Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zita napja van.
Egy éve ölték meg Jan Kuciakot és kedvesét, Martina Kusnirovát
2019-02-24 11:05:02
Egy éve ölték meg Jan Kuciakot és kedvesét, Martina Kusnirovát

Egy éve ölték meg Jan Kuciakot és kedvesét, Martina Kusnirovát

Jan Kuciakot és kedvesét, Martina Kusnirovát a Szlovákiai Nagymacsédi otthonukban egy éve ölték meg. Az évforduló alkalmával összesen 58 városban, 36 szlovákiai és 22 külföldi helyszínen tüntetettek. A felháborodás azóta is óriási és az egész szlovák belpolitikai helyzetet lényegesen befolyásolta.

 

Északi szomszédunknál nem csak az háborította fel az embereket, hogy az oknyomozó újságíró, Jan Kuciak éppen az olasz maffia és a szlovák legfelsőbb politikai körök összefonódásáról készített elő cikket, hanem az utána következő nyomozás szándékos akadályozása is.

 

 

Bár az országos tüntetéshullám miatt a belügyminiszter, sőt a miniszterelnök is kénytelen volt lemondani, az indulatok ezzel sem csitultak. Szlovákiában - párthovatartozástól függetlenül – az emberek nagy része nem fogadja el, ha a politikai hatalom összefonódik bűnözői körökkel, de azt sem, hogy a rendőrségen vagy az ügyészségen belül akadályozzák a bűncselekmények felderítését. Márpedig Kuciák és menyasszonya meggyilkolása nem egy bűncselekmény, hanem több, amelyek egymásra épültek. Bár már négy embert letartóztak a szlovák hatóságok, messze nincs még feltárva a bűnügyek teljes háttere. Martina Kusnirovát csak azért lőtte le a konkrét gyilkos, mert a célszemély, Kuciák házában találta.

 

Martina és Jan 2018 májusára tervezték az esküvőjüket, a lány szülőfalújában, Gergelylakán. A tervezett időpontban a faluban gyászmisét és óriási emlékkoncertet rendeztek, amely jelzi a szlovák nép nem csituló együttérzését.

 

Csak remélni lehet, hogy Magyarországon nem kell meghalnia egy oknyomozó újságírónak vagy bárki tényfeltárónak azért, mert a legfelsőbb politikai vezetés, a rendőrség, de leginkább az ügyészség és a bűnözés összefonódását nyilvánosságra hozza. Azt se felejtsük el, hogy Szlovákiában a brutális kettős gyilkossággal kapcsolatban az egész országra kiterjedő óriási tüntetéseken követelték a kormány menesztését. Szlovákiában új kormány alakult.

 

Kertész Z István

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>