Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vilma napja van.
Balog miniszter nem ért egyet önmagával
2016-03-11 19:11:50
Balog miniszter nem ért egyet önmagával

Balog miniszter nem ért egyet önmagával

Én amúgy jobban örültem volna, ha Balog itthon gyakorolja a bűnbánatot, itthon mondja el a kormányt érintő kritikáját, ha már nem akkor tette, amikor kellett volna, legalább most. Ám leginkább attól lettem volna boldog, ha bűnbánatot gyakorolva végre kimondja, hogy református lelkészként semmit sem konyít ahhoz, aminek a minisztere: sem az oktatáshoz, sem az egészségügyhöz, s miután gajra vágta mindkét területet, a továbbiakban már nem kíván ebben részt venni.

 

Minthogy Balog szakmáját tekintve református lelkész, emlékeztetem őt arra, mit mondott Kálvin főművének egyik helyén a hiteles bűnbánatról: „…lényege az, hogy… előbbi gondolkodásunkat letéve, újat öltsünk magunkra.” (Kálvin János: A keresztyén vallás rendszere, I. kötet, Református Főiskolai Könyvnyomda, Pápa, 1909. 571.) Várom, az új gondolatokat öltött Balog Zoltán református lelkészt.

 

És még valami: ha már Kálvin művét emlegettem, javaslom a lelkész úrnak, nézze meg, mit is ír ugyanitt Kálvin azokról a felsőbbségekről, akik „csak a maguk hasznára nézve minden jogot… a szegény alrendből kipréselik a legutolsó fillért is, hogy azután őrült költekezéssel eltékozolják…” stb. (Idézett mű, II. kötet, 771.) Velük kapcsolatosan említi még Kálvin a házak kirablását, szüzek meggyalázását, ártatlanok lemészárlását, de ezeknek, pillanatnyilag, tán még nincs aktualitásuk.

 

Igaz, valamikor a magánnyugdíj-pénztáraknak, az MNB- és a KLIK-közpénzeknek, a Takarékszövetkezeteknek, az V. kerületi ingatlanoknak, az állami földeknek, a trafikoknak stb., stb. a lenyúlása sem tűnt aktuálisnak, mára viszont már mind passzé. 

 

Gábor György

vallástörténész

 

 

További híreink
Fellázadtak a közhivatalnokok – nem akarnak postáskodni
Lázár Jánost kérlelik a kormányhivatalok dolgozói, hogy ne nekik kelljen kivinniük a nyugdíjasok 10 ezer forintos Erzsébet-utalványát.
2016-12-05 13:41:32, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Simán kikapott a szélsőjobb Ausztriában, az olasz kormányfő viszont elbukott
A Zöldpárt által támogatott Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást vasárnap az első exit pollok és eredmények alapján.
2016-12-05 12:00:56, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Áder nem ért egyet az Erzsébet tér államosításával
Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről szóló törvényt.
2016-12-04 19:31:15, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazotta...
Bővebben >>