Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gál napja van.
Elmaradt a mentőakció: áldozatok a halálzónában
2014-08-14 11:51:54
Elmaradt a mentőakció: áldozatok a halálzónában

Elmaradt a mentőakció: áldozatok a halálzónában

Világszerte nagy megkönnyebbülés fogadta azt a hírt, hogy végre megérkezik a várva várt amerikai segítség, így a Szindzsár-hegyen rekedt több ezer yazidot kimentik a halálzónából. Csakhogy a Pentagon legfrissebb nyilatkozata szerint a probléma nem olyan súlyos, mint hitték, így a kockázatos és költséges evakuáció helyett egyelőre beérik élelmiszer, gyógyszer-és vízszállítmányok ledobásával.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben hány yazidi menekült fel az Irak nyugati részén levő Szindzsár-hegyre az Iszlám Állam alakulatainak brutális vérfürdője elől, megoszlanak a vélemények. Egyes források 30-40 ezerre, mások 150 ezerre becsülik a számukat. A megerőszakolt, megcsonkított, rabszolgasorba hurcolt nőkről, az élve eltemetettekről, a tömegesen lefejezett kisgyerekekről, a keresztre feszített és más módon halomra gyilkolt lakosságról érkező hírek alapján nem kétséges: a fenyegetés nagyon is reális. Csakhogy a közvetlen életveszélyből egyenesen a halál torkába menekültek: a Szindzsár-hegyen alig van árnyék, nincs víz és élelem, leszámítva a magukkal hozott kevéske poggyászt és a nemzetközi segélyszállítmányok helikoptereiből ledobott csomagokat. Az elviselhetetlen körülmények között már sokan megbetegedtek és meghaltak: különösen nők és gyerekek.

 

Bár a mentőhelikopterekre felfért néhány szerencsésebb yazidi is, másoknak pedig a pesmerga harcosok által biztosított ösvényeken sikerült az egyelőre még védett kurd településekre jutniuk, Jonathan Rugman, az Egyesült Királyság-beli  Channel4 külpolitikai tudósítója szerint  nem kérdés, hogy a hegyen biztos halál vár rájuk. Az újságíró életét kockáztatva személyesen is részt vett a fent rekedtek mentésében: augusztus 11-i helyszíni tudósítása szerint a felmérhetetlen katasztrófát egyetlen módon lehetne elhárítani: ha a yazidokat azonnal evakuálnák a halálhegyröl.

 

Két nappal ezután, augusztus 13-án a Pentagon is felküldött egy húsz fős szakérői csoportot, hogy a költségesnek és veszélyesnek ítélt kiürítési akció  megkezdése előtt felmérjék, valóban aktuális-e a közbelépés. John Kirby  ellentengernagy, a Pentagon sajtószóvivője szerint úgy találták, hogy a helyzet rengeteget javult: valójában már csak alig pár ezren vannak fent a hegyen, a többieket a pesmergák sikeresen leszállították, miközben a légitámadások hátrálásra kényszerítették az Iszlám Állam alakulatait. Az elmúlt napok horrorba illő eseményeit követően jó kérdés, mi mindennek kell még történnie ahhoz, hogy elég nagynak ítéljék a problémát....

 

Kiss Kati

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-14 11:53:39

További híreink
Női hátat idéző lágy formák
Különleges, fekete gránit síremlék alatt nyugszik a 2016-ban elhunyt Bencsik István.
2019-10-16 21:25:05, Hírek, Színes Bővebben
Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásából
A fideszes polgármestertől kapta a lakást még szeptemberben, de az most megbukott.
2019-10-14 23:48:34, Hírek, Színes Bővebben
Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
Ismét önkormányzati választásokat tartottak hazánkban, Baranyában az előzetes adatok szerint a szavazatra jogosultak 48,27 százaléka adta le a voksát.
2019-10-13 20:42:48, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. a Partfürdő turisztikai fejlesztésére 300 millió forint v...
Bővebben >>