Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Élőben közvetítették, hogyan „menőztek”: saját halálukat vették fel
2018-07-22 17:30:50
Élőben közvetítették, hogyan „menőztek”: saját halálukat vették fel

Élőben közvetítették, hogyan „menőztek”: saját halálukat vették fel

Pénteken történt halálos baleset a romániai Tamboesti közelében, az esetet pedig a balesetet okozó sofőr ismerősei néhány másodperces késleltetéssel, gyakorlatilag élőben "élhették át" a Facebookon.

 

A fiatalok egy jobbkormányos autót próbáltak ki, a sofőr pedig élő közvetítést adott erről az egyik közösségi oldalon. Ketten meghaltak az élőben közvetített balesetben. A felvétel több okból is tanulságos.

 

Másodpercekkel korábban még azon nevethettek, hogy a sofőr és az anyósülésen ülő társa nem bírják stabilan rögzíteni a fényképezőgépet a műszerfalon, vagy a középkonzolon, de arra talán maguk a nézők is rájöttek hogy az utolsó elsötétülő képnél nem csak a kamera dőlt fel, de az autó is. Ijedt kiáltások, csikorgás, nyögések és csend.

 

A két hátul ülő 14 és 18 éves fiatal életét vesztette.

 

Morbidan hangzik, de jók ezek a videók. A halálos baleset megtörténte után nem hivatkozhat rosszullétre, utcán átszaladó kutyára, szemből szabálytalanul előző autó miatt elrántott kormányra a sofőr. Pontosan látszik, hogy a legnagyobb részt ő felelős társai haláláért. Az is jól látszik, hogy hárman a biztonsági övet sem tartották fontosnak, talán ettől macsósabb lett a videó.

 

Emlékezetes a ceglédberceli baleset is, ahol egy román kisbusz vezetője közvetítette élőben, ahogy szembe megy egy monstrummal, ott kilencen haltak meg. Románozni azonban teljesen felesleges, itthon is hasonló a helyzet a mobilok b*sztatását illetően.

 

Pályaelhagyásos balesetek, borulások, érintőleges-, félfrontális és frontális ütközések történnek mobilozás közben, de csak kevesen vallják be az okot. Helyette "szerencsésebb" azt mondani, hogy elaludtam, rosszul lettem, nem emlékszem, mi történt.

 

 

Pár éve egy "rosszullét miatt" balesetet okozó fiatal helyszínre érkező, ijedt édesanyjával beszélgettünk, aki búcsúzáskor még elmondta, hogy reméli, nincs komoly baja a fiának, mert rémes volt, ahogy váratlanul felüvöltött a telefonban. Az anya ugyanis éppen a fiával beszélt telefonon a baleset előtt. És nem kihangosítóval.

 

A gyártók pedig hiába szerelnek be kitűnő minőségű kihangosítót a járművekbe, nagyon sokan arra sem veszik a fáradtságot, hogy elvégezzék azt a maximum egy perces műveletet, amivel telefonjukat párosítani lehetne. Vagy feladják már az elején, mert olyan ismeretlen szavak szerepelnek a leírásban, mint bluetooth, PIN stb. Ebben a fiatalok segíthetnek szüleiknek, nagyszüleiknek, hogy azok biztonságosabban autózhassanak.

 

A szülők pedig a fiatalokkal beszélhetnének az élőzésről, internetezésről vezetés közben. Sok helyen látható menet közben készült élő adás, például nálunk is, azonban ez stabil telefontartóba helyezett készülékről történik (pár ezer forintért már nagyon jók kaphatók) és amennyiben nincs utas, akkor mindig a jármű álló helyzetében indítjuk el az adást, utána pedig nem babráljuk a telefont. Ha van utas, akkor ő tudja kezelni a készüléket, az a sofőrt nem zavarja.

 

A hónap elején egy olvasónk számolt be arról, hogy hazudott az általa okozott baleset okáról a rendőröknek, mivel filmet nézett vezetés közben, nem pedig elaludt, ahogy azt állította. A balesetek helyszínén pedig azt látjuk, hogy nagyon sok sofőrt a rendőrök sem zavarnak abban, hogy fülükhöz szorított telefonnal guruljanak el az egyenruhások mellett, esetleg egy kézzel fotózzák a mentést, egy kézzel pedig a kormányt tekergetik, kerülgetve a törmeléket. Néhány esetben azt is láttuk, hogy az ilyen sofőröket félreállítják, de nem ez a jellemző.

 

Az írásunk elején említett román sofőr hivatalosan könnyű sérüléssel megúszta a balesetet, de ha kicsit is számítottak neki a barátai, akkor életre szóló lelki sérülést szenvedhetett, nem beszélve arról, hogy bizonyítékot szolgáltatott saját maga ellen.

 

Ha néhány szülő veszi a fáradtságot és beszél friss jogsis csemetéjével, akkor javasoljuk, hogy ne tiltsák meg nekik pl. az élő közvetítéseket, de azt véssék az agyukba, hogy azt csak biztonságos keretek között végezzék. Ehhez tartozik a stabil telefontartó, a betartott szabályok, a bekapcsolt biztonsági övek stb. És a sofőrnek szigorúan tabu vezetés közben babrálni a telefont. Mert az utóbbi esetben nem az jön le az embereknek, hogy ő az utak császára, hanem az, hogy egy éretlen tulok, aki ráadásul közlekedik is. Ez pedig kicsit sem menő. Ahogy az utak mellett letakart, alsónadrágra vetkőztetett testek sem azok.

 

De ez persze csak a mi véleményünk, lehet vele vitatkozni.

 

(Az írás a 112press.hu oldalán jelent meg)

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>