbeszéd jegyében elkezdte kiüríteni az üléstermet, az aktivistákat a rendőrök hurcolják kifelé. Arató Gergely, a DK politikusa, aki szintén a helyszínen van, a Facebookon úgy kommentálta az intézkedést: a mai nap Budapest szégyene!

 

fotó: facebook/Arató Gergely

 

 

Dél körül "helyreállt" a rend: a tüntetőket elvitték, a sajtót elzavarták.


 

-naan-

fotó: Facebook/Város Mindenkié

Utoljára frissítve: 2013-11-14 12:44:37

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>